Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet for brudd på menneskerettighetene etter vedtak om skolenedleggelser. 13 elever mener deres rettigheter er brutt, og advokat John Christian Elden kritiserer fylkeskommunen for overfladiske vurderinger av barnets beste.
Klagen peker på at elever kan få opptil to timers daglig reisetid, noe som truer retten til utdanning, særlig for elever med tilrettelagt opplæring. Kunnskapsdepartementets lovlighetskontroll kritiseres også for å ha «betydelige svakheter».
Fylkeskommunen har foreløpig ikke kommentert klagen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Elever i Innlandet har klaget fylkeskommunen inn til Sivilombudet, og mener at deres menneskerettigheter er brutt i forbindelse med en skoledebatt. Advokat John Christian Elden representerer de 13 elevene, og kritiserer fylkeskommunen for overfladiske vurderinger av «barnets beste». Elden mener elevene ikke har fått tilstrekkelig mulighet til å bli hørt i prosessen, og at vurderingen ble presentert for sent. Klagen omfatter også Kunnskapsdepartementets behandling av saken, som elevene mener har betydelige svakheter. Flere elever risikerer lang reisevei til skolen, noe som kan true retten til utdanning, spesielt for de med tilrettelagt opplæring.
1 måned siden
13 elever rammet av skolenedleggelser i Innlandet har klaget fylkeskommunen og Kunnskapsdepartementet inn for Sivilombudet, og mener vedtaket bryter med menneskerettighetene. Advokat John Christian Elden fremhever at hensynet til barnets beste må vektlegges mer. Fylkestinget i Innlandet vedtok i fjor å legge ned flere videregående skoler. Klagerne frykter lang reisevei vil true retten til utdanning, og at elevene ikke har blitt hørt i prosessen. Elden kritiserer Kunnskapsdepartementets lovlighetskontroll.
21 dager siden
Sivilombudet har avvist klagen fra 13 elever som mente at nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet var et brudd på menneskerettighetene. Ombudet finner ingen grunn til å foreta videre undersøkelser og anser Kunnskapsdepartementets vurderinger som tilstrekkelige. Sivilombudet påpeker likevel at vurderingen av barnets beste burde vært presentert tidligere i prosessen. Klagen kommer etter at fylkestinget i Innlandet i oktober vedtok å legge ned seks videregående skoler.
21 dager siden
Sivilombudet har avvist en klage fra 13 elever i Innlandet som mente fylkeskommunens nedleggelse av seks videregående skoler var et menneskerettighetsbrudd. Ombudet fant ingen grunn til å kritisere Kunnskapsdepartementets vurderinger eller lovlighetskontrollen. Selv om Sivilombudet avslutter saken uten videre behandling, påpeker de at vurderingen av barnets beste burde vært presentert tidligere for fylkestinget. Vedtaket om å legge ned skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås ble fattet i oktober i fjor.
21 dager siden
Sivilombudet har avvist en klage fra 13 elever i Innlandet fylkeskommune, som mente nedleggelsen av seks videregående skoler var et brudd på menneskerettighetene. Ombudet fant ingen grunn til å gjøre nærmere undersøkelser og avslutter saken uten videre behandling, selv om de påpeker at vurderingen av barnets beste burde vært presentert tidligere. Fylkestinget i Innlandet vedtok i oktober i fjor å legge ned de videregående skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås fra neste høst.
2 måneder siden
Sivilombudet retter sterk kritikk mot Statsforvalteren i Troms og Finnmark for ulovlig lang saksbehandlingstid i reinmerkesaker. En 13 år gammel gutt har ventet i nesten seks år på å få sitt reinmerke, noe som hindrer ham i å eie egne rein. Sivilombudet mener at den lange ventetiden er en stor belastning for reindriftsutøvere og deres familier, og at det kan være i strid med Grunnloven. Statsforvalteren erkjenner ressursmangel og lover å prioritere disse sakene, men moren frykter at sønnen mister motivasjonen for reindrift på grunn av den lange ventetiden.
4 måneder siden
Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) står i sentrum for en opphetet debatt om skolenedleggelser i Innlandet. Advokat John Christian Elden representerer aksjonister fra Skjåk, Lom og Nordre Land, og krever at Kunnskapsdepartementet stopper prosessen for å sikre en lovlighetskontroll. Justisminister Emilie Mehl (Sp) støtter aksjonistene og uttrykker bekymring for sårbare elever som risikerer å miste viktige sosiale og pedagogiske tilbud. Breen forsvarer vedtaket og peker på økonomisk og sosial støtte til hybelboende elever. Samtidig møter han kritikk fra lokale Sp-politikere som mener han bør trekke seg som fylkesordfører.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned to skoler og fire skolesteder. Flere partier har bedt om en lovlighetskontroll av vedtaket, men departementet mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å stoppe prosessen. Departementet understreker at det skal mye til for å utsette et vedtak, og at det må være stor sannsynlighet for at vedtaket er ulovlig. Partiene SV, Sp, Rødt, PP, INP og KrF har fremmet kravet om lovlighetskontroll, og mener blant annet at hensynet til barnas beste ikke er godt nok utredet. Senterpartiets gruppeleder uttrykker stor skuffelse over departementets avgjørelse og er usikker på om alvoret i saken er forstått.
1 måned siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.