Det er full uenighet mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs strømpakke. Ap ønsker å innføre tre av fire direktiver, mens Sp frykter at dette vil gi EU for mye innflytelse over norsk energipolitikk.
Sp har truet med å forlate regjeringen dersom deler av pakken innføres. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at saken vil føre til regjeringskrise.
Venstre mener direktivene er uproblematiske og beskylder Sp for å sette arbeidsplasser i fare. Begge partiene har hatt hastemøter for å diskutere saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er uenige om innføring av EUs energidirektiver. Arbeiderpartiet ønsker å innføre fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, som de mener er viktig for norsk næringsliv. Senterpartiet motsetter seg dette, og frykter at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft. Uenigheten har ført til hastemøter i begge partier. Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet direktivene for vurdering i regjeringen, men ingen avgjørelse ble tatt.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet tre EU-direktiv i regjeringen: fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. De mest kontroversielle delene av EUs fjerde energimarkedspakke utsettes til etter valget. Senterpartiet frykter økt europeisk kraftsamarbeid og har innkalt til hastemøte. Arbeiderpartiet ser derimot på direktivene som uproblematiske. Striden kan føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Ap og Sp er i en konflikt om innføring av tre omstridte EU-direktiver. Ap står fast på sitt krav om å innføre direktivene, mens Sp truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Det jobbes med å finne en løsning, og en arbeidsgruppe med fagfolk er satt ned for å bistå. Statsminister Støre understreker viktigheten av et godt forhold til EU, mens Sp frykter tap av norsk kontroll. Senterpartiet ønsker å utsette saken til etter valget, noe Støre avviser. Støre bekrefter at det jobbes med flere spørsmål om strøm- og energisystemet enn de tre omstridte direktivene.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått mellom regjeringspartiene Ap og Sp angående EUs fjerde energimarkedspakke. NHO mener konflikten er en storm i et vannglass, da de aktuelle direktivene ikke omhandler Acer eller strømpriser. Sp er sterkt imot og truer med regjeringskrise, mens Venstre støtter direktivene. De tre aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper.