Bellona uttrykker bekymring for at Norges planlagte kjøp av klimakvoter fra Usbekistan kan indirekte finansiere Russlands krig i Ukraina, ettersom Usbekistan skal betale store summer for russisk atomkraftverk og teknologi. Regjeringen avviser dette og hevder at pengene skal gå til tiltak for å redusere energiforbruk og etablere et system for klimagassutslipp i Usbekistan.
Kvotekjøpene skal bidra til at Norge når sine klimamål. Bellona mener Norge bør avstå fra å kjøpe kvoter fra diktaturer, da det kan styrke makthaverne.
Klima- og miljødepartementet understreker at de har nulltoleranse for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon, og at de følger nøye med på at pengene brukes i henhold til kontrakten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Bellona anklager Equinor for å manipulere kostnadsanslagene for gasskraft med rensing på Melkøya, og mener selskapet enten vil skremme politikere eller sikre seg subsidier. Equinor anslår kostnadene til 40-45 milliarder kroner, men Bellona etterlyser transparens rundt beregningene. Bellona støtter gasskraft med rensing, og mener det er urealistisk å erstatte dette med vindkraft innen 2030. Næringslivet, inkludert NHO og Hammerfest Næringsforening, kritiserer den politiske omkampen om elektrifisering, mens Naturvernforbundet frykter konsekvensene av kraftutbygging for natur og samisk kultur.
19 dager siden
Regjeringen planlegger å kjøpe klimakvoter for å nå sitt nye klimamål om 70-75 prosent utslippskutt innen 2035, sammenlignet med 1990-nivå. Dette er anslått å koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Klimameldingen legger ikke opp til nye klimakrav for norsk næringsliv. Klimaministeren mener det er effektivt å støtte andre land i å redusere sine utslipp, som for eksempel utfasing av kullkraft. Norge har allerede satt av midler til internasjonale klimakvoter og har inngått en avtale med Usbekistan om å fase ut subsidier til olje- og gassprosjekter. Klimaministeren understreker at klimatiltak er viktig sikkerhetspolitikk for å skape tryggere og mer stabile samfunn.
1 måned siden
Norge gir én milliard kroner fra Nansen-programmet til Ukraina for å sikre landets gassforsyning, som er truet av russiske angrep. Midlene skal brukes til å importere gass via Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) til det ukrainske gasselskapet Naftogaz. Tiltaket skal sikre strøm og varme til husstander, bedrifter og offentlige institusjoner. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at støtten er strategisk viktig, da Russland målrettet angriper Ukrainas kraftforsyning for å svekke landets økonomi og befolkningens tillit.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Russland anklager Norge for militarisering av Svalbard, og hevder at dette bryter med Svalbardtraktaten. De mener øygruppen blir involvert i militær planlegging med USA og NATO. Bekymringen er uttrykt til den norske ambassadøren i Moskva. Anklagene kommer etter at Norge økte sin støtte til Ukraina. Eksperter frykter Russland kan teste NATOs artikkel 5 ved å bruke Svalbard som en "prøvekanin", og at Russland har et økende behov for å markere sin tilstedeværelse på øygruppen.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret etter meldinger om en drone som forårsaket brann ved atomkraftverket i Tsjernobyl. Han understreker at russisk krigføring utgjør en stor risiko for kjernefysisk sikkerhet i Ukraina. Ukraina anklager Russland for angrepet, noe Russland benekter. Brannen ble slukket, og IAEA har ikke registrert økt stråling. Norge støtter Ukraina gjennom Nansen-programmet og IAEAs arbeid med atomsikkerhet. Zelenskyj melder at Putin forbereder seg på å fortsette krigen, og ikke forhandlinger.
3 måneder siden
Norges militærattaché i Kyiv, Sten Richard Larsen, mener at Vesten ikke gir Ukraina nok støtte til å vinne krigen mot Russland. Han påpeker at Ukraina mangler våpen for å angripe russiske mål i dybden, og at de ikke kan svare på Russlands angrep med samme mynt. Larsen uttrykker bekymring for den økende krigstrettheten i Ukraina, hvor befolkningen sliter med energimangel og mistillit til myndighetene. Han understreker at det er behov for en ny strategi fra Vesten, og at Ukraina trenger våpen som kan ramme russiske styrker bak fronten. Han mener også at Ukraina må få hjelp til å produsere egne våpen. Stortinget har bevilget 22,5 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2025.
3 måneder siden
En dansk avis kritiserer Norge for å ha tjent store summer på økte gasspriser etter Russlands invasjon av Ukraina. Avisen mener Norge burde ha gitt en større andel av disse inntektene til Ukraina, og kritiserer finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å prioritere andre formål. Vedum forsvarer Norges bidrag og understreker at Norge er en stabil gassleverandør til Europa, og at inntektene skal komme fremtidige generasjoner til gode. Han påpeker også at Norge gir betydelig støtte til Ukraina, men at det er viktig å balansere dette med andre nasjonale behov. Norge er rangert som nummer 12 på listen over land som gir mest støtte til Ukraina.
3 måneder siden
Danske politikere og medier kritiserer Norge for å gi for lite bistand til Ukraina, sett i lys av de store inntektene Norge har hatt fra gassalg som følge av krigen. Avisen Politiken anklager Norge for å prioritere egen statskasse fremfor å hjelpe Ukraina. Danmark har gitt betydelig mer i bistand enn Norge, til tross for at Norge har tjent enorme summer på økte gasspriser. Danske EU-parlamentarikere planlegger å ta opp saken med norske stortingspolitikere i Brussel, og forventer å gi dem en kraftig tilbakemelding.
23 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.