Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
Artikkelen tar for seg statsminister Jonas Gahr Støres møte med Donald Trump i Det ovale kontor. Den fremhever at Støre tidlig i sine offentlige kommentarer la vekt på Norges og USAs nære samarbeid og tillit i nordområdene og Arktis.
Forfatteren kritiserer norsk mediedekning for i stor grad å ha oversett dette budskapet. Mediene fokuserte heller på Trumps ros av Norge og Støre, samt temaer som Oljefondet og handel.
Artikkelen argumenterer for at Norges rolle i nordområdene er sentral for global sikkerhetspolitikk og at Støres budskap var viktig, ikke bare for Trump, men også for andre land og Norge selv. Forfatteren mener mediene bommet på å dekke det viktigste Støre sa.
Jonas Gahr Støre
Donald Trump
NRK
VG
Nordnorsk debatt
Det ovale kontor
Arktis
Nordområdene
Det hvite hus
Russland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet inkluderte både offentlige pressekonferanser og lukkede samtaler om viktige temaer.
1 dag siden
En meningsartikkel kritiserer Norges håndtering av forholdet til USAs president Donald Trump og landets støtte til Ukraina. Forfatteren mener Norge smigrer Trump og gir for lite penger til Ukraina tross store gassinntekter.
3 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte nylig Donald Trump i Washington. Møtet kom i stand etter en utradisjonell strategi som involverte en SMS til et hemmelig nummer.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til Washington D.C. for å møte Donald Trump for første gang. SV-leder Kirsti Bergstø oppfordrer Støre til å ta opp Trumps trusler om å kjøpe Grønland, men Støre avviser dette som et eget tema. Han understreker at Arktis skal styres etter folkeretten, og vil bekrefte Norges syn dersom saken kommer opp. Møtet blir kort og fokuserer på norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt betydningen av alliansen mellom Norge og USA. Støre bekrefter at Norge vil fortsette fregattkjøp, men vil ikke la seg presse. Han tar også med finansminister Jens Stoltenberg for å diskutere tollspørsmål, og vil være tydelig på Norges holdning til Russlands krigføring under møtet.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
1 dag siden
En kommentarartikkel kritiserer statsminister Støres møte med Donald Trump. Forfatteren mener Norge må prioritere økt støtte til Ukraina fremfor å smigre Trump.
8 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg møter Donald Trump for å diskutere handelskonflikten mellom Norge og USA. Eksperter fremhever Stoltenbergs gode forhold til Trump, Norges strategiske beliggenhet nær Russland og muligheten for å kjøpe amerikanske fregatter som viktige forhandlingskort. Toll på norske varer ble nylig satt til 15 prosent, men Trump har midlertidig redusert den til 10 prosent i en 90-dagers periode. Norge ønsker å dokumentere at handelsbalansen ikke er i USAs disfavør, og at gjengjeldelse med toll ikke vil være effektivt. Møtet anses som avgjørende for å sikre en bedre handelsavtale og opprettholde det militære samarbeidet med USA, som verdsetter Norges geografiske posisjon og bidrag til sikkerheten i Arktis.
4 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, og møtet ble preget av god stemning og gjensidig respekt. Trump roste Norge og Støre, og karakteriserte ham som en høyt respektert verdensleder. Til tross for den positive tonen klarte ikke den norske delegasjonen å påvirke Trumps syn på Ukraina eller tollspørsmål. Trump uttrykte at USA føler seg snytt i verdenshandelen og var unnvikende om Krim, samtidig som han la skylden for krigen på tidligere amerikanske presidenter. Møtet ble likevel sett på som en suksess i relasjonsbygging, og Støre inviterte Trump til Norge. Selv om konkrete resultater uteble, anses møtet som viktig for Norges forhold til Trump-administrasjonen fremover.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.