Et polart lavtrykk, som viser seg å være en syklon, har skapt kraftig uvær i Norge. Fenomenet oppstår når kald arktisk luft møter varmt havvann, og kan føre til at vinden øker fra stille til storm på svært kort tid.
Tidligere ble disse lavtrykkene ansett som mystiske og uforutsigbare, men norske forskere har gjort fremskritt i å forstå og varsle dem. Meteorologer kan nå beregne sannsynligheten for at et polart lavtrykk oppstår rundt 24 timer i forveien, og i noen tilfeller opptil en uke.
Det jobbes nå med å bruke kunstig intelligens for å forbedre varslingen ytterligere, med mål om å redusere risikoen for ulykker og skader.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Et lavtrykk fra Barentshavet fører til rufsete vær i nord, spesielt i Finnmark og Troms, hvor det er sendt ut gult farevarsel for polare lavtrykk. Det er risiko for liten storm. Nordland får også nordavind, men forholdene bedres utover dagen. På Helgeland og nord for Steinkjer kan det komme mye regn. Møre og Romsdal og Vestlandet får lettere forhold. I sør ventes varmegrader og oppholdsvær. Utover neste uke blir det roligere vær, men med mest nedbør på Østlandet.
3 måneder siden
Et polart lavtrykk er på vei mot Midt-Norge og forventes å treffe Trøndelag, Møre og Romsdal og Helgelandskysten i løpet av torsdag. Det er sendt ut farevarsel om full storm og betydelig snøfall, med 30 til 50 centimeter snø, og lokalt mer i fjellet. Trondheim lufthavn ble stengt i over en time på grunn av kraftig snø og vind, noe som påvirket fire fly. Tre fly returnerte til sine avgangssteder, mens ett fly landet på Røros. Meteorologene jobber med å gi et mer presist varsel om lavtrykkets nøyaktige bane. Det er fortsatt noe usikkerhet rundt hvor lavtrykket treffer mest.
3 måneder siden
Et polart lavtrykk har ført til kraftig snøfall og sterk vind på Nordvestlandet og i Trøndelag, med orkan styrke målt på Sula fyr. Østlandet fikk også kjenne på vinden, med storm i kastene på Tryvann. Selv om intensiteten avtar noe, forventes det mer snø i Sør- og Østlandet mandag og tirsdag, med 20-30 cm nedbør. Det ventes mest nedbør i indre strøk av Agder, Telemark og områdene nordover mot Mjøsa og Innlandet. Søndag blir en pause i uværet før et nytt lavtrykk treffer. Meteorologene minner om at det er mye lavtrykksaktivitet i Skandinavia for tiden.
4 måneder siden
To polare lavtrykk ventes å treffe Troms med full storm torsdag morgen, med vindstyrker opptil 25 meter i sekundet. Lavtrykkene dannes nær Bjørnøya onsdag morgen og beveger seg sørover mot kysten av Troms og Finnmark før de treffer land. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel og advarer om usikkerhet rundt lavtrykkenes bevegelser. Samtidig er det sendt ut rødt farevarsel for stor snøskredfare i Nord-Troms, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms og Ofoten, med oppfordring om å unngå skredterreng. Værskifte ventes i hele landet, med snø og kulde i nord og regn i sør.
3 måneder siden
Et nytt polart lavtrykk er ventet å treffe Midt-Norge i løpet av natten, med sterk vind og snø. Meteorologene melder om fare for vanskelige kjøreforhold, spesielt i Midt-Norge og i fjellet, og mulige forstyrrelser for fly- og fergetrafikk. Det er allerede snø i Møre og Romsdal og Trøndelag, og det ventes at snøen vil fortsette å falle både i dag og i morgen. Samtidig er det svært kaldt i store deler av landet, med temperaturer ned mot minus 30 grader i nord og under minus 25 grader i deler av Sør-Norge. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for polart lavtrykk som gjelder frem til fredag.
3 måneder siden
Meteorologene har utstedt gult farevarsel for et polart lavtrykk som vil treffe kysten av Møre og Romsdal natt til tirsdag. Varselet gjelder fra kysten sør i Trøndelag til Vestland. Det ventes kraftig vind og snøbyger, og enkelte steder langs Mørekysten kan oppleve full storm. Meteorologene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på raske endringer i været. Det er for tiden 16 pågående farevarsler for snø og skredfare i Norge.
3 måneder siden
Meteorologene varsler om et hissig lavtrykk som kan føre til vindkast fra sterk kuling til orkan i Nord-Norge. Det er fortsatt usikkert hvor kraftig vinden vil treffe, men det ventes mye nedbør. Samtidig meldes det om varmegrader i store deler av landet, også i nord, med mulighet for snøsmelting opp til 1000 meter over havet. Farevarsler for snøskred og flom er fortsatt gjeldende i nord, og det vurderes å utstede oransje farevarsel for vind og regn. Meteorologene oppfordrer folk til å følge med på værmeldingene.
3 måneder siden
En kraftig uværsfront er ventet å treffe kysten fra fredag ettermiddag, med sterk kuling og opptil full storm. Det er knyttet usikkerhet til hvor vinden vil treffe, men Bodø ser ut til å bli hardest rammet. Lavtrykket skyldes store temperaturforskjeller, og det er ventet byger og nedbør i tillegg til sterk vind. Mildværet vil fortsette i store deler av Nordland, men temperaturene vil synke og nedbøren vil gå over til snø i helgen. Folk oppfordres til å ta forholdsregler og holde seg innendørs på grunn av kombinasjonen av regn, vind og is.
3 måneder siden
Fredag opplevde Oslo Lufthavn Gardermoen uvanlig sterk vind, som førte til økt beredskap og forsinkelser. En bagasjecontainer ble blåst inn i et fly, men ingen ble skadet. Flyplassdirektøren har aldri opplevd lignende vindforhold og bekrefter at de må forberede seg på mer ekstremvær. Klimaforskere forklarer at dagens uvær skyldes et polart lavtrykk, som kan gi raske endringer i vind og snøfall. Det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvordan klimaendringer vil påvirke vind, men det er en risiko for kraftigere vindkast i fremtiden.
3 måneder siden
Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret spår en mild værtype i Norge de neste seks ukene, med lite kulde i horisonten. Lavtrykk står i kø utenfor kysten og bringer mild og våt luft inn over landet. Meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt bekrefter det milde været, og forteller at stormen 'Éowyn' vil føre til en rask temperaturøkning, spesielt i Sør-Norge. Vestlandet kan vente seg vindkast opp mot 27 meter per sekund. Selv om det kan komme korte perioder med kaldere vær mellom lavtrykkene, er det milde været det dominerende signalet fremover. Det understrekes at milde temperaturer skyldes både naturlige svingninger og global oppvarming.