Europeiske fotballklubber viser tilbakeholdenhet i overgangsmarkedet på grunn av flere faktorer. Strenge økonomiske regler sanksjonerer overdreven pengebruk, noe som har ført til at klubber må prioritere å overholde reglene for å unngå straff. Mange klubber sliter også med betydelig gjeld knyttet til tidligere spillerkjøp, og nedbetaling av denne gjelden begrenser tilgjengelige midler.
I tillegg investerer flere klubber i stadionrenoveringer for å øke inntektene, men dette krever også kapital. En annen faktor er at klubbene fokuserer på å beholde sine stjernespillere, da tap av disse uten kompensasjon er et stort økonomisk tap.
Selv om Saudi-Arabiske klubber tidligere har investert tungt i europeiske spillere, har deres pengebruk avtatt. Stadig flere klubber ser at suksess er knyttet til lønninger, og ikke overgangssummer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende priser på norske fotballspillere etter flere store salg til utlandet. Dette fører til at klubber ser etter billigere alternativer i utlandet, og at de budsjetterer med høye inntekter fra spillersalg. Flere advarer mot en potensiell «pengegalopp» som kan føre til økonomiske problemer for klubbene hvis de ikke oppnår forventede salg. Det er en økende bekymring for at klubbene tøyer strikken langt og at det er noen varsellamper som bør blinke.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan store fotballklubber, inkludert de i Saudi-Arabia, skifter strategi og fokuserer på yngre spillere. Denne endringen kommer etter flere kostbare feil med eldre stjerner, som Neymar sin overgang til Al-Hilal. Dataanalyse, som viser at spillere presterer best i midten av 20-årene og at unge spillere har større utviklingspotensial, er en viktig faktor. Saudi Pro League har også begynt å rekruttere yngre talenter og ansatt europeiske direktører for å heve nivået. Manchester Uniteds kjøp av Casemiro illustrerer risikoen ved å investere i eldre spillere, da de nå sliter med å finne en kjøper.
2 måneder siden
Rosenborg Ballklub (RBK) presenterer et underskudd på 47,7 millioner kroner for 2024. Klubben begrunner det negative resultatet med manglende spillersalg, hyppige trenerbytter og at klubben ikke er bygget for å ikke delta i Europa. RBK understreker at de få spillersalgene som ble gjort var veloverveide for å maksimere sportslig og økonomisk gevinst på lang sikt, og forventer at fremtidige salg vil kompensere for inntektstapet. Klubben har redusert driftskostnadene med 23,5 millioner kroner gjennom nedbemanning i administrasjonen. Et potensielt salg av Sverre Nypan kan innbringe over 150 millioner kroner.
3 måneder siden
Premier League vil tirsdag kunngjøre straffereaksjoner mot klubber som har brutt de økonomiske reglene. Klubber som har hatt underskudd i to av de tre siste sesongene, måtte sende inn regnskap innen 31. desember. Nottingham Forest og Everton fikk poengtrekk i fjor for brudd på reglene for lønnsomhet og bærekraft. Klubber som overskrider et tap på 105 millioner pund over tre sesonger, kan straffes. Manchester City er anklaget for 115 brudd på økonomiske regler, og en dom er ventet senere i år. Chelsea, Leicester, Newcastle og Manchester United er blant klubbene som kan få straffereaksjoner.
3 måneder siden
Sogndal fotballklubb opplever betydelige økonomiske utfordringer på grunn av økte driftskostnader som overgår inntektene. Klubben har tidligere benyttet spillersalg og ekstraordinære inntekter for å opprettholde ambisjoner, men erkjenner at dette ikke er bærekraftig i lengden. Styret understreker behovet for å ta grep for å sikre en mer bærekraftig drift, noe som vil påvirke hele klubben. For å møte utfordringene må klubben øke inntektene for å dekke sportslig drift, spillersalg, administrasjon og arena. Sogndal berget plassen i 1. divisjon i fjor.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvordan europeisk fotball i økende grad vender blikket mot USA for å øke inntektene. Ligaer som La Liga og Serie A vurderer å avholde offisielle kamper i USA, og UEFA har antydet at Mesterligaen kan følge etter. FIFA vurderer regelendringer som tillater dette. Amerikanske investorer får også større innflytelse i engelsk fotball, og flere Premier League-klubber viser interesse for å spille kamper i USA. Denne utviklingen reiser spørsmål om fotballens tradisjoner og forholdet til sine supportere.
29 dager siden
Kolstad Håndball sliter økonomisk og presenterer et underskudd på 5,9 millioner kroner for 2024, det største hittil. Dette får konsekvenser for klubbens ambisjoner om å hente internasjonale stjernespillere, noe de må sette på vent til tidligst sommeren 2026. Økonomiske problemer førte også til at Sander Sagosen forlot klubben. Sviktende billettinntekter, spesielt i Champions League, bidro til underskuddet. Klubben planlegger nå å kutte kostnader og øke inntektene for å oppnå et budsjettert overskudd i 2025. Til tross for økonomiske utfordringer har Kolstad fortsatt sportslig suksess i Norge.
3 måneder siden
Flere Premier League-klubber er involvert i overgangsrykter. Chelsea krever angivelig 65 millioner pund for Christopher Nkunku etter interesse fra Bayern München. Arsenal er nær ved å signere Martin Zubimendi fra Real Sociedad. Marcus Rashford ønsker seg en overgang til Barcelona, mens Manchester United vurderer salg av flere spillere grunnet økonomiske regler. Liverpool har avslått et bud på 70 millioner pund for Darwin Nunez fra Al-Hilal.
3 måneder siden
Flere europeiske klubber er involvert i overgangsrykter. Paris Saint-Germain er interessert i Aston Villas Jhon Duran, mens Barcelona også har tatt kontakt med spillerens representanter. Real Madrid har takket nei til å signere Virgil van Dijk. Flere klubber, inkludert Manchester United og Tottenham, ser på muligheten for å låne Randal Kolo Muani fra PSG. Saudi Pro League ønsker å hente Casemiro fra Manchester United. Juventus er aktive på overgangsmarkedet og er interessert i flere spillere, inkludert Niclas Fullkrug, Joshua Zirkzee og Dusan Vlahovic. Det er også interesse for Marcus Rashford på lån fra Milan, men det avhenger av at United betaler deler av lønnen hans.
3 måneder siden
Manchester United sliter økonomisk og har ikke hatt overskudd siden 2018/19-sesongen, med et samlet tap på over fem milliarder kroner de siste fem årene. Dette har ført til at klubben har vanskeligheter med å overholde Premier Leagues økonomiske regler. Som en konsekvens av den pressede økonomiske situasjonen har klubben økt billettprisene, noe som har skapt misnøye blant supporterne. Klubben innrømmer at de går med betydelig tap hvert år og at de risikerer å ikke overholde kravene i årene som kommer. Sommerens overgangsaktivitet ble finansiert med et lån, og klubben har fortsatt betydelig gjeld i overgangsavdrag.