Pave Frans er død, og Den katolske kirke forbereder valg av ny pave. En tysk kardinal advarer mot splittelse i prosessen.
Pave Frans er død og begraves lørdag etter å ha gått bort 21. april. Rundt 250 000 har vist ham den siste ære i Peterskirken.
135 kardinaler er samlet i Vatikanet for å forberede valget av en etterfølger. Den tyske kardinalen Gerhard Müller advarer sterkt mot å velge en leder basert på liberale eller konservative merkelapper, og mener slik splittelse kan ødelegge Kirken innenfra. Han understreker behovet for en samlet Kirke.
Konklavet for å velge ny pave kan tidligst starte 5. mai, og prosessen kan ta lengre tid enn vanlig da kardinalene kjenner hverandre dårlig. Begravelsen på Petersplassen forventes å samle over 200 000, inkludert internasjonale ledere og norske representanter.
Pave Frans
Gerhard Müller
Pierbattista Pizzaballa
Kronprins Haakon
Espen Barth Eide
Den katolske kirke
Troslærekongregasjonen
The Times
Phoenix
Welt
Vatikanstaten
Jerusalem
Roma
Norge
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 timer siden
Titusenvis av mennesker besøkte pave Frans' gravsted da det åpnet for offentligheten. Samtidig forbereder kardinalene seg på å velge en ny pave.
6 dager siden
Pave Frans døde 21. april, og prosessen med å velge hans etterfølger starter om drøyt to uker. Valget skjer i Vatikanet blant stemmeberettigede kardinaler under 80 år, hvorav 135 av totalt 252 kardinaler har stemmerett. Det finnes ingen klar favoritt, men flere kandidater fra ulike verdensdeler nevnes, inkludert den svenske kardinalen Anders Arborelius. Kandidatene varierer i alder, erfaring og ideologisk ståsted, og valget kan påvirkes av faktorer som geografi, alder og kirkens fremtidige retning. Blant de nevnte er blant andre Pierbattista Pizzaballa, Jean-Marc Aveline, Peter Turkson, Luis Tagle, Anders Arborelius, Peter Erdo, Matteo Maria Zuppi, Fridolin Ambongo, Pietro Parolin og Mario Grech.
5 dager siden
Etter pave Frans' død 21. april samles 135 kardinaler i Vatikanet for å velge hans etterfølger. Pierbattista Pizzaballa, en 60 år gammel italiener og Vatikanets øverste leder i Midtøsten, er en av de mest omtalte kandidatene. Han ble kardinal i 2023 og har over 30 års erfaring fra Jerusalem, kjent for sin nøytralitet og fredsarbeid. Pizzaballas rolle i en konfliktfylt region og hans unngåelse av ideologiske stridstemaer gjør ham til en samlende figur i kardinalkollegiet. Begravelsen til pave Frans finner sted 26. april, og først etter en ni dager lang sørgeperiode kan kardinalene diskutere pavevalget. Når den hvite røyken stiger fra det sixtinske kapell, kan Pizzaballa bli presentert som ny pave, men han vil trolig velge et annet pavenavn.
5 dager siden
Pave Frans døde nylig, og Vatikanet forbereder nå et konklave som skal velge hans etterfølger. Over hundre kardinaler samles i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens død for å stemme i en hemmelig og omstendelig prosess. Kandidatene kommer fra ulike deler av verden, blant annet Italia, Ungarn, Filippinene, Ghana, Sverige og Frankrike, og har varierende bakgrunn som diplomater og pastorer. De representerer både konservative og progressive retninger i den katolske kirke. Blant favorittene er Pietro Parolin, Pierbattista Pizzaballa, Peter Erdo, Luis Antonio Tagle, Peter Turkson, Matteo Zuppi, Anders Arborelius og Jean-Marc Aveline. Valget av ny pave vil påvirke kirkens fremtidige retning og globale rolle.
5 dager siden
Pave Frans, den argentinske paven og leder for den katolske kirken, døde 1. påskedag av hjerneslag etter et lengre sykehusopphold. Begravelsen finner sted lørdag morgen på Petersplassen i Vatikanet, hvor mange verdensledere og kongelige samles for å ta farvel. Blant gjestene er USAs president Donald Trump, EU-topper, Italias president og statsminister, samt presidenter fra flere europeiske land og Ukraina. Argentinas president Javier Milei, til tross for uenigheter med paven, representerer hjemlandet. Kongelige som kong Philippe og dronning Mathilde fra Belgia og prins William fra Storbritannia deltar også. Italia forbereder seg på storinnrykk med økt togtransport og logistikkstøtte. Paven ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, noe som gjør ham til den første paven på over hundre år som ikke blir gravlagt i Vatikanet.
1 dag siden
Hundretusener av mennesker samlet seg i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans. Seremonien markerte slutten på en epoke i den katolske kirken.
5 dager siden
Pave Frans begraves kommende lørdag, og deretter starter konklaven for å velge hans etterfølger. Blant de heteste kandidatene er kardinal Pierbattista Pizzaballa fra Jerusalem, kjent for sin erfaring i en av verdens mest betente religiøse konflikter. Over 80 prosent av kardinalene med stemmerett er utnevnt av pave Frans, noe som tyder på at hans liberale verdier kan bli videreført. Konklaven samler kardinaler fra hele verden, med flertall utenfor Europa, noe som kan føre til en internasjonal pave. Flere kandidater nevnes, blant dem Pietro Parolin, Matteo Maria Zuppi, Anders Arborelius og Luis Antonio Tagle. Valget skjer i Det sixtinske kapell, hvor kardinalene er isolert til en ny pave er valgt. Paven leder verdens største religiøse organisasjon med 1,27 milliarder katolikker, og valget har stor internasjonal betydning, også politisk. Den nye paven vil bli kunngjort når hvit røyk stiger opp fra kapellets pipe.
2 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
2 dager siden
Pave Frans begraves i dag, seks dager etter sin bortgang. Begravelsen bryter med flere hundre år gamle tradisjoner etter pavens eget ønske.
5 dager siden
Etter pave Frans' død 21. april forbereder Roma seg på store folkemengder og betydelige endringer for turister. Flere attraksjoner, som det sixtinske kapell, vil være stengt i forbindelse med konklaven, og Peterskirken vil ha begrenset tilgang med lange køer og skjerpet sikkerhet under lit de parade fra 23. til 26. april. Begravelsen på Petersplassen ventes å tiltrekke millioner av mennesker, muligens flere enn ved pave Johannes Paul IIs begravelse i 2005. Reisende må også regne med økte priser på flybilletter og hoteller, og enkelte butikker og restauranter kan holde stengt som et tegn på respekt. Reiseeksperter advarer om at dette kan føre til kaos og endringer i planene for de som besøker Roma i denne perioden.