Ishockeylegenden Wayne Gretzky møter sterk kritikk i Canada etter å ha vist støtte til Donald Trump. Hans omdømme i hjemlandet har fått en knekk.
Artikkelen beskriver hvordan ishockeylegenden Wayne Gretzkys støtte til Donald Trump har ført til at hans omdømme i Canada har blitt skadet. Førsteamanuensis Deborah Lynn Kitchen-Døderlein forklarer at mange canadiere ser på Gretzky som en forræder, spesielt i lys av Trumps ønske om å gjøre Canada til en amerikansk stat og tollkrigen han startet. Gretzky har besøkt Trump flere ganger og har ikke tatt avstand fra Trumps uttalelser, noe som har ført til sterk kritikk.
I mars ble en statue av Gretzky i Edmonton smurt inn med avføring. Gretzky selv har uttalt at han ikke har politisk makt.
Donald Trump har offentlig støttet Gretzky på sitt sosiale medium. Artikkelen nevner også at de ledende kandidatene til statsminister i Canada, Mark Carney og Pierre Poilievre, ikke støtter Trumps ønske om at Canada skal bli en amerikansk stat.
Wayne Gretzky
Donald Trump
Deborah Lynn Kitchen-Døderlein
Mark Carney
Pierre Poilievre
UIO
Det liberale parti
Det Konservative Parti
AP
Canada
USA
Florida
Mar-a-Lago
Edmonton
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps politikk og uttalelser påvirker det politiske landskapet i Canada. Trumps innføring av tollavgifter og nedsettende kommentarer om kanadiske ledere har ført til økt sinne og et mer negativt syn på USA blant kanadiere. Samtidig har Justin Trudeaus varslede avgang skapt politisk usikkerhet, og det kommende valget er svært åpent. Trumps innblanding har også påvirket oppslutningen til de ulike partiene og kandidatene. Selv om den konservative kandidaten Pierre Poilievre tidligere hadde ledelsen, har det liberale partiet nå tatt over i målingene. Trumps negative omtale av både Poilievre og Chrystia Freeland kan også spille inn i valgkampen. Artikkelen konkluderer med at Trumps press paradoksalt nok styrker kanadiernes patriotisme og ønske om å bevare sin selvstendighet.
1 dag siden
En uventet vending i kanadisk politikk førte til et skifte i maktbalansen. Donald Trumps innblanding påvirket valgkampen betydelig.
12 dager siden
Artikkelen omhandler Canadas reaksjon på Donald Trumps uttalelser om at landet burde bli USAs 51. delstat, samt hans tollpolitikk. Dette har ført til økt nasjonalfølelse og markering av kanadisk uavhengighet. Ishockeyfans buer mot den amerikanske nasjonalsangen og synger den kanadiske. Uttrykket «Elbows Up» er blitt et slagord for motstand mot press fra USA. Eksperter advarer om Canadas sårbarhet grunnet økonomisk og militær avhengighet, mens amerikanere er skeptiske til Trumps utspill.
1 måned siden
Donald Trump anklager Justin Trudeau for å utnytte handelskrigen mellom USA og Canada for å sikre seg politisk makt. Samtalen mellom de to lederne beskrives som "noenlunde vennlig", men Trump uttrykker skepsis til Trudeaus håndtering av fentanylsmuglingen fra Canada. Trumps pressesekretær antyder at Trump ønsker at Canada skal bli USAs 51. stat, og gjentar Trumps begeistring for toll. Amerikansk bilindustri har fått et midlertidig unntak fra tollen på kanadiske varer.
2 måneder siden
Under en ishockeykamp mellom Canada og USA endret den canadiske sangeren Chantal Kreaviazuk teksten i nasjonalsangen som en protest mot Donald Trump. Kreaviazuk sang «that only us command» i stedet for den vanlige teksten «in all of us command», som en reaksjon på Trumps tidligere kommentarer om at Canada burde bli USAs 51. delstat. Hendelsen skjedde etter at Trump ringte det amerikanske laget og kom med politiske utspill mot Canada og Justin Trudeau. Etter kampen, som Canada vant, kommenterte Trudeau saken på X med et stikk til Trump.
1 måned siden
Tidligere president Donald Trump støtter Vladimir Putins forslag om å arrangere hockeykamper mellom USA og Russland, noe som har skapt sterke reaksjoner. Den tsjekkiske hockeylegenden Dominik Hasek kritiserer Trump hardt og mener han stiller seg på lik linje med Putin, som han anser som en forbryter og folkemorder. NHL har foreløpig ingen kommentar til saken, mens Russland fortsatt er utestengt fra internasjonale hockeyturneringer. Den russiske NHL-stjernen Jevgenij Malkin har derimot uttalt seg positivt om initiativet.
1 måned siden
Forholdet mellom USA og Canada er svært anstrengt etter Donald Trumps kontroversielle uttalelser og innføring av straffetoll. Det som begynte som tilsynelatende spøkefulle bemerkninger, har utviklet seg til en dyp diplomatisk krise. Canadiere reagerer med sinne og økt nasjonalfølelse, og det anses som upatriotisk å feriere i USA eller kjøpe amerikanske varer. Eksperter mener Trumps handlinger kan være en distraksjon fra økonomiske problemer, eller et forsøk på å piske opp aggresjon mot Canada. Situasjonen har potensielle økonomiske konsekvenser for begge land, og Canada forbereder nyvalg i april hvor forholdet til USA vil være sentralt.
3 måneder siden
Etter at Canadas statsminister Justin Trudeau varslet sin avgang, har Donald Trump lansert ideen om at Canada burde bli USAs 51. stat. Trump begrunner dette med at det vil løse handelsunderskudd, senke skatter og styrke sikkerheten. Han hevder mange kanadiere støtter ideen. Et sammenslått USA og Canada ville blitt verdens største land i areal. Dette skjer samtidig som Trump igjen har begynt å snakke om å kjøpe Grønland fra Danmark. Donald Trump Jr. er på overraskelsesbesøk på Grønland, noe som skaper oppsikt i en pågående politisk debatt om Grønlands forhold til Danmark.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en ordre om toll på varer fra Canada, Mexico og Kina. Canada ilegges 25 prosent toll, men 10 prosent på olje, mens Kina ilegges 10 prosent toll. Ordren inneholder en gjengjeldelsesklausul. Canada reagerer sterkt, og avtroppende statsminister Justin Trudeau har varslet mottiltak. Mark Carney, en kandidat til å erstatte Trudeau, kaller Trump en «bølle». Canada er klare til å svare USA med samme mynt. Tollen kan oppheves dersom landene blir enige om tiltak mot ulovlig innvandring og smugling. USA importerer blant annet olje og strøm fra Canada, og toll kan føre til dyrere bensin og strøm.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.