Venstre-leder Guri Melby ønsker et politisk toppmøte for å diskutere Norges strategi overfor en ny Trump-administrasjon i USA. Hun frykter at manglende dialog mellom partiene kan føre til uheldige utspill og partipolitisk spill i en allerede krevende situasjon.
Melby viser til Danmarks erfaringer da Trump antydet tvang for å sikre seg Grønland, og mener Norge må være forberedt på lignende situasjoner. Statssekretær Kristoffer Thoner avviser behovet for et eget møte nå, men forsikrer at Stortinget vil bli holdt orientert.
Melby foreslår et møte med parlamentariske ledere eller den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen for å sikre en felles tilnærming.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte torsdag kveld for å diskutere den siste utviklingen i saken om Grønland, USA og Donald Trump. Bakgrunnen er Trumps uttalelser om at Grønland bør være en del av USA, samt hans trusler om økonomiske sanksjoner mot Danmark og bruk av militærmakt. Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede har uttrykt bekymring over Trumps uttalelser, men oppfordrer til å ikke handle forhastet. Grønland er et dansk territorium med selvstyre.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, deriblant MDG, Høyre og Venstre, har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere økt støtte til Ukraina. Dette skjer etter at Donald Trump signaliserte enighet med Vladimir Putin om å starte Ukraina-forhandlinger. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et snarlig møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, mens Venstre-leder Guri Melby mener situasjonen gjør Norge mer utrygt. SV mener saken kan behandles i de vanlige foraene for sikkerhetspolitikk.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partiledere til et krisemøte etter Donald Trumps uttalelser om Grønland. Frederiksen har foreslått en samtale med Trump etter hans innsettelse som president, men ingen i den danske regjeringen har hatt kontakt med ham etter utspillet. Partilederne ble orientert om regjeringens håndtering av situasjonen, og flere beskriver den som alvorlig. Det forventes ingen samtaler med Trump før etter 20. januar.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener USA har gått fra å være en sikkerhetspolitisk partner til et problem, og at Trumps retorikk minner om autoritære lederes. De frykter at dette kan undergrave vestlig verdensorden og legitimere lignende adferd fra andre ledere. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi og kan påvirke debatten om selvstendighet. Ekspertene understreker viktigheten av strategisk samarbeid for Grønland, og at Europa må se etter sin egen sikkerhet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte om Grønland, som skal finne sted torsdag. Møtet er en respons på den siste tids utvikling i forholdet mellom Grønland, Danmark og USA, inkludert Donald Trump jr.s nylige besøk på Grønland. Ifølge Berlingske vil partilederne bli orientert om regjeringens holdning til situasjonen. Bakgrunnen for møtet er også at Donald Trump har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og antydet bruk av militær eller økonomisk tvang for å få kontroll over Grønland.
2 måneder siden
Nordiske stats- og partiledere møtes i Holmenkollen for å diskutere sikkerhetspolitikk, Ukraina og Grønland. Mette Frederiksen bekrefter en dialog med USA og Grønland om press knyttet til Grønland. Jonas Gahr Støre understreker kontrasten mellom nordisk sosialdemokrati og den internasjonale høyresiden, spesielt synet på velferd og trygghet. Møtet samler ledere fra flere nordiske land og fagforeningstopper, i en tid preget av internasjonal uro og politisk splittelse.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.