Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorths bok «Kul i brystet», som omhandler deres erfaringer med brystkreft, har blitt avvist av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa, til tross for positiv mottakelse fra kritikerne. Forlagssjefen i Cappelen Damm uttrykker overraskelse og skuffelse over avgjørelsen, mens Vigdis Hjorth selv argumenterer for en forbedring av innkjøpsordningen for sakprosa.
Kulturrådet begrunner avslaget med at boken ikke oppfyller de nødvendige litterære kravene, samtidig som de påpeker at budsjettet begrenser antall innkjøpte bøker.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening kritiserer forskjellsbehandlingen mellom innkjøpsordningene for skjønnlitteratur og sakprosa, og anser dette som et demokratisk problem, da det begrenser tilgangen til viktig sakprosa for allmennheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I boken «Kul i brystet» forteller Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorth om sine erfaringer med brystkreft. Line fikk diagnosen først, etterfulgt av Vigdis et halvt år senere. Boken beskriver deres reise gjennom sykdommen, behandlingen og hvordan de støttet hverandre i en krevende tid. De skriver åpent om de vanskelige valgene knyttet til operasjon og eventuell rekonstruksjon av brystene. Boken er skrevet som separate kapitler fra begge, noe som gir et ærlig og usentimentalt innblikk i deres opplevelser. Begge er nå kreftfrie.
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
1 dag siden
SV reagerer kraftig etter at Kulturrådet avslo å kjøpe inn Dag Solstads siste bok til bibliotekene. Partiet krever nå endringer i innkjøpsordningen for sakprosa.
3 måneder siden
Mor og datter Hjorth har skrevet en bok om deres erfaringer med brystkreft. Våren 2023 oppdaget Line Normann Hjorth en kul i brystet, og det ble avdekket en genetisk disposisjon for kreft. Et halvt år senere fikk moren, Vigdis, samme diagnose. Boken skildrer året der begge har operert bort brystene og fått nye, med vekslende perspektiv fra Line og Vigdis. Lines kreft var mer alvorlig og krevde cellegiftbehandling. Boken tar for seg kvinners forhold til bryster, kreftgrupper, og forholdet mellom mor og datter, samt Vigdis' alkoholbruk. Boken er skrevet på en usentimental og ærlig måte, og Lines versjon gjør sterkest inntrykk.
4 dager siden
Tre dager etter Dag Solstads død fikk hans siste bok «En sann svir!» avslag fra Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa. Boken, som ble utgitt 7. februar og mottatt med strålende kritikker, ble ikke prioritert innenfor ordningens økonomiske ramme. Forlagssjef Ingeri Engelstad mener det er oppsiktsvekkende at Norges største forfatters siste verk ikke blir tilgjengelig på norske bibliotek, særlig siden boken inneholder personlige refleksjoner og ikke bare handler om trav. Kulturrådet forklarer at avslaget skyldes begrensede midler, og at boken ville blitt kjøpt inn med en utvidet økonomisk ramme. Fungerende generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Jørgen Lorentzen, mener avslaget viser at budsjettet for sakprosaordningen er for lavt. I samme vurderingsrunde ble 13 andre sakprosabøker kjøpt inn, mens totalt 35 ble vurdert.
1 måned siden
Birgit Skarstein kritiserer Norges Skiforbund for manglende rekruttering av parautøvere, spesielt etter det omdiskuterte VM-uttaket i Trondheim. Hun påpeker den lave deltakelsen i VM-sprinten og savner nye fjes i troppen. Skiforbundet, ved Anne Ragnhild Kroken og Ulf Morten Aune, ønsker velkommen en åpen diskusjon om prioriteringer og krav, og understreker behovet for å balansere ulike perspektiver. Isabell Valen uttrykker skuffelse over manglende uttak, mens Vilde Nilsen tror ikke dette vil skade rekrutteringen til paralangrenn. Skarstein fremhever viktigheten av mesterskap for rekruttering og motivasjon.
3 måneder siden
SSB-økonom Olav Slettebø reagerer på flere påstander i boken «Landet som ble for rikt», skrevet av Martin Bech Holte. Slettebø mener bokens fremstilling av norsk økonomi er mangelfull og vanskelig å tro på. Han avviser påstanden om at produktivitetsveksten har forsvunnet og at Norge kommer dårligere ut enn andre land. Slettebø kritiserer også bokens «landskamp-perspektiv» og mener det er positivt med innovasjon hos handelspartnere. Han er uenig i forslaget om store kutt i helseutgifter, da Norge har bedre resultater enn Danmark på flere områder. Selv om han er kritisk til flere av bokens argumenter, deler han bekymringen for utviklingen i norsk skole. Boken har også fått støtte fra andre økonomer, som deler bekymringen for Norges evne til å foreta nødvendige økonomiske reformer.
1 måned siden
En kvinne fikk avslag på sin søknad om fire timers ubetalt ammefri på kveldsvakter, og Tvisteløsningsnemnda reduserte tiden til to timer. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner og et opprop som hevder at nemnda viser manglende forståelse for amming og undergraver kvinners rettigheter. Kritikere frykter at vedtaket kan skape presedens for fremtidige saker. En arbeidsrettsekspert mener imidlertid at vedtaket er i tråd med loven, og understreker at behovet for ammefri må vurderes individuelt, selv om utgangspunktet er kvinnens egen vurdering.
14 dager siden
Realitystjernen Teddi Mellencamp har fått stadium fire kreft og forteller åpenhjertig om sin frykt og usikkerhet rundt prognosen. Samtidig får Petter Northug kritikk for sin håndtering av reaksjonene etter at kvinnene i Janteloppet fikk reduserte premiepenger. Astrid Øyre Slind markerte sin misnøye ved å brenne startnummeret, og TV 2-ekspert Petter Skinstad kritiserer Northug for å bagatellisere saken og kaller det kjønnsdiskriminering. Janteloppet begrunnet avgjørelsen med lav deltakelse, men Skinstad mener det handler om å spare penger.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikken unge kvinner møter for sine bokvalg, spesielt innen sjangre som fantasy og romantikk. Forfatterne argumenterer for at disse sjangrene ofte avfeies som useriøse, mens krim fremheves som mer akseptabel underholdning. De påpeker at populære bøker for kvinner utfordrer tradisjonelle kjønnsroller og gir rom for kvinnelig nytelse og kompleksitet. Artikkelen oppfordrer norske forlag til å anerkjenne og satse på disse trendene, samt støtte norske forfattere innen fantasy. Booktok fremheves som en viktig arena for å fremme leselyst og utfordre etablerte litterære normer.