En ny europeisk rapport viser at Norge har en av de høyeste forekomstene av kreft i Europa, kun slått av Danmark. Faktorer som økende alder, UV-stråling, kosthold og røyking bidrar til kreftrisikoen.
Samtidig viser rapporten at Norge har en av de laveste dødelighetene av kreft i Europa.
Dette skyldes fremskritt innen kreftbehandling, moderne medikamenter, immunterapi, kirurgi, stråling og tidlig oppdagelse gjennom screening og at folk oppsøker lege tidsnok.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En OECD-rapport viser at Norge har en av de høyeste kreftforekomstene i Europa, hvor anslagsvis 40 prosent av befolkningen vil utvikle kreft før de fyller 80 år. Spesielt forekomsten av føflekkreft og tykktarmskreft er høy. Samtidig er kreftdødeligheten lav og synkende. Rapporten fremhever også at Norge har lavest forekomst av lungekreft grunnet få røykere, men bekymrer seg over økning i snusbruk, alkoholforbruk og overvekt som risikofaktorer.
2 måneder siden
En OECD-rapport fremhever at Norge har en av de høyeste kreftforekomstene i Europa, med anslagsvis 40 prosent av befolkningen som vil utvikle kreft før de fyller 80 år. Spesielt tykktarmskreft forekommer hyppig. Samtidig er kreftdødeligheten i Norge lav og synkende. Prostatakreft er mest utbredt blant menn, mens brystkreft er vanligst blant kvinner. Rapporten peker på at lavt antall røykere er positivt, men økning i snusbruk, alkoholforbruk og fedme kan føre til flere krefttilfeller i fremtiden.
2 måneder siden
Norge ligger i Europatoppen når det gjelder kreftforekomst, spesielt for føflekk- og tykktarmskreft, hvor fire av ti nordmenn vil utvikle kreft før 80 år. Samtidig er kreftdødeligheten lav og synkende. Høy forekomst settes i sammenheng med økt snusbruk, alkoholforbruk og overvekt. En ny nasjonal kreftstrategi lanseres for å redusere forekomsten og forbedre livskvaliteten for kreftpasienter. Strategien har som mål å gjøre Norge ledende innen kreftforebygging, gode pasientforløp og økt livskvalitet for pasienter og pårørende.
3 måneder siden
En ny studie fra Kreftregisteret viser at røyking fortsatt er den største enkeltårsaken til kreft i Norge, men at UV-stråling og overvekt er økende risikofaktorer. Studien viser at tidligere røyking bidrar til forhøyet kreftrisiko, selv etter røykeslutt. Solbrenthet og bruk av solarium er en betydelig årsak til hudkreft, mens overvekt og fedme øker risikoen for flere krefttyper. Andre faktorer som bidrar til kreftforekomst er mangel på fysisk aktivitet, kosthold, alkohol og HPV-smitte. Av 36 000 årlige krefttilfeller kunne 12 250 vært forebygget ved å unngå disse risikofaktorene.
21 dager siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at kreft fortsatt er den vanligste dødsårsaken i Norge, selv om andelen som dør av kreft er lavere enn før. I 2024 døde 11 263 nordmenn av kreft, hvor lungekreft var den vanligste formen. Samtidig har dødeligheten av hjerte- og karsykdommer også gått ned. Dødsfall knyttet til demens er økende, spesielt blant eldre. Antall dødsfall relatert til Covid-19, narkotika og alkohol har redusert. Totalt døde 44 155 personer i Norge i 2024, inkludert 727 selvmord.
21 dager siden
Nye tall fra FHI viser at kreft fortsatt er den vanligste dødsårsaken i Norge, selv om andelen som dør av kreft synker. Dødeligheten av hjerte- og karsykdommer har gått ned igjen etter en liten økning. Antallet selvmord økte til 727 i fjor, men dødsraten er lavere enn tidligere på grunn av befolkningsvekst. Norges folkevekst i fjor var på 44 137, hovedsakelig på grunn av nettoinnvandring. SSB anslår at Norge vil ha 6 millioner innbyggere i 2040, og at befolkningsveksten etter 2045 vil drives av innvandring alene.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
4 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning av tarmkreft blant personer under 50 år. Tidligere studier har hovedsakelig vist denne økningen i vestlige land, men nå er den dokumentert i ulike økonomier og regioner over hele verden. Kreftforeningen bekrefter denne trenden i Norge og understreker at mange tilfeller kunne vært unngått med enkle grep i kosthold og livsstil. Studien viser at tarmkreft øker blant unge voksne, mens forekomsten blant eldre er stabil eller fallende. Forskere og helsemyndigheter understreker viktigheten av å fremme sunne levevaner og tidlig diagnostisering for å redusere dødeligheten.
21 dager siden
Foreløpige tall fra Dødsårsaksregisteret viser en økning i selvmord i 2024, med 727 registrerte tilfeller. Dette er det høyeste tallet siden 1988. Halvparten av de som tar selvmord er under 47 år. Samtidig er kreft fortsatt den vanligste dødsårsaken i Norge, selv om andelen som dør av kreft synker. Det er en nedgang i narkotikarelaterte dødsfall sammenlignet med fjoråret, mens alkoholrelaterte dødsfall har steget noe siden før pandemien, men ligger lavere enn i 2023. Totalt døde 44 155 personer i Norge i 2024, hvorav de fleste dødsfall skyldtes sykdom.
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.