Grønlands statsminister Múte Egede har i et intervju med Fox News understreket at Grønland ønsker selvstendighet og ikke vil være underlagt verken Danmark eller USA. Han avviser at Grønland er til salgs, og fremhever at det grønlandske folk selv skal bestemme sin fremtid.
Samtidig signaliserer Egede et ønske om tettere samarbeid med USA, spesielt innen forsvar og sikkerhet, og understreker Grønlands rolle som en viktig alliert i den vestlige alliansen. Han åpner også for amerikanske investeringer i Grønlands mineralressurser, og har avvist kinesiske selskaper.
Egede bekrefter at Grønland er en del av NATO og en viktig partner for USA, men at de ikke ønsker å være en del av USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Grønlands statsminister Múte B. Egede bekrefter at de har åpnet en dialog med Donald Trump for å utforske samarbeidsmuligheter. Egede understreker at Grønland er åpen for å diskutere en utvidelse av den eksisterende forsvarsavtalen med USA, men presiserer at Grønland er selvstendig og bestemmer over eget land. Han uttrykker også interesse for samarbeid innen gruvedrift og turisme. Egede påpeker at Grønland opplever økt oppmerksomhet og ønsker å utnytte dette til sin fordel. Han gjentar at Grønland ikke ønsker å være verken dansk eller amerikansk, og at landets fremtid skal avgjøres av grønlenderne selv.
3 måneder siden
Grønlands regjeringssjef Múte Egede har på en pressekonferanse uttalt at Grønland ikke ønsker å være en del av Danmark eller USA, men ønsker selvstendighet. Han understreker at ønsket om selvstendighet ikke er nytt, og at de vil være herre i eget hus. Danmarks statsminister Mette Frederiksen støtter Grønlands ønske om selvbestemmelse. Egede avviser å ha hatt kontakt med Donald Trump, men vil gå i dialog med USA. Trump har tidligere uttalt at han ønsker å kjøpe Grønland, og har ikke utelukket bruk av militærmakt eller økonomisk tvang.
3 måneder siden
Grønlands statsminister Múte B. Egede har uttrykt ønske om tettere samarbeid med USA innen forsvar og utforskning av mineralressurser. Egede understreker at Grønland selv skal bestemme over sine landområder og eventuelle avtaler med andre land. Samtidig har han åpnet for dialog med USA, og noterer seg at Grønland blir lyttet til mer nå enn tidligere. Dette skjer samtidig som USAs påtroppende president Donald Trump har gjentatt sitt ønske om å innlemme Grønland i USA, og ikke utelukker bruk av militær eller økonomisk makt for å oppnå dette. Grønland har hatt en amerikansk militærbase siden 1950-tallet.
29 dager siden
Den kommende regjeringslederen på Grønland, Jens-Frederik Nielsen, ønsker å styrke samarbeidet med Danmark inntil Grønland er klar for full selvstendighet. Nielsen understreker at Grønland ikke ønsker å bli en del av USA, til tross for presidentens interesse. Han åpner for et partnerskap med USA, men understreker viktigheten av gjensidig respekt og at Grønland ønsker å være uavhengig, men er en del av Kongeriket Danmark.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.
3 måneder siden
Grønlands statsminister, Mute Egede, avviser bestemt at Grønland ønsker å bli en del av USA eller Danmark. Han understreker at Grønlands fremtid skal avgjøres av grønlenderne selv. Dette kommer som en reaksjon på Donald Trumps uttalelser om at han tror Danmark vil selge Grønland til USA. Trump har tidligere antydet bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya. Grønland har hatt selvstyre siden 1979, men Danmark styrer fortsatt forsvars- og utenrikspolitikken. Forholdet mellom Grønland og Danmark er komplisert, med flere tidligere konflikter knyttet til omsorgssaker og overgrep.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen har uttalt at Grønland ikke er til salgs, og understreker at landet tilhører grønlenderne. Uttalelsen kommer etter at Donald Trump flere ganger har ytret ønske om å kjøpe Grønland. Fredriksen understreker behovet for et tett samarbeid med USA, men sier at Grønlands fremtid defineres av grønlenderne selv. Donald Trump jr. besøkte Grønland på en privat dagstur uten planlagte møter med lokale myndigheter. Fredriksen uttrykker håp om et godt samarbeid med USA og den påtroppende presidenten.
3 måneder siden
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen avviser Donald Trumps trusler om militær maktbruk og økonomiske sanksjoner mot Danmark for å sikre amerikansk kontroll over Grønland. Fogh, som var statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO, understreker at Grønland har stor strategisk betydning, og at både Danmark og Grønland er åpne for økt amerikansk militærnærvær. Han påpeker at Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, og at øya ikke er til salgs. Fogh mener at Danmark og USA vil samarbeide om Grønlands sikkerhet dersom Grønland skulle bli selvstendig.
1 måned siden
Grønlands statsminister Jens-Frederik Nielsen avviser president Trumps uttalelser om at USA skal «få» Grønland. Nielsen understreker at Grønland er selvstyrt og at de selv bestemmer sin fremtid. Trump sa i et intervju at han er «100 prosent sikker» på at USA vil erverve Grønland, men åpner for at det kan skje uten militærmakt. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at Trump er vant til å få det som han vil, og at han trolig vil forsøke å presse gjennom en avtale.
15 dager siden
Artikkelen utforsker Grønlands potensial som en betydelig leverandør av sjeldne mineraler, essensielle for moderne teknologi og det grønne skiftet. Med økende global etterspørsel og interesse fra stormakter som USA, Kina og Russland, står Grønland overfor muligheten til å oppnå økonomisk selvstendighet gjennom mineralutvinning. Samtidig reises spørsmål om kontroll over ressursene, miljømessige konsekvenser og bevaring av grønlandsk suverenitet. Geolog Bjarne Ljungdahl fremhever viktigheten av mineralforekomstene for Grønlands fremtid, mens arktisk ingeniør Emilie Skjelsager understreker behovet for å balansere økonomisk utvikling med respekt for lokalbefolkning og miljø.