Trump-administrasjonens fredsforslag for Ukraina innebærer at USA vil anerkjenne Krym-halvøya som russisk territorium, noe som markerer et betydelig brudd med tidligere amerikansk utenrikspolitikk. Krym har vært okkupert av Russland siden 2014, men er internasjonalt anerkjent som ukrainsk territorium. Seniorforsker Marianne Riddervold beskriver forslaget som et paradigmeskifte som kan sette farlig presedens ved å legitimere maktovertakelse av territorium.
Ukrainas president Zelenskyj avviser forslaget, og det er usikkert om USA vil kreve ukrainsk aksept. Forslaget står i sterk kontrast til tidligere amerikanske løfter om ikke å anerkjenne Russlands annektering.
Ordføreren i Kyiv antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg territorium for fred, men dette er kontroversielt. En eventuell amerikansk anerkjennelse vil være en stor seier for Putin og kan påvirke internasjonale normer om suverenitet og maktbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Trump-administrasjonen har lagt fram kontroversielle forslag for å avslutte krigen i Ukraina, inkludert muligheten for å anerkjenne Krimhalvøya som russisk territorium. Forslaget har fått sterk kritikk fra ukrainske myndigheter, som omtaler det som en «enorm skandale» og et alvorlig brudd på internasjonale prinsipper. USA har også foreslått å fryse de nåværende frontlinjene i krigen, hindre Ukrainas medlemskap i Nato og lette sanksjonene mot Russland. Ukrainas president Zelenskyj har vist vilje til en 30 dagers våpenhvile, men Russland har ikke akseptert dette. Forslagene kan undergrave internasjonal rett og gi Putin en diplomatisk seier, ifølge eksperter og nyhetsmedier. USA venter nå på Ukrainas svar, som kan komme i forbindelse med et møte i London.
5 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
1 dag siden
Et forslag fra Donald Trump om å anerkjenne Krim som russisk i en fredsavtale vekker sterke reaksjoner. Tidligere svensk statsminister Carl Bildt kaller forslaget en skammelig innrømmelse.
3 dager siden
Julie Wilhelmsen, statsviter ved Norsk utenrikspolitisk institutt, påpeker at det er forskjell på hva Ukraina bør få og hva de realistisk kan oppnå i konflikten med Russland. Etter at Donald Trump tok over som USAs president, har maktbalansen endret seg, og presset øker på Ukraina for å inngå kompromisser, inkludert å gi opp deler av territoriet. Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko uttalte i et BBC-intervju at Ukraina kanskje må gi fra seg territorium for å oppnå midlertidig fred, noe som markerer et skifte i den offentlige debatten. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har møtt Trump og anerkjenner nødvendigheten av å forholde seg til maktens realiteter, selv om det innebærer å justere forventningene til hva Ukraina kan oppnå. Samtidig advarer kritikere om at en slik avtale kan være urettferdig og skape problematiske presedenser i folkeretten. Wilhelmsen understreker at dette er et komplekst og dynamisk spill hvor både moralske hensyn og realpolitikk må veies.
3 dager siden
En artikkel beskriver en angivelig fredsplan for Ukraina orkestrert av Donald Trump. Planen innebærer betydelige innrømmelser fra Ukraina til Russland.
4 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
4 dager siden
Donald Trump uttaler at det vil bli vanskelig for Ukraina å få tilbake Krim-halvøya i en eventuell fredsavtale med Russland. Han viser til at Russland har kontroll over Krim siden den folkerettsstridige annekteringen i 2014, og påpeker at han ikke var president da dette skjedde. Trump mener det er lettere å forhandle med Russland enn med Ukraina, og kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å avvise amerikanske betingelser som inkluderer å gi opp deler av territoriet. USAs visepresident JD Vance har foreslått en løsning der de territorielle linjene fryses nær dagens situasjon. Zelenskyj har imidlertid konsekvent nektet å gi opp Krim, og omtaler det som grunnlovsstridig. Samtidig fortsetter russiske angrep mot Ukraina, med flere drepte og skadde i Kyiv nylig. Hvite hus uttrykker at presidentens tålmodighet begynner å ta slutt.
3 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
5 dager siden
USAs president Donald Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å nekte å anerkjenne Russlands okkupasjon av Krim. Trump mener denne uttalelsen skader fredsforhandlingene med Russland og hevder at Krim ikke er et tema i forhandlingene. Han sier at en fredsavtale med Russland er nær, men at Zelenskyj må handle for å få det til. Trumps uttalelser skaper spenning mellom USA og Ukraina, samtidig som Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på et møte med Trump i Det hvite hus. I Norge uttrykker SV-leder Kirsti Bergstø bekymring for at Trump kan presse Norge til å handle i tråd med amerikanske interesser.