Artikkelen omhandler SV-leder Kirsti Bergstøs sikkerhetspolitiske synspunkter, der hun ønsker å svekke båndene til NATO og USA, og heller satse på et nordisk forsvarssamarbeid med Sverige og Finland. Hun kritiserer også Frp-leder Sylvi Listhaug og kaller henne «Trumps norske lillesøster».
Artikkelen argumenterer for at Bergstøs politikk er farlig i en ustabil verden, og at Norge heller bør knytte seg tettere til EU. Det fremheves at det er et stort flertall for dagens forsvars- og sikkerhetspolitikk, og at SV står ganske alene om sitt ønske om å løsne på båndene til NATO.
Artikkelen konkluderer med at en tilnærming til EU er mer aktuelt enn noen gang.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Under en debatt på NRK omtalte Kirsti Bergstø (SV) Sylvi Listhaug (Frp) som «Trumps norske tvillingsøster», noe Listhaug avviste. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykte bekymring for Trumps handelspolitikk og vil følge nøye med på hans innsettelsestale. Støre er likevel trygg på at EU vil forstå Norges situasjon ved en eventuell handelskrig. Både Frp og SV ønsker en egen handelsavtale med USA. Bergstø mener Norge bør redusere sin sikkerhetspolitiske avhengighet av USA, mens Støre understreker at Norge fortsatt skal ha et nært samarbeid med USA innenfor Nato.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges sikkerhetspolitiske situasjon i lys av Donald Trumps uttalelser om å utvide USAs territorium og Russlands invasjon av Ukraina. Det argumenteres for at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å styrke sin sikkerhet, spesielt med tanke på et mer uforutsigbart USA under Trump. Artikkelen fremhever at Sverige og Finland søkte NATO-medlemskap som følge av krigen i Ukraina, og at Norge bør ha en lignende diskusjon om sin plass i verden. Det påpekes at et tettere samarbeid med EU kan være en fordel i møte med nye trusler, og at Norge kan risikere å havne i en vanskelig situasjon mellom USA og EU utenfor unionen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må innse at USA under Trump ikke lenger prioriterer det transatlantiske forholdet på samme måte som før. Den hevder at Norge må utvikle en ny forsvars- og sikkerhetspolitikk som fokuserer på europeisk selvstendighet og ivaretakelse av egne interesser. Artikkelen peker på at USA ikke vil bruke penger på å forsvare Europa, og at Norge bør vurdere å slutte seg til en europeisk forsvarsallianse med land som deler grunnleggende verdier. Den oppfordrer norske politikere og befolkningen til å erkjenne behovet for å tenke nytt om allianser.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må søke EU-medlemskap som følge av endringer i verdensbildet, spesielt med henvisning til Donald Trumps politikk og den økende sikkerhetstrusselen fra Russland. Forfatteren mener at Norge ikke lenger kan stole på USA som leder av den frie verden, og at et medlemskap i EU vil styrke Norges posisjon og sikkerhet. I tillegg oppfordrer artikkelforfatteren norske politikere til å øke støtten til Ukraina og styrke det norske forsvaret.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot norsk EU-medlemskap, og fremhever at EU er i en eksistensiell krise preget av manglende økonomisk vekst og omfattende reguleringer. Forfatteren mener at frykt for internasjonale aktører som Trump og Putin driver frem en unødvendig EU-debatt i Norge. I stedet for å søke medlemskap, bør Norge fokusere på å reforhandle EØS-avtalen for å bedre ivareta egne interesser. Sikkerhetsargumentet for EU-medlemskap avvises, da NATO anses som den primære garantisten for norsk sikkerhet. Artikkelen konkluderer med at EU-medlemskap ikke er presserende, og at Norge bør prioritere å stabilisere sin egen situasjon.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på SV-leder Kirsti Bergstøs forslag om et nordisk sikkerhetssamarbeid, og mener SV sår tvil om NATOs sikkerhetsgarantier. Bergstø ønsker et sikkerhetssamarbeid med land i Norden og Nord-Europa, men utelukker Frankrike. Listhaug kritiserer SV for manglende realisme etter krigen i Ukraina, og mener SVs bruk av oljepenger til opprustning er hyklersk, gitt deres ønske om å avvikle oljeindustrien. Listhaug uttrykker bekymring over SVs innflytelse på Stortinget.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må innse at USA under Donald Trump ikke lenger er en pålitelig alliert, grunnet Trumps uvilje mot NATO og hans vennskapelige forhold til Vladimir Putin. Trump har også stanset amerikansk bistand til Europa for å motvirke russisk hybridkrig. Norge bør derfor redusere etterretningssamarbeidet med USA, satse på europeisk forsvarssamarbeid, og utvikle egne europeiske løsninger for satellittkommunikasjon og våpenproduksjon. USA har lenge signalisert en dreining mot Asia, men Trump underminerer samtidig forholdet til europeiske allierte.