På den internasjonale Holocaustdagen ble en gammel propagandaplakat fra Vidkun Quislings parti «Nasjonal Samling» spredt på X. Plakaten, som er fra andre verdenskrig, ble sporet til en adresse på Island, kjent for å tillate anonym publisering.
X sin egen AI hevder at plakaten feirer Norges gjenoppbygging etter krigen, mens andre ser den som et uttrykk for høyreekstremisme. Elon Musk, eieren av X, har tidligere fått kritikk for å tone ned Holocaust.
Partileder Hans Lysglimt Johansen i Alliansen har delt plakaten og mener kulturpolitikken etter Holocaust har åpnet for innvandring. Direktør ved HL-senteret understreker viktigheten av å bevare minnet om Holocaust.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Elon Musk har offentlig uttrykt sin støtte til det tyske partiet AfD, som arbeider for å nedtone holocaust og omskrive tysk historie. Musk mener at det er for mye fokus på fortidens skam og skyld, og at Tyskland må se fremover. AfD forsøker å omplassere nazistene til venstresiden av det politiske spekteret og bagatelliserer nazistenes forbrytelser. Dette har skapt bekymring blant faghistorikere, som frykter kutt i budsjettene til minnesmerker for ofrene. Partiet har også tatt til orde for å fjerne forbudet mot å benekte eller bagatellisere Holocaust, noe som har ført til sterk kritikk.
3 måneder siden
Elon Musk har skapt kontrovers med en gest som flere tolker som en høyreekstrem hilsen. Professor Tore Wig ved Universitetet i Oslo mener dette bidrar til å normalisere fascisme og nynazisme, og at det sender et signal om at slike holdninger er mer akseptable. Wig påpeker at Musks handlinger, inkludert støtte til det tyske partiet AfD, vekker bekymring for demokratiske verdier. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen ser klare likheter med en nazihelsing i Musks gest, selv om intensjonen er uklar. Kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll mener hendelsen ikke bør avskrives som tilfeldig, men heller ikke overdramatiseres. Musk har også kritisert Tysklands statsminister Olaf Scholz for å ta avstand fra ytre høyre, og hans plattform X har blitt kritisert for å fremme høyreekstreme ideer.
3 måneder siden
Elon Musks håndhilsen under Donald Trumps innsettelse har skapt kontrovers, med uenighet om hvorvidt det var en nazihilsen eller en klønete gest. Nynazister, som Tore Tvedt, hyller hilsenen som en bekreftelse på deres ideologi, mens høyreekstreme miljøer deler den med positive kommentarer. Anti-Defamation League (ADL) avviser at det var en nazihilsen, og mener det var en entusiastisk, men klønete gest. Musk har tidligere blitt anklaget for antisemittisme og har delt konspirasjonsteorier på X. Flere selskaper har trukket reklame fra X på grunn av pro-nazistisk innhold.
2 måneder siden
Rød Ungdom har påtatt seg ansvaret for å ha plassert «nazibøter» på Tesla-biler i Ski. Syver Kleve Kolstad fra Rød Ungdom sier at aksjonen var ment å skape oppmerksomhet rundt Elon Musk og hans angivelige høyreekstreme holdninger. Flere Tesla-eiere reagerte negativt på aksjonen, og Akershus fylkeskommune bekreftet at deres logo var blitt misbrukt. Elon Musk har tidligere fått kritikk for sin tilknytning til Donald Trump og det tyske partiet Alternative für Deutschland (AfD).
3 måneder siden
Nynazistiske ledere har uttrykt glede over en gest Elon Musk gjorde under Donald Trumps innsettelse, som de tolker som en nazi-hilsen. Retorikkprofessorer mener gesten var utilsiktet og et resultat av dårlig kroppskontroll, mens direktøren for Holocaustsenteret er bekymret for at slike handlinger kan føre til økt aksept for ekstreme ytringer. Musk har tidligere alliert seg med høyreekstreme bevegelser og gjenåpnet X for bannlyste hvite nasjonalister. En USA-ekspert tror ikke Trumps støtte vil svekkes, men ser en potensiell maktkamp mellom Trump og Musk.
3 måneder siden
Den polske sports- og turistministeren, Slawomir Nitras, oppfordrer polakker til å boikotte Tesla-biler etter at Elon Musk uttalte seg positivt om det høyrepopulistiske partiet AfD i Tyskland. Musk har fått kritikk for å si at tyskere bør være stolte av sin arv og legge fortidens skyld bak seg. Nitras mener Musks uttalelser er en innblanding i tysk politikk og krever en tydelig respons, inkludert en forbrukerboikott. Tysklands president, Frank-Walter Steinmeier, har også reagert på Musks uttalelser og understreker at landets historie, inkludert konsentrasjonsleirene, er en del av deres identitet. Steinmeier mener det ikke finnes noen slutt på ansvaret.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende motstand mot den tyske minnekulturen rundt nazistenes forbrytelser. Holocaust-historiker Jens-Christian Wagner mottar trusler og opplever at besøkende stiller spørsmål ved historiske fakta. Ytre høyre-partiet AfD ønsker å avslutte det de kaller «skyldkulturen», og får støtte fra blant andre Elon Musk. Wagner mener bevissthet rundt nazi-tiden er avgjørende for det tyske demokratiet, og frykter at manglende historisk bevissthet kan true demokratiet. Flere tyskere trekker paralleller mellom dagens politiske klima og fortiden, og uttrykker bekymring for fremtiden.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks konflikt med deler av MAGA-bevegelsen angående innvandring, der Musk støtter visum for eksperter, mens andre ønsker deportering. Musk har også engasjert seg i europeisk politikk ved å støtte ytre høyre-partier som AfD i Tyskland. Dette har ført til kritikk om innblanding i valg og spredning av propaganda. Musk har endret sin identitet på X og bruker ytre høyre-memes, noe som har skapt reaksjoner. En eksplosjon av en Tesla Cybertruck utenfor et Trump-hotell etterforskes som mulig terror, noe som skaper bekymring for fremtiden.
3 måneder siden
Elon Musk har offentlig støttet det tyske partiet AfD, og mener de er den eneste løsningen for Tyskland. AfDs leder, Alice Weidel, hevder at Hitler var kommunist og sosialist, ikke høyrevridd. Musk har gjentatt sin støtte til partiet i samtaler med Weidel på X. Tysklands statsminister Olaf Scholz og Norges statsminister Jonas Gahr Støre har uttrykt bekymring for Musks innblanding i tysk politikk. AfD er Tysklands nest største parti, og går til valg med løfter om å bremse innvandring og forlate EU.
3 måneder siden
Tesla-eier Elon Musk sendte en videohilsen til et valgkampmøte for det tyske partiet Alternative für Deutschland (AfD). Musk uttrykte støtte til partiet og dets leder Alice Weidel, og sa det er viktig å være stolt over å være tysk. Han mener også at det er for stort fokus på fortidens skam. Musks engasjement i europeisk politikk har skapt bekymring blant flere europeiske ledere, inkludert Tysklands statsminister Olaf Scholz, som mener Musk truer demokratiet ved å støtte ytre høyre. Musk har tidligere blitt anklaget for å ha gjort en nazihilsen, noe han selv avviser.