Nyhetssaker

Kraftig konkursøkning i Norge: Opp 67 prosent i første kvartal

Nettavisen logo

Antallet konkurser i Norge har økt kraftig. Nye tall viser en markant oppgang i første kvartal 2025.

Kraftig konkursøkning

Kort oppsummert

  • Antallet åpne konkurser i Norge økte med 67,3 prosent i første kvartal 2025 sammenlignet med året før.

Artikkelen rapporterer om en kraftig økning i antall konkurser i Norge. I første kvartal 2025 ble det registrert 1896 åpne konkurser, en økning på 67,3 prosent fra 1133 i samme periode året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Seksjonssjef Erik Fjærli i SSB uttaler at høye rentenivåer over lang tid har gjort det mer utfordrende å drive foretak. Flere næringer er hardt rammet, spesielt kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter, faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting, samt transport og lagring, som alle så en økning på over 100 prosent.

Experian Norge bekrefter trenden og melder om det høyeste antallet aksjeselskapskonkurser på tolv måneder siden de startet sine analyser i 2019.

Erik Fjærli

Statistisk sentralbyrå

SSB

Experian Norge

NTB

Norge

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Nyhetsoppsummering

11. mai

Russlands president Putin har invitert Ukraina til direkte forhandlinger uten betingelser, foreslått avholdt i Istanbul. Eksperter er skeptiske og ser det som et mulig forsøk på å fremstå konstruktiv for å unngå sanksjoner og blidgjøre USA. Ukrainas president Zelenskyj kaller invitasjonen positiv, men krever en full, varig våpenhvile som første skritt. Trusselen om internasjonalt press og sanksjoner anses som en viktig faktor.

Et angrep på turister i indisk-kontrollerte Kashmir 22. april, der 26 ble drept, har ført til militær eskalering mellom India og Pakistan. India anklaget Pakistan for å støtte terrorister og bombet mål i Pakistan, som svarte med angrep i India. Denne opptrappingen, med angrep over landegrensene, beskrives som en farlig ny vending og vekker frykt for storkrig mellom atommaktene.

Spekulasjoner om helsen til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og hans politiske fremtid skaper uro. Kadyrovs nylige ønske om å fratre, fulgt av en presisering om å følge Putins ordre, tolkes som et mulig politisk spill. Rykter om alvorlig sykdom verserer, samtidig som Kadyrov har plassert familiemedlemmer i nøkkelroller. Eksperter advarer om at et maktskifte kan føre til ustabilitet.

Equinor vurderer å skrote sitt havvindprosjekt Empire Wind 1 utenfor New York etter at amerikanske myndigheter uventet stanset det. Selskapet anser stansen som rettsstridig, taper betydelige summer ukentlig, og søker rask avklaring. Verdier for 4-4,5 milliarder dollar står på spill. Equinor-sjefen har møtt Trumps rådgiver uten full klarhet om begrunnelsen.

Den norske regjeringen tar tak i to separate saker med internasjonal tilknytning. Klima- og miljøministeren uttrykker bekymring for giftige produkter fra Temu og krever større ansvar fra distributører som Posten, og varsler strengere regler. Samtidig har finansministeren fremhevet Fensfeltets sjeldne jordarter for USAs president Trump, med fokus på å unngå handelshindre og sikre nasjonale og allierte interesser.

Høyre-leder Erna Solberg har diskutert aktuelle politiske temaer, inkludert tro på borgerlig flertall og Høyres statsministerkandidatur, men åpner for andre konstellasjoner. Samtidig kritiserer Frp Høyre for å stemme ned kjernekraftforslag i Stortinget, til tross for Høyres positive landsmøtevedtak. Høyre forsvarer seg med at et regjeringsoppnevnt utvalg allerede utreder saken.

Liknende artikler

Rekordmange konkurser skaper Nav-kaos: Ansatte venter lenge på lønnNettavisen logo

1 måned siden

Rekordmange konkurser skaper Nav-kaos: Ansatte venter lenge på lønn

Et rekordhøyt antall konkurser skaper store problemer for Nav, og ansatte må vente i opptil 15 måneder på å få utbetalt lønnsgaranti. Antallet konkurser økte med 30 prosent i 2023, noe som har ført til at Nav sliter med å behandle alle sakene. I fjor utbetalte Nav over 1 milliard kroner i lønnsgaranti, en økning på 30,8 prosent fra året før. Bobestyrer Stine Snertingdalen kritiserer systemet for å være tungvint og ineffektivt, og mener det fører til unødvendig dobbeltarbeid. Nav beklager de lange ventetidene og oppgir at de jobber med å redusere dem ved å ansette flere saksbehandlere. Totalt utbetalte Nav 635 milliarder kroner i 2024, en økning på 51 milliarder fra året før, som skyldes økning i pensjoner, sykefravær og arbeidsavklaringspenger.