KrF har besluttet å skrote fedrekvoten for foreldrepermisjon og gi familiene full frihet til å fordele permisjonstiden slik de ønsker. Partiet mener at familienes valg bør veie tyngre enn samfunnets likestillingsmål, og at tredelingen av permisjonen kan være for rigid.
Selv om fedrekvoten har økt fedres tid med barna, ønsker KrF å gi kvinner mulighet til lengre permisjon ved behov. Partiet vil framstå tydeligere ideologisk med fokus på familien som samfunnets kjerne, og markerer samtidig avstand til sosialdemokratiet.
Partileder Dag Inge Ulstein kombinerer liberale og konservative verdier, med vekt på frihet for familier, sterkere forsvar og lavere skatter. KrFs nye kurs kan provosere, men er et forsøk på å bli mer relevant i norsk politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
På KrFs landsmøte stemte partiet for å fjerne fedrekvoten og erstatte den med fri fordeling av permisjonsukene mellom foreldrene. Dagens ordning gir far 15 uker permisjon som kun kan tas ut av ham, ellers går de tapt. KrF mener fri fordeling gir familiene større valgfrihet og tillit til egne valg, og fikk 110 stemmer for forslaget mot 86 mot. Flere politikere reagerer kraftig på forslaget. Barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) mener dagens ordning fremmer likestilling og frykter at fjerning av fedrekvoten kan redusere fedres permisjonstid. Venstre-leder Guri Melby og SVs Kathy Lie omtaler forslaget som konservativt og et alvorlig tilbakeskritt for likestilling og fedres mulighet til tidlig tilknytning til barna.
2 dager siden
Joel Ystebø, førstekandidat for KrF i Hordaland, ønsker å fjerne fedrekvoten i foreldrepermisjonen og la familiene selv bestemme hvordan permisjonen skal fordeles. Forslaget fikk støtte fra partiledelsen, men skapte debatt på KrFs landsmøte, hvor flere medlemmer uttrykte bekymring for at fedre kan ta mindre permisjon uten kvoten. Foreldrepermisjonen består i dag av faste perioder for mor, far og en fellesperiode. I tillegg til å fristille permisjonen, vil KrF styrke familienes økonomi med økt engangsstøtte og skattelette for å motvirke lave fødselstall. Partileder Dag Inge Ulstein understreker at det er en prinsippsak at familiene skal ha valgfrihet. Ystebø og hans familie har selv erfaring med pappapermisjon og mener økonomien er viktig for unge foreldre, men har tillit til at familiene vil finne gode løsninger uten rigide kvoter.
2 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) vil styrke småbarnsfamilienes økonomi og fleksibilitet ved å øke barnetrygden og foreldrefradraget, samt gi foreldre med barn under tre år rett til å jobbe 80 prosent stilling med full lønnskompensasjon. Partiets landsmøte vedtok blant annet å øke foreldrefradraget til 50.000 kroner for første og andre barn, og til 100.000 kroner for barn nummer tre og flere, uten krav om dokumentasjon. Antall sykt barn-dager økes til 15 dager per forelder for familier med to barn eller mer, og til 20 dager for familier med fire barn eller flere, med mulighet for overføring til andre omsorgspersoner. KrF-leder Dag-Inge Ulstein understreker at familien skal prioriteres høyere enn arbeidslinjen, og at disse tiltakene skal gi familiene mer økonomisk trygghet og bedre muligheter til å kombinere jobb og familieliv. Partiet vil prioritere disse familietiltakene i kommende budsjettforhandlinger, men vil ikke forhandle i mediene. Ulstein fremhever at barnetrygden er en rettferdig ordning som særlig hjelper de med lav inntekt, og at tidligere økninger har løftet mange barn ut av vedvarende lav inntekt.
1 måned siden
Høyre frir til barnefamilier med løfter om barnehagerett for desemberbarn og foreldrepenger uavhengig av mors situasjon. Partiet vil også øke barnetrygden. Samtidig er det uenighet om foreldrepermisjon, der landsmøtet vedtok å redusere fedre- og mødrekvoten, til tross for protester. Flere politikere oppfordrer fedre til å ta ut mer permisjon enn kvoten for å styrke båndet til barna.
18 timer siden
KrF-leder Ulstein jobber for å løfte partiet over sperregrensen. Han tror tydelig politikk tiltrekker verdibevisste velgere.
3 måneder siden
Dag Inge Ulstein er valgt som ny leder for KrF. Han ønsker å løfte partiet over sperregrensen ved å fokusere på en konservativ bevegelse og tydelige verdispørsmål. Ulstein vil prioritere familie, si nei til narkotika, fremme verdiskaping og ta vare på eldre. Han mener det er viktig å kunne si at noe er rett og noe er galt, og ønsker en debatt om vanskelige temaer uten at det eskalerer til en kulturkrig. Ulstein har et tydelig standpunkt i spørsmål om kjønnsidentitet og støtter seg på fagfolk og vitenskap. Han er overbevist om at KrF vil få en avgjørende rolle i politikken og trekke den mot sentrum, og tror partiet vil overraske.
2 dager siden
KrF sliter med å komme over sperregrensen på fire prosent i meningsmålingene, noe som blir partiets viktigste mål foran valget. Dag-Inge Ulstein har vært partileder siden januar etter at Olaug Bollestad trakk seg under vanskelige omstendigheter i fjor. Partiet har beveget seg mot en tydeligere borgerlig profil og nærmer seg Fremskrittspartiet i flere saker, som EU-skepsis, bevæpning av politiet og redusert kvoteflyktningtak. Landsmøtet i Bergen skal vedta nye programpunkter under temaet «trygghet», men kjønnsdebatten er tonet ned. KrF ønsker å nå unge, konservative velgere, men står overfor utfordringer med å fornye partiet uten dagens stortingsrepresentanter. Ulstein har sagt nei til gjenvalg, noe som kan skape usikkerhet blant velgerne. Partiet fokuserer nå på hjemlige verdier og velgere, samtidig som det tar avstand fra tidligere forsøk på å bevege seg mot sentrum.
1 måned siden
Kristelig Folkeparti (KrF) foreslår skattefradrag for å stimulere nordmenn til å få flere barn. Partileder Dag Inge Ulstein presenterer et forslag om et årlig skattefradrag på 50.000 kroner per barn for de to første, og 100.000 kroner for det tredje, noe som totalt kan gi inntil 200.000 kroner i fradrag for trebarnsforeldre. Ulstein understreker at økonomi ikke bør være en hindring for å få barn, og avviser at forslaget gjør barn til investeringsobjekter. Han mener politikken kan bidra til å gjøre det økonomisk enklere å stifte familie, og at mange unge par ønsker seg en mer forutsigbar økonomi før de får barn.
1 time siden
Kristelig Folkeparti markerte sin identitet som et borgerlig, kristendemokratisk parti på sitt landsmøte. Partiet fokuserer på en "tredje vei" med vekt på tradisjonelle familieverdier.
2 dager siden
Kristelig Folkeparti (KrF) står overfor utfordringer før valgkampen, preget av økt konfliktnivå i verdipolitikken og et uklart fiendebilde. Partiet har blitt tydeligere på temaer som kjønn, seksualitet og familiepolitikk, men dette har skapt splittelse og gjort det vanskeligere å tiltrekke seg bredere velgergrupper. KrF har hatt en jevn nedgang i oppslutning og medlemsmasse over tid, og er i dag mer regionalt enn nasjonalt forankret. Den nye ledelsen under Dag Inge Ulstein forsøker å balansere mellom tydelig verdimønstring og å unngå å bli oppfattet som en kulturkrig. Familiepolitikken er sentral i partiets strategi for å utvide velgergrunnlaget, men det er usikkert om dette vil snu nedgangen. KrF må ta klare valg og stå samlet for å lykkes i valgkampen.