Oljefondet har tapt nesten 1300 milliarder kroner på få uker, tilsvarende 236. 000 kroner per nordmann.
Tapet skyldes hovedsakelig svake børser, spesielt i USA hvor teknologiaksjer har falt betydelig, samt en styrking av den norske kronen. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets forklarer nedgangen med uttalelser fra Donald Trump om en «overgangsfase» i amerikansk økonomi.
Aksjeinvestor Jan Petter Sissener kritiserer Trump for å agere irrasjonelt og skape usikkerhet i markedet. Samtidig styrker kronen seg mot dollaren på grunn av endrede renteforventninger, hvor Norge og Europa ser økte renter mens USA forventer rentekutt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Børsuroen, utløst av blant annet Donald Trumps tollpolitikk, har ført til betydelige tap for nordmenn med investeringer i fond og aksjer. Eksperter anslår at verdien av aksjefond har falt med rundt 100 milliarder kroner de siste tre ukene. Oslo Børs har også opplevd kraftige fall, og private aksjonærer har tapt om lag 12 milliarder kroner i april. De største tapene er i aksjer som Equinor, DNB og Kongsberg Gruppen. Til tross for usikkerheten anbefales det å sitte stille i båten, men det understrekes at markedet er svært volatilt og fremtiden vanskelig å forutsi.
22 dager siden
Den norske kronen opplever kraftig svekkelse mot de viktigste valutaene, med dollaren over 11 kroner og euroen over 12 kroner. Denne svekkelsen skyldes i stor grad uro på børsene, forsterket av Donald Trumps tollsatser og fall i oljeprisen. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management beskriver bevegelsene som ekstreme og sammenligner situasjonen med markedet i mars 2020. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets antyder at Norges Bank kan bli nødt til å reagere dersom den negative utviklingen vedvarer.
1 måned siden
Oljefondet har tapt 1000 milliarder kroner som følge av uro i markedet, utløst av Trumps tollpolitikk. Eksperter påpeker at markedet reagerte sent på tollsatsene, som også ble høyere enn forventet. Samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita uttrykker bekymring for at politiske beslutninger kan svekke markedets funksjon, og peker på ideer i Trump-administrasjonen om å ilegge utenlandske aktører avgifter på renteinntekter fra amerikanske statsobligasjoner. Han frykter at Oljefondet kan bli brukt som pressmiddel, for eksempel ved å fryse midler dersom Norge ikke følger USAs politikk. Oljefondet følger situasjonen nøye, og vurderer tiltak for å redusere risikoen.
2 måneder siden
Den norske kronen svekkes markant mot både euro og dollar. Euroen handles for 11,68 kroner, mens dollaren ligger på 11,26 kroner. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at utviklingen sees i sammenheng med uttalelser fra Trump om toll, som skaper uforutsigbarhet og volatilitet i markedet. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at valutamarkedet generelt er sensitivt for tollutspill. Han nevner også at prisveksten i Norge kan påvirke kronen, i tillegg til geopolitiske faktorer som situasjonen i Ukraina.
6 dager siden
Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2025, tilsvarende en negativ avkastning på 0,6 prosent. Markedet var preget av store svingninger, særlig innen teknologiaksjer som trakk ned resultatet. Fondets ledelse valgte å holde en langsiktig investeringsstrategi og foretok få endringer i porteføljen. Til tross for markedsuroen uttrykker ledelsen fortsatt tillit til amerikanske investeringer, som utgjør omtrent halvparten av fondet. Tallene dekker ikke den største markedsuroen som oppsto etter 2. april, da Trump innførte nye straffetollsatser, noe som førte til et betydelig verdifall for fondet. Den norske kronen styrket seg mot flere valutaer, noe som bidro til å dempe tapene. Avkastningen var negativ på aksjer, men positiv på renteinvesteringer, unotert eiendom og fornybar energi.
1 måned siden
Oljefondet har opplevd et verdifall på over 1.000 milliarder kroner fra toppnivået tidligere i år, og er nå verdt 19.132 milliarder kroner. Hovedårsakene er nedgang på børsene, spesielt i USA hvor fondet har store investeringer, samt en styrking av den norske kronen mot dollar og euro. Reduserte overføringer av olje- og gassinntekter fra staten bidrar også til fallet. Elbilprodusenten Tesla, hvor Oljefondet har betydelige investeringer, har hatt et kraftig kursfall. Fondets ledelse har tidligere advart om at store svingninger i fondets verdi kan forekomme, og interne stresstester viser potensielle fall på opptil 40 prosent i ekstreme situasjoner.
6 dager siden
Oljefondet opplevde en negativ avkastning på 415 milliarder kroner, tilsvarende minus 0,6 prosent, i første kvartal 2025. Nedgangen skyldes børsfall i USA, særlig innen teknologiaksjer, og en styrket krone som reduserte fondets verdi med 879 milliarder kroner målt i norske kroner. Fondets verdi sank fra 19.742 milliarder kroner ved utgangen av 2024 til 18.526 milliarder kroner ved slutten av første kvartal. Aksjeinvesteringene ga en negativ avkastning på 1,6 prosent, mens obligasjoner, unotert eiendom og fornybar infrastruktur hadde positiv avkastning. Regjeringen tilførte 78 milliarder kroner til fondet i samme periode. Verdien har tidligere steget jevnt, drevet av globale børsoppganger og en svekket krone, men første kvartal viste betydelige markedsvingninger.
26 dager siden
Oljefondet har falt med over 2.000 milliarder kroner siden toppen i januar, og er nå nede i 18.200 milliarder kroner. Hovedårsaken er en svekkelse av den amerikanske dollaren og nedgang på amerikanske børser, hvor fondet har betydelige investeringer. Valuta- og aksjemarkedet påvirker fondsverdien, spesielt fordi dollaren ikke lenger styrker seg ved markedsnedgang. Oljefondet har selv advart om potensielle kraftige verdifall, og stresstester viser at fondets verdi kan reduseres betraktelig i et scenario med økte tollsatser og en mer fragmentert verdensøkonomi.
19 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse mot euroen, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og den generelle økonomiske uroen i USA. Investorer søker tryggere investeringer i Europa, noe som styrker euroen ytterligere. En valutastrateg påpeker at situasjonen er uforutsigbar, og at Trump raskt kan endre utviklingen med en enkelt melding. Det er usikkert når kronen vil styrke seg igjen, men en fullstendig opphevelse av tollavgifter fra USA kan være en forutsetning.
19 dager siden
Den norske kronen svekkes kraftig mot flere valutaer, spesielt euroen, som har steget med 33 øre til 12,13 kroner. Utviklingen skjer etter at kronen styrket seg onsdag kveld, men markedet preges av tolluro og utspill fra Donald Trump. Store svingninger i kronemarkedet er relativt sjeldne, men har tidligere forekommet under finans- og coronakrisen. I tillegg til markedsuro, påvirker også oljeprisen kronekursen.