OpenAI har lansert en ny KI-modell kalt «Deep Research», som skal fungere som en forskningsassistent. Modellen kan søke på internett etter informasjon i form av bilder, PDF-er og tekst, og deretter generere en tekst basert på funnene.
Ifølge OpenAI skal modellen kunne gjøre research på ti minutter som ville tatt mennesker mange timer. «Deep Research» vil bli tilgjengelig i ChatGPTs app i løpet av februar, men selskapet understreker at dette er en midlertidig versjon.
Modellen har foreløpig ikke tilgang til innhold bak betalingsmur eller som krever innlogging. Google har en lignende modell, men ifølge en KI-ekspert er OpenAIs versjon mer detaljert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det kinesiske selskapet DeepSeek har lansert en språkmodell som utfordrer de etablerte aktørene i markedet, som ChatGPT. Modellen skal være like god, men til en langt lavere pris. Eksperter sammenligner lanseringen med Sputnik-øyeblikket i romkappløpet, og mener dette kan endre maktbalansen innen kunstig intelligens. DeepSeek har brukt en brøkdel av ressursene som amerikanske selskaper har brukt på utvikling av KI, og modellen er mer energieffektiv. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til hvilke data modellen er trent på, og den har politiske begrensninger som gjør at den ikke svarer på spørsmål som er sensitive i Kina.
3 måneder siden
Den kinesiske KI-tjenesten DeepSeek har overrasket markedet ved å bli svært populær og utkonkurrere ChatGPT i USA. DeepSeek er open source, noe som gir bedre innsyn i databruken, men det er usikkerhet rundt personvern da data sendes til Kina. KI-forskere påpeker at DeepSeek er mer klimavennlig og billigere å trene opp, men også politisk styrt. Det er en forskjell mellom den nedlastbare versjonen og nettversjonen, der sistnevnte gir mindre kontroll over datainnsamling. Valget mellom amerikanske og kinesiske KI-tjenester blir også et politisk spørsmål, og det er usikkert hvordan databruken vil påvirke brukere på sikt.
1 måned siden
ChatGPT har lansert en ny oppdatering som gjør den langt bedre på å generere realistiske bilder. Tidligere har KI-modeller hatt problemer med å generere bilder av mennesker som ser ekte ut, og selv tilsynelatende enkle ting som et fullt vinglass har vært vanskelig. Dette fordi modellen er trent på bilder av vinglass som oftest er delvis fulle. Nå er språkanalysen koblet til bildebehandlingen, noe som gjør at modellen kan generere mer nøyaktige bilder. Digitaletiker Leonora Bergsjø uttrykker bekymring for at utviklingen kan føre til spredning av falske bilder, og oppfordrer folk til å være kritiske til bilder de ser på nettet.
2 måneder siden
OpenAI har lansert sitt KI-videoverktøy Sora i Europa, inkludert Norge. Sora genererer videoer fra tekstbeskrivelser på få sekunder, men har visse begrensninger på hva den kan produsere, blant annet politisk innhold. Eksperter forventer en økning i KI-genererte videoer og advarer om potensialet for spredning av falsk informasjon, noe som kan svekke tilliten til videoer på nett. Europeiske ledere ser nå ut til å ville mykne opp regelverket rundt KI for å kunne konkurrere internasjonalt.
2 måneder siden
AI-forsker Inga Strümke er ikke like imponert over Deepseeks nye språkmodell som markedene. Hun mener utviklingen var forventet og at det ikke er et «Sputnik-øyeblikk». Deepseek R1 er en ny AI-modell som kan utføre avanserte språkoppgaver med mindre regnekraft enn konkurrentene. Dette utfordrer USAs dominans innen AI, der stadig større og mer ressurskrevende modeller har dominert. Strümke håper utviklingen vil føre til økt forskning på mindre energikrevende AI-systemer. Hun forventer også at flere vil kunne utvikle egne språkmodeller fremover. Alibaba lanserte onsdag en språkmodell som de hevder er bedre enn Deepseeks første modell.
3 måneder siden
Den kinesiske KI-modellen Deepseek R1 har skapt uro i teknologibransjen med sin rimelige teknologi. Dette har ført til et historisk børsfall for Nvidia og utfordrer etablerte selskaper som OpenAI. OpenAI-sjef Sam Altman anerkjenner Deepseeks modell, men lover å utvikle bedre alternativer. USAs regjering ser på KI-utvikling som en strategisk konkurranse med Kina, og eksportforbud av avanserte brikker kan ha bidratt til innovasjon i Kina. Analytikere mener Deepseeks fremgang skyldes nødvendighet, da de har utviklet nye metoder uten tilgang til den mest avanserte teknologien.
3 måneder siden
Den kinesiske AI-appen Deepseek har skapt stor oppmerksomhet og bekymring i teknologiverdenen. Appen utfordrer det amerikanske monopolet innen kunstig intelligens ved å tilby en like god, men langt billigere tjeneste. Deepseek deler også sin teknologi åpent, noe som kan føre til raskere utvikling innen feltet. Lanseringen har ført til store tap for amerikanske teknologiselskaper og reiser spørsmål om personvern, da appen samler inn data og lagrer dem i Kina. Det er også bekymring for at Deepseek sensurerer og manipulerer informasjon om Kina. Til tross for dette er appen populær og forventes å bli en viktig aktør i fremtiden.
25 dager siden
Meta har lansert sin KI-tjeneste Meta AI for norske Messenger-brukere. Tjenesten, som først ble lansert i USA i september 2023, er nå tilgjengelig i 41 europeiske land. Meta AI fungerer som en stor språkmodell, lik ChatGPT, og kan svare skriftlig på brukernes spørsmål. I Europa er det ikke mulig å generere bilder, slik som i USA. En av årsakene til den forsinkede lanseringen i Europa er usikkerhet rundt europeiske personvernregler. Meta AI er ikke trent på data fra brukere i Europa, og tjenesten er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk.
3 måneder siden
Donald Trump mener at det kinesiske selskapet DeepSeeks lansering av en rimelig KI-modell bør være en vekker for amerikanske KI-selskaper. DeepSeek hevder at deres modell er sammenlignbar med de amerikanske gigantenes, men til en betydelig lavere kostnad. Dette førte til et markant fall i flere amerikanske aksjer, spesielt for brikkeprodusenten Nvidia. DeepSeeks KI-assistent ble raskt den mest nedlastede appen i USA, og overgikk dermed OpenAIs ChatGPT. Trump ser likevel positivt på utviklingen og mener at amerikanske selskaper vil følge etter. OpenAI-sjef Sam Altman anerkjenner DeepSeeks modell, men utfordrer dem med å lansere enda bedre modeller.
22 dager siden
Google lanserer en ny funksjon i Gemini som gir AI-assistenten tilgang til brukerens kamera og skjerm, slik at den kan gi sanntidshjelp basert på det brukeren ser. Dette gjelder Gemini Advanced-brukere med kompatible Android-telefoner, samt Gemini Basic-brukere med Pixel 9 eller Samsung S25. Gemini kan hjelpe med alt fra å vurdere antrekk til å feilsøke tekniske problemer eller planlegge oppussing. Funksjonen bygger videre på Project Astra, et Google-prosjekt som har som mål å utvikle en AI-assistent som forstår og samhandler naturlig med omgivelsene.