Venstre, Høyre og MDG oppfordrer statsminister Støre til å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, og advarer mot at et nei vil svekke Norges forhold til EU, spesielt i en tid med økt internasjonal usikkerhet og potensiell handelskrig.
Senterpartiet motsetter seg pakken og mener Norge ikke bør akseptere koblinger mellom ulike EU-direktiver.
Støttespillerne argumenterer for at pakken vil føre til mer fornybar energi og bedre forbrukerrettigheter, mens motstanderne mener EU ikke kan straffe Norge om direktivet ikke vedtas.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det er full strid i regjeringen om EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet og LO frykter konsekvenser for norske arbeidsplasser og handel dersom Senterpartiet får gjennomslag for sitt nei til deler av pakken. LO-topper advarer mot å ignorere EUs direktiver og mener det er viktig å opprettholde et godt forhold til EU, spesielt med tanke på den usikre internasjonale situasjonen. Senterpartiet står imidlertid fast på sitt og vil ikke gi etter. Flere Ap-ordførere mener Senterpartiet overdriver og setter saken unødvendig på spissen, og understreker at Norge er avhengig av et godt forhold til EU.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
I en debatt på NRK konfronterte Marit Arnstad (Sp) energiminister Terje Aasland (Ap) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet ønsker å implementere tre deler av pakken før valget, noe Senterpartiet avviser. Aasland argumenterer for at dette er nødvendig for å sikre Norges handelsforbindelser med EU og unngå sanksjoner. Arnstad uttrykte mistillit til Ap, og mente at partiet vil innføre de resterende direktivene etter valget med støtte fra Høyre. Hun frykter også at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.