Therese Johaug reflekterer over sin tidligere dopingdom og angrer på at hun ikke var mer bevisst på innholdet i leppesalven hun brukte. Hun deltar nå i en antidopingkampanje sammen med den tidligere dopingdømte østerrikske langrennsløperen Max Hauke.
Johaug understreker at det var hennes eget ansvar å vite hva salven inneholdt, og at hun aldri bevisst har forsøkt å jukse. Kampanjen tar også opp den utbredte oppfatningen om at doping er normalt i langrennsmiljøet, og viktigheten av å gi en stemme til de som har blitt avslørt.
Artikkelen diskuterer også forskjellen mellom uforvarende feil og bevisst doping, og hvordan dette påvirker synet på utøverne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Therese Johaug uttaler seg om hoppskandalen og understreker at utøverne selv må ta ansvar. Hun trekker paralleller til sin egen dopingsak i 2016, men understreker at det er forskjeller. Johaug uttrykker overraskelse over juksingen i hoppsporten og har ikke snakket med de involverte. Bakgrunnen for Johaugs uttalelser er at flere norske hoppere og trenere er suspendert etter å ha jukset med ulovlige sømmer i hoppdressene under VM. FIS gransker saken og vurderer om Norge skal miste medaljer.
4 måneder siden
Antidoping Norge har lansert kampanjen «Ærlig talt» i samarbeid med Ski-VM 2025, med mål om å forebygge doping. Kampanjen inkluderer profiler som den dopingdømte eks-langrennsløperen Max Hauke, noe som har skapt sterke reaksjoner. Den østerrikske langrennsløperen Mike Vermeulen er rasende over at Hauke fronter kampanjen, og mener Hauke aldri har beklaget sine handlinger direkte til de berørte. Hauke selv sier han har reflektert over sine feil og beklaget i media, men innrømmer at han ikke har kontaktet alle direkte. Antidoping Norge forsvarer bruken av Hauke, og mener han har en viktig historie å fortelle. Erik Valnes støtter kampanjen og ser positivt på Haukes deltakelse.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Therese Johaugs utvikling fra en sjenert og forsiktig utøver til en frittalende og markant profil i langrennsmiljøet. Johaug reflekterer over sin innholdsrike karriere, med høydepunkter som gjennombruddet i Holmenkollen i 2011 og den vanskelige perioden rundt dopingutestengelsen i 2016. Hun forteller hvordan utestengelsen lærte henne å takle kritikk, stå for sine meninger og viktigheten av å være tro mot seg selv. Johaug fremhever også sin rolle som forbilde og sitt engasjement i samfunnsspørsmål, samt hennes sportslige comeback og suksess etter utestengelsen.
6 dager siden
Trener Magnus Brevig er fortsatt suspendert av Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) etter avsløringen av manipulering av hoppdresser under ski-VM i Trondheim. Kommentator Ernst A. Lersveen mener at Brevig, som ikke er kriminell, har en framtid i norsk hoppsport, men understreker at han først må sone sin straff. Lersveen sammenligner saken med Therese Johaugs retur etter dopingutestengelse og påpeker at alle kan gjøre feil, men at man må få mulighet til å komme tilbake. Brevig har beklaget handlingene og uttrykt stor anger. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu er i kontakt med Brevig, men ønsker ikke å kommentere videre før FIS har konkludert. Flere utøvere og trenere ble suspendert i saken, men suspensjonene er nylig opphevet av FIS.
4 måneder siden
Therese Johaug mottok en advarsel, et gult kort, i Tour de Ski for å ha staket i en stakefri sone. Etter hennes løp ble den stakefrie sonen forkortet før herrenes renn. Johaug erkjenner at hun staket ulovlig, men er kritisk til juryens beslutning om å endre løypen etter hennes løp. Hun mener endringen indikerer at juryen erkjente en feil. Johaug planlegger å undersøke hvorfor løypen ble endret og vurdere å få slettet det gule kortet.
4 måneder siden
Therese Johaug fikk et gult kort etter fellesstarten i Toblach for å ha staket i en teknisk sone der diagonalgang var påbudt. Johaug reagerer på at FIS endret den tekniske sonen for herrenes løp etterpå. Hun mener at juryen erkjente en feil ved å flytte sonen, og at reglene burde være like for kvinner og menn. Johaug aksepterer sitt gule kort, men er uenig i at reglene endres for herrene. Hun vil forsøke å få slettet kortet.
1 måned siden
En australsk dopingekspert, Robin Parisotto, reagerer på de lave dopingtallene i langrenn og sår tvil om testingens effektivitet. Han hevder at flere doper seg enn de som blir tatt, og at antidopingarbeidet primært opprettholder en illusjon av kontroll. Antidoping Norge innrømmer at det finnes metoder for å dope seg uten å bli oppdaget, som bruk av mikrodoser. Langrennsløperne Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes uttrykker tillit til testsystemet, men Valnes understreker viktigheten av å være årvåken, spesielt med tanke på tidligere dopingskandaler og nasjoners historikk.
4 måneder siden
Therese Johaug vurderer å endre sine planer foran ski-VM i Trondheim. Etter et nederlag i Davos, der hun ble slått av Astrid Øyre Slind, vurderer hun nå å delta i Tour de Ski, noe hun tidligere hadde utelukket. Johaug føler at den hektiske starten på sesongen har tatt på, og at hun mangler det siste toppgiret. Hun understreker at hun trenger konkurransetrening, men er usikker på hva som er best for henne fremover. Landslagstrener Sjur Ole Svarstad bekrefter at de vil evaluere situasjonen sammen med Johaug og resten av laget. Johaug poengterer at hun må evaluere hva hun trenger for å være best mulig forberedt til VM.
1 måned siden
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu innrømmer juks med hoppdressene under Ski-VM og peker på landslagstrener Magnus Brevig som ansvarlig. Aalbu sammenligner situasjonen med Bjarne Riis' dopinginnrømmelse, men understreker at tillitsbruddet er for grovt til at Brevig kan fortsette. Selv om Aalbu lover å rydde opp, gjenstår flere spørsmål om omfanget av jukset og hvem som var involvert. Saken har skadet norsk hoppsports omdømme, og de kommende rennene i Holmenkollen blir en viktig arena for å gjenoppbygge tilliten.
1 måned siden
Norges hoppsjef Jan-Erik Aalbu har innrømmet at det norske hopplandslaget har jukset under ski-VM i Trondheim. Innrømmelsen kommer etter at flere utøvere ble diskvalifisert i storbakkerennet og lagkonkurransen. Aalbu forklarer at støtteapparatet bevisst sydde inn en forsterket tråd i hoppdressene, i strid med reglementet. Han beklager handlingen overfor konkurrenter, utøvere, sponsorer og publikum. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har startet granskning av saken, og Aalbu lover at det vil få konsekvenser. Han avviser at lignende juks har forekommet tidligere. Aalbu antydet først at misunnelige konkurrenter sto bak avsløringen.