En konflikt mellom fjellbønder og reineiere i Østerdalen har blusset opp igjen, etter at reinsdyrflokker flere ganger har kommet inn på dyrket mark. Bøndene føler seg maktesløse og mener reindriften ikke tar ansvar for å holde dyrene innenfor distriktsgrensene.
De kritiserer også bruken av droner for å jage rein. Reineiere på sin side mener bøndene må gjerde inn sin egen innmark og viser til en statlig støtteordning for dette.
Statsforvalteren forventer at reindriften holder reinen innenfor distriktsgrensene, og understreker at gjerder er en god løsning for å hindre at rein kommer inn på dyrket mark. Bøndene frykter økonomisk tap og føler avmakt over situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Reinbeitekonflikten i Os kommune har eskalert, med bønder som føler seg urettferdig behandlet av Statsforvalteren. Konflikten dreier seg om tamrein som beiter ulovlig på innmark, og bøndene mener de blir pålagt ansvaret for å gjerde inn sine eiendommer. Samtidig planlegger Energidepartementet å flytte 2100 reinsdyr fra Fosen til området, noe som forverrer situasjonen. Bøndene krever at den eksisterende konflikten løses før nye beiteområder etableres. Statsforvalteren mener inngjerding er den mest hensiktsmessige løsningen, selv om bøndene mener det er reindriftens ansvar å holde dyrene innenfor sine tildelte områder.
2 måneder siden
Etter en konflikt mellom reineier Jovsset Ánte Sara og staten, har Landbruks- og matdepartementet (LMD) svart FNs menneskerettighetskomité. Komiteen mener Norge har krenket Saras rettigheter ved å kreve reduksjon av reinflokken. LMD vil endre reindriftsloven for å unngå fremtidige menneskerettighetsbrudd, men kritiserer komiteen for å be om en revurdering av reintallsreduksjonen. Jusprofessor Øyvind Ravna mener departementet unngår å svare på hvorfor reduksjonen av Saras flokk var nødvendig. 39 andre reineiere har fått krav om å redusere sine reinflokker.
3 måneder siden
Flere bønder i Trøndelag er frustrerte over at de føler seg nedprioritert av strømselskapet Tensio etter et kraftig uvær. Bøndene mener Tensio prioriterer befolkningstette områder og TV-sendinger, mens landbruket blir nedprioritert. Trøndelag Bondelag er bekymret for dyrevelferden dersom strømmen ikke raskt kommer tilbake til gårdsbrukene. Tensio avviser at landbruket er nedprioritert og forklarer at de samarbeider med Statsforvalteren for å prioritere kritiske funksjoner som helseinstitusjoner og basestasjoner for mobil- og nødnett. De understreker at omfanget av skadene gjør at det tar tid å gjenopprette strømforsyningen.
21 dager siden
Raudt-politikarane Sofie Marhaug og Mimir Kristjansson besøkte Kvist i Sogn for å rette merksemd mot dei forvilla geitene. Mattilsynet ønskjer å avvikle flokken, noko som har skapt engasjement lokalt. Sauebonde Norodd Baug, som har vakse opp med geitene, meiner dei bør få leve fritt. Anne Jo Bjordal tek seg av svake geitekillingar, men ser også utfordringane med forvilla husdyr, mellom anna påkøyrsler og dårleg helse. Stortinget skal stemme over saka, og fleire parti ønskjer å finne ei løysing som ivaretar både dyrevelferd og genressursar.
2 måneder siden
Statnett har fått tillatelse til å bygge en omstridt 420 kV-kraftlinje i Finnmark, noe som har ført til sterke reaksjoner fra reindriftsutøvere. De frykter at kraftlinjen vil legge til rette for økt vindkraftutbygging og dermed ødelegge viktige beiteområder. NVE begrunner prosjektet med at det er nødvendig for å sikre strømforsyningen og legge til rette for næringsutvikling i regionen. Kritikere påpeker at utbyggingen kan være i strid med Norges forpliktelser overfor urfolk og at den vil ha negative konsekvenser for natur og reindrift. Spesielt bekymringsfullt er det for den truede dverggåsa, og NVE har varslet tiltak for å redusere skadevirkningene.
2 måneder siden
Tana og Nesseby kommuner motsetter seg byggingen av en ny 420 kV kraftlinje i Øst-Finnmark. Ordførerne frykter at linjen vil føre til økt vindkraftutbygging som vil skade reindriften, og at all kraft vil gå til å elektrifisere Melkøya. Kraftlinjen er allerede under bygging fra Balsfjord til Hammerfest, og Statnett har fått konsesjon for å bygge den videre østover til Varangerbotn. Fylkesordføreren mener at et nei fra to kommuner ikke vil stoppe utbyggingen, da resten av Øst-Finnmark ønsker den.
2 måneder siden
Ordførere i Vadsø og Sør-Varanger roper om hjelp på grunn av kraftkrise i Øst-Finnmark. De mener at mangel på strøm hindrer næringsutvikling og fører til fraflytting. Ordførerne kritiserer statlige etater for å stoppe lokale initiativer som vindkraft og fiskeoppdrett. Forsvaret motsetter seg vindmøller av hensyn til eget utstyr, mens NVEs saksbehandling av ny kraftlinje tar lang tid. Ordførerne etterlyser bistand fra regjeringen for å løse kraftmangelen og sikre regionens fremtid. De frykter at mangelen på strøm vil føre til ytterligere nedgang i folketallet og tap av arbeidsplasser.
16 dager siden
Ragnhild Alma Vinkenes er ilagt tvangsmulkt på 2000 kroner dagen for ulovlig næringsvirksomhet på en landbrukseiendom ved Nidelva. Virksomheten, Vinkenes Sag og Traktor AS, drives på en eiendom regulert for landbruk og delvis innenfor Nidelvkorridoren. Kommunen har avslått søknaden om ettergodkjenning, og Statsforvalteren har gitt kommunen medhold. Vinkenes har flyttet deler av virksomheten, men nekter å betale tvangsmulkten og frykter konkurs. Hun opplever saken som en stor belastning og mener dialogen med kommunen har vært vanskelig. Kommunen og Statsforvalteren mener derimot at Vinkenes har fått tilstrekkelig mulighet til å uttale seg i saken.
2 måneder siden
Kjartan Lauritzen kritiserer Mattilsynet for vedtaket om å avlive de ville geitene på Kvist i Balestrand. Mattilsynet begrunner vedtaket med manglende tilsyn og fare for innavl. Lauritzen får støtte fra lokalbefolkningen, og kaller avgjørelsen patetisk. Mattilsynet mener eieren har ansvar for dyrevelferden, og at geitene ikke kan leve uten tilsyn. Eieren mener det er urealistisk å fange og merke alle geitene innen fristen.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet bryter sitt løfte fra Hurdalsplattformen om å avvikle opprinnelsesgarantier for strøm, noe som skaper konflikt innad i regjeringen. Senterpartiet motsetter seg EUs fornybardirektiv som utvider ordningen, og mener den er en form for grønnvasking. Ordningen innebærer at strømkunder i andre land kan betale ekstra for å kjøpe «grønnheten» i norsk vannkraft, mens norske forbrukere og bedrifter indirekte overtar ansvaret for utslippene i Europa hvis de ikke betaler for slike garantier. Industriaktører er bekymret for at de må kjøpe garantier for å bevise at kraften de bruker er grønn, noe som kan svekke deres konkurranseevne. Regjeringen jobber nå med en løsning for å beskytte norsk industri mot disse kostnadene.