Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet.
Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente.
Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere kostnadene på boliglånet i en tid hvor rentene stiger. Kvadsheim anbefaler å gjennomføre de tre første punktene i listen for å takle boliglånet bedre. De neste punktene bør vurderes ut fra privatøkonomien. Rådene omfatter vurdering av fastrente og andre alternativer for å håndtere boliglånet.
1 måned siden
En artikkel i Nettavisen utforsker potensielle økonomiske fordeler ved norsk EU-medlemskap, med særlig fokus på boliglånsrenter. Sjeføkonomer Jan Ludvig Andreassen og Kyrre M. Knudsen argumenterer for at Norge kan oppnå betydelig lavere renter ved å adoptere euroen, potensielt halvere dagens nivå. Argumentasjonen baseres på at Den europeiske sentralbanken (ECB) har en lavere styringsrente enn Norges Bank. Artikkelen fremhever også en økende støtte for EU-medlemskap i befolkningen, og at en overgang til euro kan føre til økt forutsigbarhet og lengre finansieringsperioder for boliglån.
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i boligrenter mellom ulike banker. NorDirekte leder an med markedets laveste rente, mens andre banker som KLP og Nybygger også har redusert sine renter. Markedseksperter påpeker at kunder kan spare betydelige summer ved å bytte til banker med lavere rente, selv om det krever en viss innsats å flytte betalinger. Banker som DNB og Bulder Bank forsikrer at de vil opprettholde konkurransedyktige vilkår, og mener konkurransen om kundene er sterk. Det understrekes at det er blitt enklere å bytte bank, og at potensielle besparelser kan være betydelige.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede rentekutt i 2024 og hvordan dette vil påvirke folks økonomi. Norges Bank anslår tre rentekutt, som kan gi en betydelig reduksjon i renteutgifter for boliglån. Eksperter anbefaler å bruke disse pengene til sparing eller investering, fremfor økt forbruk. Det diskuteres om man bør betale ned gjeld eller investere, og det konkluderes med at investering kan være mer lønnsomt for de som tåler risiko. Artikkelen gir også råd om ulike investeringsalternativer, fra aksjefond til kryptovaluta, og understreker viktigheten av å vurdere egen risikovilje og tidshorisont.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventningene til Norges Banks rentebeslutning. Mens flere sjeføkonomer har avlyst rentekutt i mars, er det fortsatt noen som tror på det. Disse økonomene mener Norges Bank har signalisert et kutt og bør holde fast ved det for å opprettholde tilliten. De argumenterer også for at inflasjonstallene er midlertidige og at en sterkere kronekurs kan åpne for rentekutt. Artikkelen fremhever usikkerheten i markedet og spenningen knyttet til sentralbankens beslutning.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det nåværende boligmarkedet, der mange frykter en kommende prisvekst og ønsker å kjøpe bolig før prisene stiger ytterligere. Ann Sofi Nyhagen (36) er en av dem som er på boligjakt, men hun er usikker på om hun skal kjøpe nå eller vente. Hun er bekymret for økte kommunale avgifter i sitt område. Samtidig viser undersøkelser at rekordmange husholdninger forventer boligprisvekst, og lettelser i egenkapitalkravet bidrar til økt etterspørsel, spesielt blant førstegangskjøpere. Nordea spår en boligprisvekst på opptil 20 prosent i Oslo dersom Norges Bank kutter rentene flere ganger i 2025.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Høyere prisvekst enn forventet, lav arbeidsledighet og internasjonale økonomiske faktorer har ført til at flere økonomer tror på færre eller ingen rentekutt. Undersøkelser viser at folks forventninger om rentekutt er halvert. Selv om kronen har styrket seg, peker flere argumenter mot rentekutt, inkludert høyere lønnsvekst og boligprisvekst. Noen økonomer tror likevel Norges Bank vil levere et rentekutt for å opprettholde tilliten til sin kommunikasjon.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres hjelp til barnas boligkjøp, og advarer mot å gå i 'kvotefellen' der foreldres egen låneevne begrenses. Fra 2025 senkes egenkapitalkravet, men det er fortsatt en grense på fem ganger inntekt for lån. Foreldre kan hjelpe som medlånetaker eller realkausjonist, men det påvirker deres egen økonomi og fleksibilitet. Renter kan også påvirkes av belåningsgrad. Artikkelen anbefaler å sjekke med flere banker, få oversikt over egen økonomi og snakke åpent om forventninger og muligheter med barna.
1 måned siden
Artikkelen belyser ulike aktørers syn på et eventuelt rentekutt fra Norges Bank. Borettslag og kommuner håper på lavere renter for å redusere økonomisk press, mens blomsterkjeden Mester Grønn frykter at et rentekutt vil svekke kronen og dermed øke importprisene. Styreleder i Ammerudlia borettslag, Anne Elton, uttrykker et ønske om rentekutt for å unngå økning i felleskostnadene. Ordfører i Åsnes kommune, Einar Toverud, påpeker at høye renter rammer kommunens økonomi hardt. Direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad, er ambivalent, da han både ønsker en sterk krone, men forstår forbrukernes behov for lavere renter.
22 dager siden
Storbanken Nordea Liv anbefaler sine kunder å unngå panikksalg etter børsfall, og understreker viktigheten av langsiktig sparing. Seniorstrateg Joachim Bernhardsen påpeker at svingninger er vanlig i aksjemarkedet, og at det kan være kostbart å selge på feil tidspunkt. Samtidig mener Eiendomsmeglerforbundet at uroen på børsene kan være positivt for norske boligeiere, da dette kan føre til kutt i styringsrenten. Norges Bank har mulighet til å senke renten for å motvirke et fall i norsk økonomi.