Mari Vatn (33) falt ned i en bresprekk under en påsketur til Store Tverrbottinden i Jotunheimen. Hun satt fast takket være ryggsekken og skiene som hindret et dypere fall. Vennegjengen, som var godt utstyrt med sele og tau, hjalp henne opp etter at hun ropte om hjelp.
Hendelsen skjedde ved Leirløyfte, et kjent stoppested på Høgruta. Mari og følget innså i ettertid at de burde vært mer oppmerksomme på et hull i snøen de hadde sett tidligere. Breforsker Liss Marie Andreassen fra NVE understreker viktigheten av å være forsiktig på breer, spesielt med tanke på at smelting og permafrost gjør terrenget farligere.
Hun anbefaler bruk av sele, tau og å gå i taulag, samt å delta på brekurs for økt sikkerhet. Mari er klar for nye turer, men vil være mer oppmerksom på terrenget fremover.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
12 dager siden
I påskeuken har det gått flere store snøskred i Norge, spesielt i Nord-Norge. Røde Kors har rykket ut til flere hendelser, og politiet oppfordrer folk til å være forsiktige og gjøre gode vurderinger før de legger ut på tur i fjellet. I Nord-Troms og Lyngen er skredfaren betydelig, og det er utstedt oransje farevarsel på grunn av høye temperaturer og regn. NVE melder om krevende forhold med mye snø og svake lag i snødekket. Røde Kors understreker viktigheten av kameratredning og at folk som ferdes i fjellet har med og kan bruke skredutstyr, samt kjenner lokale forhold.
25 dager siden
Turistforeningen melder at det fortsatt er mulig å gå på ski i fjellet i påsken, til tross for mildvær og en sen påske. Selv om snøen har smeltet i lavlandet, er det fortsatt gode forhold i høyere strøk. Det anbefales å sjekke forholdene lokalt før man legger ut på tur, da det er store variasjoner mellom de ulike områdene. Hytte-til-hytte-turer er gjennomførbare flere steder, men vær oppmerksom på åpne bekker og utrygg is. Sjekk alltid isvarsel og skredvarsel før du drar. Gode forhold meldes midt på Hardangervidda, i Jotunheimen, Skarvheimen, Breheimen, Tafjordfjella, Trollheimen, Sylan og i Nord-Norge.
22 dager siden
Artikkelen omhandler skredfare i påsken på bakgrunn av lite snø i Sør-Norge. Varmt vær kan føre til ustabile forhold og øke skredfaren, selv om det generelt er lite snø. Skredeksperter anbefaler å sjekke vær- og skredvarsler, unngå bratt terreng og ta fjellvettreglene i bruk. DNT oppfordrer folk til å planlegge turen godt og vurdere alternative aktiviteter som fotturer eller båtturer dersom snøforholdene er dårlige. Det understrekes at lite snø ikke nødvendigvis betyr trygge forhold, og man må alltid være oppmerksom på skredfaren.
3 måneder siden
TV4-journalisten Ulf Kristofferson (68) opplevde et isdrama under en skøytetur på Vänern. Han gikk gjennom isen i en såkalt vindbrønn, et område med tynn is som oppstår på store sjøer. Kristofferson, som var på tur med en gruppe fra Friluftsfrämjandet, hadde høy fart da isen brast. Han slo ansiktet i iskanten, men klarte å komme seg opp av vannet uten bruk av ispigger. Han sank ned til brysthøyde, men holdt hodet over vann. Til tross for noen sår i ansiktet, slapp han unna uten alvorlige skader. Kristofferson delte hendelsen på Facebook og understreker viktigheten av sikkerhet på isen.
14 dager siden
Snøfattigdom skaper utfordringer for Røde Kors under påsken, da de er avhengige av snøskutere for å nå skadde i fjellet. Redningsmannskaper må nå gå til fots eller bruke ATV, noe som forlenger redningstiden. I områder med lite snø reduseres beredskapen, mens den økes langs kysten. Røde Kors har registrert færre oppdrag enn vanlig, men forsikrer at alle vil få hjelp. De oppfordrer folk til å være godt forberedt med klær, mat, drikke og fulladet telefon, og å bruke 113-appen ved behov.
2 måneder siden
Artikkelen advarer fjellfolk om snøskredfare i høysesongen og understreker viktigheten av å gjenkjenne skredterreng og faretegn. Eksperter fra NVE anbefaler å sjekke skredskolen for informasjon om skredproblemer og ferdselsråd. Ved skred er rask kameratredning avgjørende, og alle som ferdes i skredterreng bør ha nødvendig utstyr og øve på redning. Snøskredvarslingene på varsom.no gir oversikt over skredfare basert på en internasjonal faregradskala. Halvparten av de som blir tatt av skred dør av traume, resten av kvelning.
10 dager siden
Røde Kors advarer fjellturister mot «snøbroer» som kollapser på grunn av rask snøsmelting i påskefjellet. Elver åpner seg, og skiløyper kan bli avskåret. Hjelpeorganisasjonen melder om flere hendelser der snøbroer har kollapset, og advarer om at man lett kan falle gjennom isen. Den raske smeltingen kan også påvirke Røde Kors' mulighet til å nå frem til folk i nød. Til tross for mange påsketurister, melder Røde Kors om få ulykker.
1 måned siden
Artikkelen advarer om økt skredfare i fjellet på grunn av uvanlig lite snø. Mange skiturister vil oppsøke områder med mer snø, som ofte er skredutsatte lesider. Den Norske Turistforening understreker at lite snø ikke betyr liten skredfare, og oppfordrer folk til å sjekke Varsom.no, men også være oppmerksomme på lokale variasjoner. Statistikken viser at de neste to månedene erfaringsmessig er de farligste for skred, og det er viktig å være ekstra forsiktig, også utenfor preparerte løyper.
4 måneder siden
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for is i store deler av Sør-Norge fra tirsdag formiddag til natt til 1. juledag, grunnet mildvær og regn som fryser på kald bakke. I Nordland er det også fare for is under 500 meter over havet på julaften. Samtidig er det betydelig snøskredfare i flere områder i Nord-Norge og på Vestlandet, med oransje farevarsel. Spesielt i Lyngen er det fare for naturlig utløste skred. Skiturister oppfordres til å planlegge turen, ta med redningsutstyr, unngå bratt terreng og ikke gå alene.