Nyhetssaker

Equinor og Standard Lithium får milliardstøtte til litiumprosjekt

e24 logo
Equinor og Standard Lithium får 2,55 mrd. i statsstøtte

Kort oppsummert

  • Equinor og Standard Lithium mottar 2,55 milliarder kroner i statsstøtte for litiumprosjekt i Arkansas.

Equinor og Standard Lithium har mottatt 2,55 milliarder kroner i støtte fra det amerikanske energidepartementet for sitt litiumprosjekt i Arkansas. Prosjektet innebærer utvinning av litium fra saltvannsreservoarer for bruk i elbilbatterier. Equinor ser på litium som en viktig del av sin strategi for å møte omstillingen i transportsektoren, og som en sikring mot fallende etterspørsel etter olje.

Prosjektet er planlagt å starte produksjon i 2028, med en forventet kapasitet på 45. 000 tonn litiumkarbonat årlig.

Selskapet forventer et underskudd i litiummarkedet fra 2028, noe som gir god timing for prosjektet. Støtten er en del av en større satsing på å sikre nasjonal produksjon av kritiske mineraler i USA.

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Nyhetsoppsummering

13. mai

Et angrep rammet Det europeiske sykehuset i Khan Younis, Gaza, med Israel som hevder målet var et Hamas-kompleks under. Israels statsminister Netanyahu varsler en intensivert israelsk militærinnsats og søker land villige til å motta Gaza-innbyggere. Parallelt rapporteres det at over 230 palestinske journalister og mediefolk er drept på Gazastripen de siste 19 månedene, et tall som overgår de fleste tidligere konflikter, og palestinske myndigheter melder om barn som dør av underernæring.

Oljefondet møter kritikk for investeringer i selskaper i okkuperte områder og våpenindustri, med krav om uttrekk. Fondets sjef, Nicolai Tangen, advarte Stortinget om at handelskrig kan føre til et verdifall på nesten 7000 milliarder kroner, men ser positivt på midlertidige tollkutt mellom USA og Kina. Samtidig viser Finans Norges forventningsbarometer en kraftig svekkelse i nordmenns økonomiske fremtidstro, knyttet til global usikkerhet og Trumps politikk.

Under president Donald Trumps besøk i Saudi-Arabia har USA og Saudi-Arabia undertegnet en omfattende strategisk økonomisk partnerskapsavtale. Avtalen inkluderer en våpenavtale verdt 142 milliarder dollar, samt saudiske investeringer i USA på 600 milliarder dollar innen energi, teknologi og infrastruktur. Trumps Midtøsten-reise, som også inkluderer Qatar og Emiratene, fokuserer på store forretningsavtaler og politiske diskusjoner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har satt som betingelse at han kun vil møte Russlands president Vladimir Putin personlig i Tyrkia for samtaler, etter et forslag om møte i Istanbul. Donald Trump har også tilbudt seg å delta i eventuelle fredssamtaler. Eksperter er imidlertid pessimistiske og beskriver situasjonen som fastlåst, da begge parter har fundamentalt ulike ambisjoner og fortsatt tror på militær seier.

I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen har hans kone, Tone Ingebrigtsen, vitnet bak lukkede dører og gitt sin fulle støtte til ektemannen, men nektet å svare på spørsmål fra barnas bistandsadvokat. Aktoratet anser hennes forklaring som lite troverdig. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om to år og seks måneders fengsel for Gjert Ingebrigtsen, som er tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot to av sine barn.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker har gjennomført en stor eiendomstransaksjon verdt 2,3 milliarder kroner via Aker Property Group. Dette gjør Aker til nest største eier i Public Property Invest (PPI) og største aksjonær i svenske SBB. Avtalen innebærer at Aker får betydelig eierskap i hundrevis av norske barnehagebygg. Transaksjonen påvirket aksjekursene til PPI og SBB positivt på Oslo Børs.

Liknende artikler

Vianode inngår milliardavtale med GM og satser i Nord-Amerikae24 logo

3 måneder siden

Vianode inngår milliardavtale med GM og satser i Nord-Amerika

Vianode har inngått en betydelig rammeavtale med General Motors (GM) om levering av anodematerialer til elbilbatterier. Avtalen, som er verdt flere milliarder dollar, er avgjørende for Vianodes planer om å etablere en stor fabrikk i Nord-Amerika. Fabrikken, med planlagt oppstart i 2027, vil ha en innledende kapasitet på 75.000 tonn anodematerialer per år. Vianode har valgt Nord-Amerika fremfor Norge på grunn av mer gunstige rammevilkår og incentivordninger. Selskapet, som er en utspringer av Elkem, produserer grafitt til anoder og har som mål å redusere CO₂-utslippene i produksjonen med over 90 prosent. Avtalen med GM er den største offentlig kjente avtalen for anodematerialer og strekker seg frem til 2033.