Artikkelen omhandler Sigurd Holes verk «Extinction Sounds», som er et bestillingsverk skrevet til festivalen TronTalks. Verket er inspirert av Holes miljøengasjement og hans forhold til naturen i Rendalen, hvor han vokste opp og senere flyttet tilbake.
Musikken beveger seg i et landskap mellom jazz og samtidsmusikk, og innspillingen er gjort live fra urfremføringen. Hole har tidligere jobbet med anerkjente musikere, men det er i dette ensemblet at hans kjerne som musiker kommer tydeligst frem.
Hans bekymring for at fremtidige generasjoner ikke skal oppleve den samme naturen som han gjorde, preger musikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser fremhever flere norske artister, inkludert Signe Førre, Sigurd Hole og Wako, som alle får gode kritikker. Ghawgha Tabans musikk, som kombinerer elementer fra hennes hjemland med andre impulser, får terningkast 5. Det gis også ut et nydelig gjenhør med gitaristen Emily Remler, som gikk bort i ung alder. Hennes liveopptak fra 1980-tallet er utgitt for første gang på 33 år. Sigurd Hole Ensembles verk er inspirert av hans miljøengasjement og bekymring for naturen. I tillegg anmeldes Blood Sweat Drum + Bass, som viser at det danske jazzmiljøet er mer enn bare København. kÖök har tatt en radikal u-sving og går fra elektrisk til akustisk lyd på sitt nye album.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
4 dager siden
Erlend Apneseths bestillingsverk «Song over støv» ble først fremført i 2022 og modnet i ett år før innspilling i 2023. Verket er inspirert av musikalske impulser fra hele verden og Apneseths egen bakgrunn. Ensemblet består av fire hardingfelespillere og flere andre musikere som sammen skaper en rik og mangfoldig lyd. Apneseth ønsket at musikerne skulle ta eierskap til musikken, noe som har bidratt til verkets mangefasetterte uttrykk. «Song over støv» får ros for å være spennende, unik og har potensial til å leve videre i norsk musikk.
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
25 dager siden
Artikkelen omhandler Trygve Fiskes bestillingsverk «The Flowers. The Dance. The Rumble and the Stumble», skrevet for Jazzfest i Trondheim og Festspillene i Kristiansund. Fiske, en anerkjent bassist og komponist, skapte et personlig og elektroakustisk musikkstykke under pandemien. Med et håndplukket stjernelag av musikere som Oscar Grönberg, Hans Hulbækmo og Per «Texas» Johansson, presenteres et verk som beskrives som et musikalsk fyrverkeri. Musikken er inspirert av ulike musikalske innflytelser og inneholder elementer av groove, fabulering og rytmisk kompleksitet, noe som resulterer i en musikalsk gumbo som Fiske kan være stolt av.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Carl Petter Opsahls nye album «Peace, Love & Justice», som avslutter hans trilogi om tro, håp og kjærlighet. Opsahl, kjent fra Caledonia Jazzband, har utviklet seg musikalsk mot folkemusikk og frijazz. På det nye albumet spiller han bassklarinett og har med seg tre unge musikere fra Norges musikkhøgskole. Musikken er skrevet av Opsahl selv og beskrives som personlig og inspirert av ulike sjangre. Artikkelen trekker også frem den positive utviklingen med flere kvinnelige instrumentalister i musikkmiljøet.
4 måneder siden
Kjetil Bjerkestrand, kjent for sin allsidighet og evne til å krysse musikalske sjangergrenser, presenterte sitt nye prosjekt HEKS på Victoria Nasjonal Jazzscene. Kvartetten, bestående av Bjerkestrand, Helge Andreas Norbakken, Eivind Aarset og Sara Övinge, leverte en konsert med musikk som spente fra samtidsmusikk til jazz og klassisk, med innslag av rock og eksperimentelle elementer. Mesteparten av musikken var spesialskrevet for HEKS, men inkluderte også stykker fra Bjerkestrands tidligere verk, som fiolinkonserten for Övinge. Konserten inneholdt også en diktlesning av Haldis Moren Vesaas, fremført av Övinge, som en påminnelse om samfunnsansvar.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Jon Larsens nye album, 'No Man's Land', som kombinerer string swing med strykere fra Minsk kammerorkester. Larsen, kjent for sin allsidighet som gitarist, maler og stjernestøvforsker, har i 30 år hatt et ønske om å oppsummere sin musikk for strykere. Strykerne ble spilt inn for 18 år siden, og nå har han fullført prosjektet med de unge gitaristene Ola Erlien og Gustav Skaaret som solister. Musikken er inspirert av Django Reinhardt, men også av Zappa, Grieg, Piazzolla og film noir. Albumet markerer et generasjonsskifte innen string swing.