Barneminister Kjersti Toppe møtte familien til 14 år gamle Madelen, som tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for overgrep på en barnevernsinstitusjon. En svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter ved institusjonen, men nekter straffskyld.
Saken har ført til økt bevissthet om barnevernet, og det vurderes strengere regler for ansatte og bakgrunnssjekker. Madelens familie forteller om manglende hjelp og at Madelen forsøkte å ta sitt eget liv flere ganger før hun døde.
Fossumkollektivet hevder å ha fulgt sine rutiner ved ansettelsen av vikaren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe har varslet en rekke strakstiltak etter avsløringer om overgrep på barnevernsinstitusjoner, inkludert saken om 14 år gamle Madelen som tok sitt eget liv etter overgrep. Bufdir får i oppdrag å kartlegge omfanget av overgrep, gjennomgå rutiner og foreslå tiltak for å forebygge grenseoverskridende adferd fra ansatte. Tiltakene inkluderer risikovurdering, bedre opplæring, og skjerpede krav til politiattester, også for utenlandske ansatte. Statens helsetilsyn skal også vurdere hvordan kunnskap om forebygging kan styrkes. Toppe understreker at barn på institusjoner må være trygge og kjenne sine rettigheter.
1 måned siden
En 14 år gammel jente, Madelen, fortalte i et politiavhør om seksuelle overgrep begått av en vikar på barnevernsinstitusjonen der hun bodde. Overgrepene skal ha skjedd høsten og vinteren 2023, og inkluderte hendelser i bil og på rommet hennes. Madelen fortalte at hun følte seg liten og ikke turte å si imot vikaren, som også ga henne penger og tobakk. To uker etter avhøret tok Madelen sitt eget liv. Vikaren er nå tiltalt for overgrep mot Madelen og fire andre jenter, men nekter straffskyld. Saken har ført til fortvilelse ved Fossumkollektivet, som politianmeldte vikaren.
1 måned siden
En barnevernsvikar er tiltalt for seksuelle overgrep mot Madelen (14) og fire andre tenåringsjenter på Fossumkollektivet. Madelen tok sitt eget liv etter å ha varslet om overgrepene. I retten har vikaren nektet straffskyld, men aktor mener meldinger mellom ham og Madelen beviser seksuell omgang. Forsvareren beklager meldingene, men avviser at de beviser straffbare handlinger. Aktor krever 3,5 års fengsel, mens forsvareren mener tiltalte bør frifinnes. Dom i saken ventes innen to uker.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl har tatt initiativ til å vurdere endringer i lovverket etter VGs avsløring om en svensk vikar tiltalt for overgrep mot fem jenter på en norsk barnevernsinstitusjon. I dag kreves politiattest for ansatte i barnevernet, men dette gjelder ikke utenlandske statsborgere. Mehl har diskutert saken med sine svenske og danske kollegaer for å finne løsninger, og åpner for å innføre krav om politiattest også for utenlandske arbeidere. Saken har fått oppmerksomhet etter at 14 år gamle Madelen, en av de fornærmede, tok sitt eget liv i februar.
1 måned siden
En barnevernsvikar er dømt til tre år og fire måneders fengsel for overgrep mot 14 år gamle Madelen, som tok sitt eget liv etter å ha fortalt om overgrepene. Dommen fra Follo og Nordre Østfold tingrett omfatter også seksuelt krenkende uttalelser mot tre andre jenter på Fossumkollektivet, samt produksjon og besittelse av seksualiserte fremstillinger av barn. Retten fant det bevist at vikaren og Madelen utvekslet tusenvis av meldinger med seksualisert innhold. Vikaren nekter straffskyld, og hans forsvarer vurderer å anke dommen. Faren til Madelen uttrykker lettelse over domfellelsen, men reagerer på at straffen er for mild og at det ikke er mulig å søke erstatning etter datterens død.
1 måned siden
En barnevernsvikar er tiltalt for seksuelle overgrep mot Madelen (14) og fire andre tenåringsjenter ved Fossumkollektivet. I retten nekter vikaren for overgrep, men innrømmer å ha sendt upassende meldinger til Madelen, noe han omtaler som «jævlig dumt». Meldinger som er fremlagt i retten viser at vikaren ba Madelen om å sende seksuelle bilder og videoer. Madelen slet med psykiske problemer og rus, og tok sitt eget liv kort tid etter å ha varslet om overgrep. Vikaren føler ikke ansvar for selvmordet. Ansatte ved institusjonen forteller at vikaren forsøkte å bli populær blant ungdommene og å «være ung».
1 måned siden
En svensk barnevernsvikar i 50-årene er tiltalt for overgrep, voldtektsforsøk og seksuelt krenkende handlinger mot fem tenåringsjenter på Fossumkollektivet. Tiltalte nekter straffskyld for alle punkter i tiltalen. Saken startet med et varsel om overgrep mot Madelen (14), som senere tok sitt eget liv. Ytterligere fire jenter varslet om lignende hendelser. Flere av overgrepene skal ha skjedd under bilturer med jentene høsten og vinteren 2023. Etter å ha blitt politianmeldt og avskjediget, fikk mannen ny omsorgsjobb i Sverige, uten at den nye arbeidsgiveren var informert om tiltalen.
1 måned siden
En tidligere barnevernsvikar er dømt til tre år og fire måneders fengsel for seksuelle overgrep mot en 14 år gammel jente og seksuelt krenkende adferd mot tre andre jenter på Fossumkollektivet i Spydeberg. Mannen i 50-årene var tiltalt for å ha misbrukt sin stilling ved å forgripe seg på jenter mellom 14 og 16 år høsten og vinteren 2023. Retten fant det bevist at han hadde hatt seksuell omgang med 14-åringen ved flere anledninger. En av de fornærmede jentene tok sitt eget liv etter avhør, noe som har påført familien stor sorg. Mannen mister retten til å jobbe med sårbare barn, men ble frifunnet for ett av tiltalepunktene.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
3 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe reagerer på kritikk av barnevernet i en vestlandskommune etter et drap. Statsforvalteren kritiserer manglende samtaler med barna før det hadde gått fem måneder etter drapet, og manglende oppfølging før drapet. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon fra tidligere involverte kommuner. Toppe understreker at barnevernstjenesten må snakke direkte med barn. Kommunen erkjenner mangelfull dialog og har iverksatt tiltak. Barneombudet kaller saken svært alvorlig.