En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er fremforhandlet etter 15 måneders konflikt, men avstemningen ble utsatt grunnet uenighet. NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at situasjonen er skjør.
Avtalen er ment å sikre løslatelse av israelske gisler og humanitær hjelp til Gaza. Wolasmal mener avtalen er et resultat av Donald Trumps innsats, men påpeker også at Trumps uforutsigbarhet kan skape utfordringer.
Han beskriver de enorme ødeleggelsene i Gaza, der infrastruktur er lagt i ruiner og sivile er hardt rammet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den skjøre våpenhvilen mellom Israel og Hamas, og frykten for at den skal brytes. Etter 15 måneder med krig har våpenhvilen gitt en mulighet for fordrevne palestinere til å vende tilbake. Donald Trumps uttalelser om at våpenhvilen må avsluttes dersom ikke alle gisler løslates innen lørdag, skaper uro. Hamas og Israel anklager hverandre for brudd på avtalen, og forhandlingene om neste fase er satt på vent. En norsk lege i Gaza melder om økende matvarepriser og at palestinere blir skutt av israelske styrker. Meklere forsøker å løse krisen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En potensiell våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, med forhandlinger som pågår. Avtalen innebærer en gradvis løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger, samt en tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza. En viktig faktor er usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og støtte til Israel under en mulig Trump-administrasjon. Det er også uenighet om hvem som skal styre Gaza etter våpenhvilen. Til tross for kompliserende spørsmål, er det en utbredt optimisme rundt en mulig avtale, med støtte fra både internasjonale ledere og partene i konflikten.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter over 15 måneder med krig. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza og frigivelse av israelske gisler. Både israelere og palestinere har feiret avtalen, men eksperter advarer om at dette ikke er en endelig løsning på konflikten. En norskpalestiner som overlevde krigen i Gaza, understreker at voldsspiralen ikke er brutt, og at lidelsene vil fortsette i mange år. Minst 46 707 palestinere er drept, og over 100 000 er skadet. Gjenoppbyggingen av Gaza vil ta lang tid, og det er stor usikkerhet rundt den videre utviklingen. Konflikten kan blusse opp igjen, og grobunnen for videre konflikt er større nå enn før krigen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft etter en forsinkelse grunnet manglende gisselliste. Første fase innebærer løslatelse av gisler. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener Donald Trump har presset Israel til å godta avtalen. Hun påpeker at neste fase med forhandlinger om en mer permanent våpenhvile og israelsk tilbaketrekning vil bli vanskeligere. Waage understreker at Hamas ikke er knust og fortsetter å rekruttere, og at det er uklart hvem som skal styre Gaza etter en eventuell tilbaketrekning.
3 måneder siden
Donald Trump uttrykker usikkerhet om hvorvidt våpenhvilen mellom Israel og Hamas vil vare. Han mener Hamas er svekket, men ser muligheter for gjenoppbygging av Gaza. Våpenhvileavtalen, som inkluderer fangeutveksling, ble opprinnelig skissert av Joe Biden, men fikk gjennomslag etter diplomati fra Trump-utsendinger. Tre israelske gisler er løslatt i bytte mot 90 palestinske fanger. Trump har også opphevet sanksjoner mot voldelige israelske bosettere på Vestbredden, som ble innført av Biden-administrasjonen. Trump understreker sin støtte til Israel.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
Det foreligger et avtaleforslag om våpenhvile i Gaza, men diplomater understreker at ingen avtale er inngått. Flere kilder bekrefter fremskritt i forhandlingene, og de kommende dagene blir avgjørende for å stanse kampene som har pågått i 15 måneder. Forslaget skal nå legges frem for den israelske regjeringen og Hamas-ledelsen. Tidligere har det vært meldt om fremgang uten at en våpenhvile har blitt realisert. Det gjenstår fortsatt hindre før en eventuell avtale kan inngås.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, men trues av interne stridigheter i Israels regjering. Ytterliggående partier motsetter seg avtalen, og kan utløse en regjeringskrise. En Midtøsten-ekspert spår en turbulent periode med vold før en eventuell våpenhvile trer i kraft. Selv om en avtale kommer på plass, er det mange utfordringer som gjenstår, inkludert forhandlinger om en permanent løsning. Situasjonen er også komplisert på palestinsk side, med mangel på en samlende representant og behov for en intern fredsprosess. Donald Trumps rolle som en potensiell støttespiller for de ytterliggående partiene i Israel kan også påvirke situasjonen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men eksperter advarer om at den er skjør. Avtalen innebærer en gradvis frigivelse av gisler og fanger over 42 dager. Det er stor risiko for at avtalen kan kollapse på grunn av voldelige aksjoner fra islamistiske grupper i Gaza, israelske militære operasjoner, eller uenighet om videre forhandlinger. Usikkerhet rundt antall døde gisler og den politiske situasjonen i Israel bidrar også til bekymring. Eksperter understreker at våpenhvilen er en pause, ikke en endelig løsning.