Emilie Enger Mehl får gjennomslag for visitasjonssoner, et tiltak mot gjengkriminalitet, til tross for motstand fra den nye justisministeren og regjeringen. Senterpartiet allierer seg med Høyre, Frp og KrF for å vedta tiltaket i Stortinget.
Visitasjonssoner gir politiet rett til å ransake personer i begrensede områder uten konkret mistanke, for å forebygge voldsspiraler. Mehl og Borch frykter utviklingen i Sverige og Danmark, og mener tiltaket er nødvendig.
Arbeiderpartiet uttrykker også bekymring for organisert kriminalitet, men er skeptiske til visitasjonssoner. Politiet i Malmø har ikke tatt i bruk slike soner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
KrF har sammen med Høyre, Frp og Senterpartiet sikret flertall på Stortinget for å innføre visitasjonssoner, stikk i strid med regjeringens ønske. Dette innebærer at politiet i visse soner kan ransake personer i en begrenset periode uten konkret mistanke. KrF-leder Dag-Inge Ulstein begrunner støtten med den økende knivkriminaliteten og mener sonene vil ha en forebyggende effekt. Justisministeren har tidligere uttrykt skepsis til forslaget. Kritikere advarer mot at visitasjonssoner kan føre til diskriminering og svekke tilliten til politiet, men Ulstein mener hensynet til folks sikkerhet veier tyngre.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl ønsker å innføre visitasjonssoner i Norge, der politiet kan ransake personer uten konkret mistanke. Dette er inspirert av en svensk modell med midlertidige soner. Målet er å forebygge kriminalitet ved å finne våpen og farlige gjenstander. Forslaget møter kritikk fra blant annet Advokatforeningen, som mener det kan være i strid med menneskerettighetene og føre til diskriminering. Det er også usikkerhet rundt hvorvidt slike soner faktisk vil redusere kriminaliteten.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, noe som gir politiet utvidet mulighet til å ransake personer uten konkret mistanke i bestemte områder. Vedtaket ble støttet av Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, men møter sterk motstand fra SV. SV mener dette er et feilgrep som kan gjøre mer skade enn nytte, og anklager Senterpartiet for å ha endret sin politikk etter regjeringsbruddet. Frp mener tiltaket er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet, mens Senterpartiet forsvarer sin støtte ved å understreke behovet for å gi politiet de verktøyene de trenger.
3 måneder siden
SV reagerer kraftig på justisminister Emilie Enger Mehls forslag om å tillate politiet å ransake personer uten mistanke. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, mener forslaget er et autoritært grep som vil sette til side grunnleggende rettsstatsprinsipper. Han hevder at politiet vil kunne ransake folk uten annen grunn enn at de ikke liker utseendet deres, og at dette vil ramme folk i byene hardest. Mehl forsvarer forslaget med at det er nødvendig for å bekjempe gjengkriminalitet, og at det vil gjelde i hele landet. Hun understreker at det er en hjemmel med høy terskel og for et kortvarig tidsrom. Unneland påpeker at politiet ikke har bedt om dette virkemiddelet, og at forskere mener det kan gjøre mer skade enn gavn. Mehl mener det må være opp til politiet når dette skal brukes som et virkemiddel i et avgrenset område.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) er skeptisk til forslaget om å innføre visitasjonssoner, der politiet kan visitere personer uten skjellig grunn. Høyre kritiserer dette og mener slike soner er nødvendige for å bekjempe økende kriminalitet. MDG støtter Aas-Hansens skepsis og håper det markerer et brudd med tidligere justispolitikk, spesielt Senterpartiets tilnærming til rusreformen. Politidirektoratet vurderte forslaget etter bestilling fra Justisdepartementet i fjor høst.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) har signalisert at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om å vurdere utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst. Frp-leder Sylvi Listhaug mener at kriminaliteten blant unge under kriminell lavalder har økt kraftig.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) signaliserer at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn til mistanke. Tidligere justisminister Mehl (Sp) støttet forslaget. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst, og Frp-leder Sylvi Listhaug mener kriminaliteten blant de som er under den kriminelle lavalderen har økt kraftig.
2 måneder siden
KrF har valgt å støtte forslaget om å innføre visitasjonssoner, og sikrer dermed flertall i Stortinget sammen med Høyre, Frp og Senterpartiet. Dette skjer mot Støre-regjeringens vilje, da Arbeiderpartiet har varslet at de vil stemme mot forslaget. KrF-leder Dag-Inge Ulstein mener visitasjonssoner er nødvendig på grunn av økt bruk av kniver og våpen i norske byer, og at det vil bidra til å avdekke ulovlige våpen og ha en forebyggende effekt. Saken skal behandles i Stortinget 18. februar.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.