Nødvarslingssystemet testes nasjonalt for fjerde gang. Politiet aktiverer varselet via mobilnettet, og det sendes til alle oppdaterte mobiltelefoner innenfor Norges grenser som er koblet til 4G/5G. Systemet brukes ved alvorlige hendelser som terror eller ekstremvær.
En undersøkelse viser at over 9 av 10 mottok varselet i en tidligere test. De som ikke mottar varselet, har trolig ikke 4G/5G eller oppdatert programvare.
I tillegg til mobilvarsel, vil sirener ule i og rundt byer og tettsteder. Nødvarsel har blitt brukt i reelle situasjoner, blant annet under ekstremværet «Hans».
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En test av nødvarsel på mobiltelefoner sendes ut over hele landet klokken 12. Formålet er å varsle befolkningen om akutte hendelser. De fleste vil motta varselet, men det krever en nyere telefon med 4G- eller 5G-dekning. Eldre telefoner eller de uten dekning vil ikke bli varslet. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus. Nødvarselet bruker ikke personlig informasjon, men sendes til alle i et gitt geografisk område. Det er viktig å ta varslingen på alvor, selv om det er en test.
3 måneder siden
En nasjonal test av nødvarsel ble gjennomført på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Ikke alle mottok varselet på mobilen, da det kreves en nyere og oppdatert telefon med 4G/5G-tilkobling. De som ikke ønsket å motta varselet, kunne skru av telefonen eller sette den i flymodus. Hensikten med testen er å gjøre befolkningen kjent med nødvarsel og å sikre at systemet fungerer som det skal. Sivilforsvaret testet også sine tyfoner med signalet «Viktig melding – søk informasjon».
3 måneder siden
I dag testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele landet klokken 12. Politiet sender ut varselet, som får mobiltelefoner til å vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfoner uler. Formålet med testen er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et Nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer. Mobiltelefoner vil motta varselet selv om de er satt på lydløs. Forrige test i januar i fjor viste at 92 prosent av befolkningen mottok varselet. De som ikke ønsker å motta varselet, må slå av telefonen eller sette den i flymodus mellom klokken 11.55 og 12.55.
3 måneder siden
Onsdag klokken 12 gjennomføres en nasjonal test av nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Testen vil sende ut et varsel med høy lyd og vibrasjon til nyere mobiltelefoner som er koblet til 4G/5G-nettet i Norge. Formålet er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer som det skal. Selv om telefonen er satt på lydløs, vil varselet fortsatt høres. I en reell situasjon vil nødvarselet inneholde informasjon om hva som skjer og hva man bør gjøre. Både i 2023 og 2024 har det blitt sendt ut ekte nødvarsel.
3 måneder siden
Nødvarsel testes i hele Norge klokken 12:00, der mobiltelefoner vil vibrere og spille av et høyt lydsignal. Testen er ment for å øke bevisstheten rundt systemet og sikre at det fungerer. Psykologer påpeker at utsatte grupper som krigsflyktninger, barn og personer med voldsalarm kan reagere sterkt på varselet. Det anbefales å snakke med noen om opplevelsen. Trygg Trafikk har ingen store bekymringer for trafikksikkerheten. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus.
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.
2 måneder siden
En ny applikasjon kalt «Faks» skal implementeres i leteaksjoner over hele landet, og beskrives som den viktigste oppdateringen i redningstjenesten siden innføringen av nødnettet. Appen gir politi, Hovedredningssentralen og frivillige organisasjoner tilgang til den samme sanntidsinformasjonen, inkludert kart, bilder og oppdateringer fra kommandosentralen. Under en øvelse i Østmarka testet over 100 frivillige appen, og rapporterte at den forbedrer samhandlingen og effektiviteten i søk. Hovedmålet er å redde liv ved å raskere lokalisere savnede personer, spesielt i situasjoner hvor hypotermi er en risiko. Politiet understreker også at appen vil bidra til å spare tid og ressurser.
2 måneder siden
Politi og frivillige hjelpeorganisasjoner har testet et nytt digitalt kartverk kalt Faks, som skal effektivisere leteaksjoner. Ved å samle all relevant informasjon på en felles plattform, håper de å forbedre samhandlingen og redusere tiden det tar å finne savnede personer. Under en øvelse i Fana deltok over 90 frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder, sammen med politiet. En drone med termisk kamera ble også brukt i søket. Tilbakemeldingene fra de som deltok var positive, og politiet vurderer å implementere systemet allerede i februar.
22 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etterlyser bedre beredskap i landets kommuner. En fersk undersøkelse viser at mange kommuner har etablert beredskapsråd, men at få av disse brukes aktivt når kriser oppstår. DSB påpeker også mangler innenfor risiko- og sårbarhetsanalyser og krisekommunikasjon. Direktoratet understreker at jevnlig forbedring er nødvendig for å styrke samfunnets evne til å håndtere uforutsette hendelser.
4 måneder siden
Et lavtrykk som har rammet Vestlandet med kraftig vind og nedbør, beveger seg nå til andre deler av landet. Det er sendt ut flere farevarsler, inkludert gult nivå for vindkast i Trøndelag, der det er meldt full storm langs kysten. I Sør-Norge er det fare for snøfokk i fjellet, og det advares mot vanskelige kjøreforhold. I tillegg er det sendt ut farevarsler om høy vannstand i deler av Nordland og Sør-Troms. Meteorologene oppfordrer folk til å unngå unødvendig ferdsel, sikre løse gjenstander og holde seg oppdatert på veitrafikkmeldinger. Uværet vil avta i nord, men fortsette i sør med nedbør tirsdag.