Den amerikanske statsborgeren Eugene Specter, som opprinnelig er fra Russland, er dømt for spionasje i Russland. Dette skjer mens han allerede soner en dom på 3,5 år for bestikkelser.
Spector, som tidligere var styreleder i et selskap som produserte kreftmedisiner, ble tiltalt for spionasje i august i fjor. Han er nå dømt til 15 års fengsel for spionasje, i tillegg til den eksisterende straffen.
Det er ikke kjent hvordan Spector stiller seg til spionasjetiltalen. Denne saken er en av flere der amerikanske statsborgere er dømt for spionasje i Russland de siste årene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den amerikanske statsborgeren Gene Spector er dømt til 15 års fengsel i Russland for spionasje. Spector, som allerede sonet en dom for korrupsjon fra 2021, er en forretningsmann med russisk opprinnelse som senere fikk amerikansk statsborgerskap. Han ble tidligere dømt for å ha betalt bestikkelser til en assistent av en tidligere russisk visestatsminister. Detaljene rundt spionasjeanklagene er ikke offentliggjort, men Spector hevdet i 2020 at pågripelsen hans var politisk motivert.
1 måned siden
En sikkerhetsvakt, siktet for spionasje mot den amerikanske ambassaden, har i avhør med PST pekt ut en russisk agent som sin føringsoffiser. Mannen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. PST ønsker forlenget varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse eller flukt, noe forsvareren bestrider. Siktede kontaktet selv russiske og iranske myndigheter for å dele informasjon, angivelig provosert av USAs støtte til Israel i Gaza-konflikten. Rettssaken er berammet til august, og etterforskningen er under tidspress. Mannen er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, avsløring av statshemmeligheter og ulovlig etterretning.
4 måneder siden
En norsk mann er siktet for spionasje etter å ha kontaktet ambassadene til Iran og Russland. Mannen, som tidligere jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden, skal ha delt informasjon om ambassadens ansatte og diplomaters adresser. Han forklarer at hans handlinger var motivert av frustrasjon over USAs støtte til Israel i Gaza-konflikten. Siktelsen er utvidet til å inkludere forsøk på grov avsløring av statshemmeligheter, med en strafferamme på opptil 15 års fengsel. Mannen er varetektsfengslet i fire nye uker, og PST ønsker ikke å kommentere saken.
1 måned siden
En 27 år gammel mann, siktet for spionasje til fordel for Russland og Iran, har identifisert en russisk agent under etterforskningen. Dette fremgår av en kjennelse fra Oslo tingrett i forbindelse med forlengelse av varetektsfengslingen. Mannen er siktet for grov etterretningsvirksomhet og avsløring av statshemmeligheter, og har erkjent å ha samlet inn og delt informasjon. Han skal ha jobbet ved USAs ambassade i Oslo og kontaktet ambassadene til Russland og Iran i protest mot USAs støtte til Israel. Han innrømmer å ha gitt informasjon om besøkende, kjøretøy og diplomaters adresser, mot løfte om økonomisk kompensasjon.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
1 måned siden
En 27 år gammel mann, siktet for spionasje til fordel for Russland og Iran, har identifisert en russisk agent under etterforskningen. Dette fremgår av en kjennelse fra Oslo tingrett, hvor varetektsfengslingen hans forlenges med fire uker. Mannen er siktet for grov etterretningsvirksomhet og avsløring av statshemmeligheter, og har erkjent å ha delt informasjon med fremmede makter. Han skal ha jobbet ved USAs ambassade og kontaktet ambassadene til Russland og Iran på grunn av USAs støtte til Israel. Han innrømmer å ha gitt informasjon om besøkende, kjøretøy og diplomater, og ble lovet betaling for dette.
5 dager siden
I ankesaken mot Anders Besseberg presenteres nye beviser, inkludert forklaringer fra to sentrale russiske vitner, Viktor Majgurov og Sergej Kuschenko, som tidligere ikke uttalte seg i tingretten. Forsvarer Fredrik Berg kritiserer Økokrim for å føre bevis utenfor tiltalen og omtaler deler av saken som en «skyggesak» som har pågått i flere år og skadet Bessebergs omdømme. Berg påpeker også at Økokrim mistenkeliggjør Besseberg på punkter som ikke er en del av den nåværende tiltalen. Under innledningen oppsto det spenninger mellom forsvarer og aktor, særlig rundt presentasjonen av bevis og tolkningen av dokumenter. Besseberg ble i tingretten dømt til over tre års fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld i ankesaken.
2 måneder siden
Den amerikanske skulelæraren Marc Fogel er tilbake i USA etter å ha vore fengsla i Russland i over tre år. Trump-administrasjonen har inngått en avtale med Russland om utveksling, men detaljene er uklare. Fogel ble dømt til 14 års fengsel for å ha tatt med medisinsk marihuana inn i Russland. USAs spesialutsending for gissel-saker, Adam Boehler, opplyser at nok en amerikansk fange vil bli løslatt, men vil ikke si hvor vedkommende sitter fengslet. Mike Waltz håper utvekslingen er et tegn på at krigen i Ukraina nærmer seg en løsning.
7 dager siden
Ankesaken mot Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), starter onsdag i Borgarting lagmannsrett. Besseberg ble i tingretten dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld og anker dommen. Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, kjent for å avsløre russisk doping i Sotsji-OL 2014, skal vitne igjen til tross for kritikk fra Bessebergs tidligere forsvarer. Totalt skal 23 vitner, inkludert ledende personer fra skiskyttermiljøet og organisasjonen Transparency International Russland, forklare seg. Ankesaken er satt til 21 rettsdager og innebærer full bevisførsel og ny vurdering av alle tiltalepunkter. Påtalemyndigheten opprettholder tiltalen og vil presentere bevisene i retten.
19 dager siden
USA og Russland har gjennomført en fangeutveksling i Abu Dhabi. Russland løslot den amerikansk-russiske statsborgeren Ksenia Karelina, som var dømt til tolv års fengsel for å ha donert penger til en ukrainsk veldedighetsorganisasjon. Samtidig løslot USA den tysk-russiske statsborgeren Arthur Petrov, som var pågrepet for angivelig å ha eksportert mikroelektronikk. Delegasjoner fra begge land møtes også i Istanbul for å diskutere muligheten for å gjenopprette ambassadetjenester.