Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre og arbeidsminister Tonje Brenna, presenterer en ny plan for å redusere det økende sykefraværet i Norge. Planen inkluderer en holdningskampanje, styrking av fastlegenes rolle og bedre etterlevelse av gjeldende regler.
Regjeringen garanterer at sykelønnen ikke skal kuttes, og understreker at dette er en viktig del av tryggheten for norske arbeidstakere. De mener at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta ansvar for å redusere fraværet, og at det må legges til rette for graderte sykmeldinger og tilpassede arbeidsoppgaver.
Målet er å få flere tilbake i jobb, selv om de er syke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg forsikrer at de ikke vil kutte i sykepengene, i motsetning til NHO som ønsker å vurdere dette for å redusere sykefraværet. LO og Ap støtter full sykelønn, og dermed ser det ut til at sykelønnsordningen er fredet frem til 2029. Solberg mener at gradert sykmelding bør være hovedregelen og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver bør endres. NHO står fast på at sykelønnsordningen ikke bør fredes, og at det er viktig å tenke nytt for å redusere det høye sykefraværet.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes, og sikrer dermed ordningen frem til 2029. Dette står i kontrast til NHO, som mener sykelønnsordningen bør vurderes for å redusere det høye sykefraværet. Solberg understreker at gradert sykemelding skal være hovedregelen, og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver skal endres. Hun mener at arbeidsgivere skal ha større insentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. NHO på sin side mener at en fredning av sykelønnsordningen i fire år er feil, og at det er viktig å tenke nytt om ordningen. IA-avtalen videreføres inntil videre, selv om forhandlingene har havarert.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».
2 måneder siden
Partene i arbeidslivet har inngått en ny IA-avtale etter forhandlinger preget av uenighet om sykelønnsordningen. Avtalen innebærer at ansvaret for sykepengeordningen nå ligger hos Stortinget. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna fremhever tre hovedområder: et prosjekt knyttet til fastlegene, et lovarbeid for å tydeliggjøre partenes plikter, og en kunnskapsinnhenting om sykefraværsoppfølging. Målet er å redusere sykefraværet, som i 2024 var på sitt høyeste nivå siden 2009, spesielt blant unge voksne og for psykiske plager.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte onsdag sin nye Arbeiderparti-regjerings planer fra Stortingets talerstol. Støre understreket at Norge lever i urolige tider med økte priser, renteøkninger og krig i Ukraina. Regjeringen varsler flere konkrete grep, inkludert et ventetidsløft i sykehusene, en rusreform med fokus på helsehjelp, og en satsing på byene med mål om å redusere klimautslipp og bygge flere boliger. Som et grep for å bidra til byutvikling i Oslo, vil regjeringen vurdere å flytte statlige arbeidsplasser fra Oslo sentrum til andre bydeler.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.
1 måned siden
Flere fylkeslag i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å frede sykelønnsordningen, og har sendt inn forslag til Høyres landsmøte om å endre eller utrede ordningen. Blant forslagene er en moderat avkorting av sykepenger ved langtidssykefravær. Oslo Høyre ønsker å åpne for endringer i sykelønnsordningen, og mener at dette må utredes grundig for å redusere sykefraværet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser at sykelønnsordningen er i spill i Høyre, og frykter at dette kan føre til kutt i sykelønna som vil ramme vanlige familier dersom Høyre vinner valget.
3 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
2 måneder siden
I forkant av nye sykefraværstall kritiserer Høyre Arbeiderpartiet for passivitet og foreslår endringer i sykmeldingssystemet og arbeidsgiveransvar. Arbeiderpartiet svarer med å fremheve tiltak gjennom IA-avtalen og fastlegenes sentrale rolle. Begge partier er enige om at fastlegen er viktig i arbeidet med å redusere sykefraværet, men Legeforeningen understreker at en effektiv løsning krever samarbeid fra alle involverte parter.