Polen ønsker å spille en sentral rolle i eventuelle fredssamtaler for Ukraina og tar over formannskapet i EU i 2025. Statsminister Donald Tusk ønsker at Polen skal sette tonen for avgjørelser som sikrer polske interesser.
Polen har en høy stjerne i EU på grunn av sin håndtering av Ukraina-konflikten og har lang erfaring med samarbeid med ukrainske instanser. Eksperter påpeker at Polen er en stor pådriver for støtte til Ukraina og ønsker en løsning som svekker Russland.
Tusk ser en lederrolle i Ukraina-konflikten som viktig for sitt politiske prosjekt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk uttalte at fredssamtaler om krigen i Ukraina kan starte allerede denne vinteren. Polen, som har vært en sterk støttespiller for Ukraina siden den russiske invasjonen i 2022, ønsker å spille en ledende rolle i forhandlingene. Tusk nevnte at Frankrikes president Emmanuel Macron vil besøke Warszawa for å diskutere samtaler med USAs kommende president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Samtidig understreket han viktigheten av samarbeid med skandinaviske, baltiske og britiske allierte. Zelenskyj har uttrykt skepsis til Russlands vilje til fred, mens Kreml fastholder sine mål i konflikten.
4 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk uttalte at fredssamtaler om krigen i Ukraina kan begynne denne vinteren, og Polen vil være sterkt involvert når landet tar over EU-formannskapet 1. januar. Tusk planlegger samtaler om situasjonen ved Polens østlige grense og ønsker at Polen skal spille en ledende rolle i å sikre sikkerhet og nasjonale interesser. Frankrikes president Emmanuel Macron besøker Warszawa for å diskutere sine møter med USAs påtroppende president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump oppfordrer til våpenhvile, mens Zelenskyj understreker behovet for rettferdig fred og garantier mot fremtidige angrep.
3 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk besøker Norge onsdag for et offisielt møte med statsminister Jonas Gahr Støre. Samtalene vil fokusere på sikkerhetspolitikk, energi og handel. Besøket finner sted kort tid etter at Polen overtok formannskapet i EU, noe som understreker landets økende betydning i Europa. Støre fremhever det tette samarbeidet mellom Norge og Polen, spesielt innen sikkerhetspolitikk, og understreker Polens sentrale rolle i støtten til Ukraina.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.
1 måned siden
Statsminister Støre understreker at USA spiller en nøkkelrolle for å sikre en varig løsning og fred i Ukraina, spesielt gjennom sikkerhetsgarantier. Erna Solberg mener på sin side at Europa må ta et større økonomisk og militært ansvar. USAs utenriksminister forsvarer Trumps strategi for å oppnå fred, mens Trumps uttalelser om Zelenskyj har blitt møtt med kritikk. Zelenskyj møtte europeiske ledere for å sikre fortsatt støtte, og avviser krav om å gå av for å oppnå forhandlinger. Støre og andre europeiske ledere støtter Ukraina, mens Nato-sjefen har oppfordret Zelenskyj til å reparere forholdet til Trump.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München forventes å bli dominert av Ukraina-konflikten og muligheten for fredsforhandlinger. USAs signaler om at Ukraina neppe vil få tilbake Krim og at NATO-medlemskap er urealistisk, skaper spenning. Ukraina insisterer på å delta i forhandlingene, med støtte fra flere EU-land som ønsker en felles fredsløsning. Konferansen samler en rekke sentrale aktører, inkludert statsminister Støre og flere europeiske statsledere, for å diskutere veien videre i konflikten og mulige fredsplaner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
24 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.
2 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk ber Norge og Storbritannia om å øke investeringene i felles forsvar, i forkant av et krisemøte i Paris om europeisk sikkerhet. Tusk understreker viktigheten av å være forberedt på å ta seriøse forsvarsbeslutninger. Møtet er innkalt av Frankrikes president Macron, og samler ledere fra flere europeiske land. Danmarks statsminister Mette Fredriksen representerer Norge og Norden. Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å diskutere norsk deltakelse i fredsbevarende styrker i Ukraina.