Donald Trump har uttalt at Ukraina startet krigen mot Russland og kalt president Zelenskyj for en diktator. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske politikere.
Erna Solberg kaller Trumps uttalelser for russisk propaganda. Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug avviser påstandene som historisk feil og løgn.
Guri Melby uttrykker bekymring for manglende verdifellesskap over Atlanteren, mens Arild Hermstad mener Trump radikaliseres og støtter Putins retorikk. Flere politikere understreker viktigheten av å støtte Ukraina og styrke Norges forsvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norske politikere reagerer kraftig på Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der Trump kalte ham en diktator. Statsminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra Trumps karakteristikk og understreker at Zelenskyj er en folkevalgt leder. Erna Solberg (H) beskriver Trumps uttalelser som ren russisk propaganda, mens Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at Trump ønsker at Putin skal vinne krigen. Ine Eriksen Søreide (H) kaller Trumps uttalelser urimelige og feilaktige. MDG-leder Arild Hermstad advarer om at Europa står i en skjebnetid og frykter konsekvensene av Trumps stadig mer radikale retorikk.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
2 måneder siden
Donald Trump har kommet med oppsiktsvekkende kommentarer om Ukraina, inkludert å kalle president Zelenskyj for en diktator og påstå at Ukraina startet krigen. Zelenskyj svarer med bekymring for at Putin vil lure verden igjen, og understreker behovet for sterke sikkerhetsgarantier før forhandlinger. Norske politikere reagerer kraftig og mener Trump sprer russisk propaganda, og at det virker som USA har byttet side i konflikten.
2 måneder siden
I «Debatten» på NRK diskuterte norske politikere Donald Trumps uttalelser om Ukraina, hvor han hevdet at Ukraina startet krigen og kalte president Zelenskyj en diktator. Statsminister Støre understreket at han forholder seg til Trumps uttalelser, men at man må vurdere dem nøye. Høyre-leder Solberg mente Trumps uttalelser minner om russisk propaganda. Listhaug ble irettesatt av Solvang for å ikke svare på spørsmål om Trumps kutt i bistandsmidler til likestilling, inkludering og mangfold. Flere politikere mente Trump sprer russisk propaganda og lyver om Ukraina-krigen, og Senterpartiets Vedum trakk frem de store menneskelige lidelsene.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelse, der han omtaler Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator», har skapt forbløffelse og skuffelse blant eksperter og politikere. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for at det knapt finnes noe verdifellesskap igjen over Atlanteren, og antyder at Trump ønsker at Putin skal vinne frem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar sterk avstand fra Trumps karakterisering og understreker viktigheten av å stå opp mot usannheter, spesielt angående Russlands rolle i krigen mot Ukraina. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump forstår effekten av sine uttalelser og mener de kan være et resultat av hevnmotiver.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj som en «diktator» har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. Chuck Schumer kritiserer Trump for å støtte Vladimir Putin, mens Tysklands statsminister Olaf Scholz beskriver Trumps utsagn som «feil og farlig». Zelenskyj har hatt samtaler med NATOs generalsekretær om behovet for sikkerhetsgarantier og understreker viktigheten av tillit til at Putin ikke vil gjenta krigshandlinger. Sveriges statsminister Ulf Kristersson oppfordrer til å dempe situasjonen og mener Trumps beskrivelse er feilaktig.
1 måned siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt seg om krigen i Ukraina og hevdet feilaktig at Ukraina startet krigen med Russland. Utenriksminister Espen Barth Eide og Høyre-leder Erna Solberg har reagert sterkt på Trumps uttalelser og understreker at det er Russland som startet krigen. Solberg påpeker at Ukraina har rett til å delta i fredssamtaler, og Barth Eide legger til at Europa må involveres i forhandlingene, da krigen i Ukraina er den første stormaktskrigen i Europa på 80 år og vil påvirke sikkerheten til hele kontinentet.
2 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina, der Trump hevder at Ukraina startet krigen og kaller Zelenskyj en diktator. Løkke mener Trump er i ferd med å undergrave USAs utenrikspolitiske status, til glede for Putin. Den norske regjeringen har også reagert på Trumps påstander. Løkke understreker at Europa må stå fast på sine verdier og utvikle en plan B i tilfelle Trump ikke lytter. Trump tar også til orde for nyvalg i Ukraina, noe som er problematisk under krig.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.