Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene.
Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker.
Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
TV 2 har etter en lang kamp fått innsyn i tall over uønskede hendelser på norske sykehus. Fire helseforetak i Helse Vest nektet først å dele tallene, men etter pålegg fra Helse- og omsorgsdepartementet og Sivilombudet, ble tallene frigitt. Det viser at 1064 personer har mistet livet og 3611 har fått betydelige skader på grunn av kommunikasjonssvikt de siste fem årene. Manglende kommunikasjon var en medvirkende årsak i alle de uønskede hendelsene. Saken belyses gjennom historien om lille Ole, som døde på Haukeland universitetssykehus, der foreldrene mener svikt i kommunikasjonen var årsaken. Helse Bergen har erkjent kommunikasjonssvikt i Oles sak, men har ikke kommentert de nye tallene. Helseministeren understreker viktigheten av åpenhet for å lære av feil.
19 dager siden
Etter TV 2s avsløring av over 1000 dødsfall på norske sykehus grunnet uønskede hendelser, implementerer helseminister Vestre en ny meldeordning. Sykehusene må nå umiddelbart varsle Statsforvalteren om avvik og rapportere om lærdommer innen tre måneder. Tiltaket følger etter nedleggelsen av en nasjonal oversikt over slike hendelser i 2019, noe Vestre mener har hatt alvorlige konsekvenser. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede en ny nasjonal oversikt, som i første omgang vil inkludere sykehus, men potensielt utvides til hele helse- og omsorgstjenesten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler 174 dødsfall som har skjedd i forbindelse med legevaktbesøk i Norge de siste fem årene. Helsetilsynet uttrykker bekymring for mørketall og peker på feil i diagnostikk og kommunikasjon mellom legevakt og sykehus som kritiske punkter. Pasient- og brukerombudet reagerer på hendelsene og fremhever risikoen for feilvurderinger grunnet tidspress og mangelfull informasjon. Helsetilsynet understreker behovet for bedre ledelse, riktig kompetanse og grundig gjennomgang av feil, samt at mange henvendelser burde vært håndtert av fastlegen for å redusere presset på legevaktene.
1 måned siden
En rapport fra Helsetilsynet har avdekket alvorlige lovbrudd og høy risiko for svikt ved Oslo legevakt, etter at en kvinne døde grunnet manglende behandling. Statsforvalteren konkluderer med at Oslo kommune ikke sikrer tilstrekkelig bemanning med relevant helsefaglig utdanning, nødvendige kurs eller opplæring i nødnett for de ansatte. Rapporten viser også mangler ved besvarelse av telefonhenvendelser og manglende overholdelse av taushetsplikten. Helsepolitikere reagerer sterkt på funnene og krever umiddelbar opprydding. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med at kvinnen trolig ville overlevd hvis hun hadde fått tidligere behandling.
4 måneder siden
Sykehuset Telemark har meldt fem alvorlige hendelser til Helsetilsynet etter at pasienter fikk forsinkede kreftdiagnoser på grunn av lang ventetid på koloskopi. En pasient er død, en har usikker prognose, mens tre ikke har tegn til prognosetap. Sykehuset beklager hendelsene og erkjenner at manglende systemer kan ha bidratt til forsinkelsen. Det har vært kjent over tid at det er risiko for pasientskade grunnet lange ventelister. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og sykehuset har iverksatt tiltak for å redusere ventetiden.
2 måneder siden
En tilsynsrapport avdekker alvorlige mangler ved Oslos nye allmennlegevakt på Aker, som åpnet i november 2023. Rapporten viser at ansatte mangler nødvendig opplæring i akuttmedisin og volds- og overgrepsmedisin. I tillegg bemannes legevakten tidvis av personell uten relevant helsefaglig bakgrunn. Det er også mangler ved overholdelse av taushetsplikt i venterom og for lang responstid på telefonhenvendelser. Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) betegner rapporten som alvorlig.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
3 måneder siden
Vegtilsynet retter sterk kritikk mot Statens vegvesen for mangelfullt vedlikehold av norske veier. Tilsynet påpeker at dårlig veioppmerking, tverrfall, veidekke og veiskulder har medvirket til 45 dødsulykker på riks- og europaveier mellom 2014 og 2022. I 2023 skyldtes hver fjerde dødsulykke delvis dårlige veier. Tilsynsrapporten avdekker betydelige mangler ved Vegvesenets styring og oppfølging av vedlikehold, spesielt systemet for evaluering og oppfølging. Vegtilsynet mener at ledelsen fokuserer for mye på økonomi og budsjett, og for lite på selve veivedlikeholdet. De dårlige veiforholdene antas også å ha bidratt til et betydelig antall ulykker med hardt skadede.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.