Statsminister Jonas Gahr Støre varsler økt økonomisk støtte til Ukraina, uavhengig av signaler fra USA om mulig pause i støtten.
Regjeringen vil fokusere på Ukrainas behov, samordne innsatsen med europeiske partnere, og sikre god kontroll over pengebruken gjennom Nansen-programmet.
Støre kommenterer også Forsvaret, og sier regjeringen vil vurdere justeringer i langtidsplanen etter å ha lyttet til tilbakemeldinger fra de ansatte og forsvarssjefen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde i Stortinget om situasjonen i Ukraina og lovet en betydelig økning i Norges støtte til landet, uten å tallfeste løftet. Støtten skal bidra til Ukrainas forsvarskamp mot Russland og underbygge fredsplaner i Europa. Støre åpnet også for å revurdere planene for det norske Forsvaret, og kommenterte endringene i amerikansk politikk under president Trump. Norge har mottatt kritikk for å gi mindre støtte til Ukraina sammenlignet med andre skandinaviske land, spesielt sett i lys av landets økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler en betydelig økning i støtten til Ukraina, begrunnet med den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Han uttrykker bekymring over Russlands opptrapping av krigen og usikkerheten knyttet til USAs reaksjoner, spesielt etter møtet med den nye amerikanske administrasjonen. Støre planlegger samtaler med parlamentariske ledere om økt støtte til Ukraina. Han adresserer også Trumps varslede toll mot EU, og understreker viktigheten av å unngå en negativ innvirkning på norsk økonomi. Støre fremhever at Norge må ta et større ansvar for egen og europeisk sikkerhet, og raskt implementere langtidsplanen for Forsvaret.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte de parlamentariske lederne for å diskutere bidraget. Støtten skal brukes til å styrke Ukrainas forsvar, inkludert luftvern og artilleri, samt støtte landets egen forsvarsindustri. Støre understreker at dette er i Norges sikkerhetsinteresse og vil bidra til europeiske fredsplaner. Stoltenberg forsikrer at økningen er innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Bakgrunnen for økningen er den alvorlige sikkerhetssituasjonen og at USA har stanset militærhjelp og etterretningsdeling med Ukraina.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer økt støtte til Ukraina etter at president Zelenskyj ble kritisert i USA. Støre mener at den nye amerikanske administrasjonen markerer en endring i amerikansk utenrikspolitikk, og at Europa må bidra mer. Venstre støtter Støres signaler og hasteinnkaller Stortinget for å diskutere en mangedobling av støtten. Partileder Guri Melby mener USA svikter Ukraina, og at Norge må handle raskt. Støre uttrykker forståelse for Zelenskyjs reaksjon og understreker at Ukraina kjemper en frihetskamp for alle.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot å bryte handlingsregelen for å øke økonomisk støtte til Ukraina. Han understreker at regelen er ment å håndtere varierende inntekter, spesielt i krisetider. Stoltenberg uttrykker tilfredshet med den nylige økningen i Nansen-programmet, som også støtter Ukraina. Venstre har oppfordret Stoltenberg til å følge opp tidligere kritikk av europeisk støtte til Ukraina, og øke Norges bidrag betraktelig.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.