EU vurderer kriseløsninger for å redde europeisk bilindustri fra konkurranse fra Kina og potensiell toll fra USA. Samtaler med industriledere er i gang for å finne løsninger på utfordringer som høye energipriser, miljøkrav og lav produktivitet, som truer arbeidsplasser.
EU vurderer å redusere miljøkrav og bøter for å hjelpe industrien, mens Tyskland foreslår subsidier til elbilprodusenter.
Samtidig øker kinesisk elbil-andel i EU, og handelskriger truer med høyere tollsatser, noe som skaper usikkerhet for industrien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
EU vurderer å innføre felles støtteordninger for elbiler for å styrke den europeiske bilindustrien, som opplever synkende salg. Tysklands kansler Olaf Scholz støtter initiativet, spesielt etter at USAs president Donald Trump signaliserte kutt i amerikanske elbilsubsidier. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen understreker viktigheten av å holde tritt med utviklingen innen ren teknologi og bekrefter målet om utfasing av fossilbiler innen 2035. Ferske salgstall viser nedgang i elbilmarkedet i EU, noe som bekymrer bilbransjen som må oppfylle strenge utslippskrav. EU-kommisjonen planlegger en dialog med bilindustrien for å finne løsninger.
2 måneder siden
USA og EU står overfor en potensiell handelskrig etter Trumps forslag om økte tollsatser på europeisk aluminium og stål. EU vurderer å svare med toll på symbolske amerikanske varer, som Levi's og Harley Davidson, samtidig som de forsøker å forhandle med USA ved å tilby reduserte importavgifter på biler og økt kjøp av amerikanske produkter. Forholdet mellom EU og USA beskrives som kjølig, og flere møter har blitt avlyst. Norge og Island er i samtaler med EU for å sikre unntak fra eventuelle beskyttelsestiltak.
2 måneder siden
USA har innført toll på stål og aluminium fra Europa, noe som har skapt frykt for en eskalerende handelskrig. EU planlegger å svare med mottiltak. Økonomer forventer at dette kun er begynnelsen på en rekke tollsatser som vil ramme europeisk eksport, og peker på at spesielt europeisk bilindustri er utsatt. Tiltakene kan føre til redusert økonomisk aktivitet i eurosonen, særlig for Tyskland, og potensielt svekke Europas stilling mellom USA og Kina. Selv om en resesjon ikke forventes umiddelbart, antas økte investeringer i forsvar og energi å kunne motvirke nedgangen. Redusert vekst i Europa vil indirekte ramme Norge, da EU er Norges viktigste handelspartner.
2 måneder siden
Nye EU-reglar om utslepp kan føre til priskrig på elbilar. Bilprodusentar må selje fleire elbilar for å unngå bøter, men europeiske kundar vil heller ha bensinbilar. Noreg er ein viktig marknad for elbil-sal. Ekspertar meiner konkurransen vil bli hard, og at prisane vil gå ned, noko som er gode nyheiter for norske bilkjøparar. Prisnedgangen vil også smitte over på bruktmarknaden. Samtidig slit europeisk bilindustri med raude tal, og politikarar vurderer om bøtene er for strenge.
2 måneder siden
USA vurderer å innføre toll på varer fra EU, noe som kan føre til en handelskrig. EU vil trolig svare med mottiltak og beskyttelsestiltak for å verne egen industri. Norges store svakhet er at det ikke er garantert at EØS-avtalen vil sikre landet mot EUs beskyttelsestiltak, da EU selv bestemmer hvem som inkluderes. Næringsministeren reiser til Brussel for å argumentere for at Norge skal inkluderes. En handelskrig kan føre til negative konsekvenser for norske bedrifter og verdensøkonomien.
2 måneder siden
USA har varslet 25 prosent toll på import fra EU, noe som skaper frykt for en handelskrig. Norge, som ikke er en del av EUs tollunion, risikerer å bli rammet av både USAs toller og eventuelle mottiltak fra EU. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene, da syv av ti eksportkroner kommer fra Europa. De håper regjeringen sikrer Norge unntak fra EU-tiltak og mener situasjonen bør åpne for en diskusjon om Norges tilknytning til EU. Økte toller kan føre til høyere priser, mindre effektiv produksjon og lavere investeringer, samt hemme global vekst.
8 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
2 måneder siden
USA har innført toll på import av stål og aluminium, noe som kan ramme europeisk økonomi hardt. En tysk sjeføkonom advarer om at Europa ikke kan vinne en handelskrig mot USA, og at handelsspenninger kan føre til resesjon i eurosonen. Tyskland, spesielt bilindustrien, er spesielt utsatt. EU har uttalt at de vil svare på USAs tollgrep med faste og forholdsmessige mottiltak. Usikkerheten rundt handelskrigen kan undergrave europeisk vekst og føre til at investeringer flyttes fra Europa til USA.
22 dager siden
Artikkelen omhandler den økende spenningen mellom USA og EU grunnet USAs tollsatser, og hvordan dette kan påvirke Norge. Markedene reagerer med uro, og EU vurderer mottiltak. Statsminister Støre reiser til Brussel med representanter fra næringslivet for å sikre Norges interesser. Eksperter påpeker at Norge, som ikke er medlem av EUs tollunion, risikerer å bli skadelidende dersom EU innfører handelshindringer. Det understrekes viktigheten av at EU respekterer EØS-avtalen for å unngå å skade sin egen industri, da Norge er en viktig handelspartner.
1 måned siden
Donald Trump har varslet en toll på 25 prosent på biler og bildeler som importeres til USA. Dette beskrives som dramatisk for europeisk bilindustri, spesielt for Tyskland som har USA som sitt viktigste marked. Tiltaket kan føre til at bilprodusenter flytter produksjonen til USA. EU vil forhandle, men beskytte sine interesser, og ser på toll som skadelig for både næringsliv og forbrukere. Porsche forventes å bli hardt rammet på grunn av lav produksjon i USA.