Donald Trump møtte NATOs generalsekretær Mark Rutte i Det hvite hus, og uttrykte tro på at Russland ikke vil angripe amerikanske allierte. Trump gjentok sin interesse for en avtale om Grønland.
Rutte understreket behovet for økt europeisk våpenproduksjon. Samtalene skjer i en tid hvor forholdet mellom USA og Europa er anstrengt.
USA har foreslått en våpenhvileavtale mellom Russland og Ukraina, som begge parter har gitt positive signaler om, men Putin understreker behovet for samtaler med USA for å sikre en varig fred.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Under et møte med NATO-sjef Mark Rutte i Washington D.C., uttrykte Donald Trump tillit til NATO og mente Russland ikke vil angripe allierte. Han gjentok også sitt ønske om en avtale om Grønland. Rutte understreket behovet for økt våpenproduksjon i Europa. Samtalene fant sted i en periode preget av endringer i forholdet mellom USA og Europa, hvor Trump-administrasjonen legger vekt på at Europa må klare seg mer selv. USA har foreslått en våpenhvileavtale mellom Russland og Ukraina, som begge parter har respondert positivt på, men Putin understreker at detaljene er kritiske.
1 måned siden
Donald Trump møtte Nato-sjef Mark Rutte i Washington D.C., der Trump roste Nato og understreket at alliansen trapper opp. Rutte påpekte behovet for økt våpenproduksjon i Europa for å unngå å bli hengende etter Russland og Kina. Trump fastholder sin plan om å innføre 25 prosent toll. Møtet fant sted i en periode preget av endringer i forholdet mellom USA og Europa, med Trumps tidligere kritikk av Ukraina og antydninger om støtte til Russland. USA har foreslått en våpenhvileavtale mellom Russland og Ukraina, som Ukraina stiller seg positiv til, men Putin understreker at detaljene er kritiske for å sikre en varig fred.
1 måned siden
Under et møte i Det hvite hus roste Donald Trump Nato for økt innsats, mens generalsekretær Mark Rutte understreket behovet for økt våpenproduksjon. Trump bekreftet også samtaler mellom en amerikansk utsending og Russland, som inkluderer diskusjoner om et kraftverk. Samtidig uttrykte Vladimir Putin støtte til en potensiell våpenhvile i Ukraina, men presiserte at detaljene ennå ikke er fastlagt. En telefonsamtale mellom Putin og Trump er forventet etter møtet mellom Putin og den amerikanske utsendingen.
1 måned siden
Donald Trump har igjen uttrykt interesse for å annektere Grønland. Under et møte med Natos generalsekretær Mark Rutte i Det hvite hus, bekreftet Trump at han står fast ved sine tidligere uttalelser om Grønland, og ser nå for seg å inngå en avtale med landet. Trump er også innstilt på å bestille 48 isbrytere. Rutte understreket at Nato må øke våpenproduksjonen, da han mener alliansen ligger etter Kina og Russland.
1 måned siden
Donald Trump og Vladimir Putin har startet samtaler om situasjonen i Ukraina og et foreslått våpenhvile. Det hvite hus melder at samtalen går bra. Trump har tidligere uttrykt et ønske om å avslutte krigen, og Det hvite hus hevder at en våpenhvileavtale aldri har vært nærmere. Ukrainas utenriksminister uttrykker tro på at en rettferdig fred kan oppnås under Trumps ledelse. Samtidig advarer eksperter om Putins manipulasjonsevner og mulige konsekvenser for NATO-landene, avhengig av hva Trump er villig til å gi for en avtale.
1 måned siden
Donald Trump uttaler at avgjørelsen om en våpenhvile i Ukraina nå ligger hos Russland, etter samtaler mellom USA og Ukraina i Saudi-Arabia. USAs utenriksminister Marco Rubio understreker at Russland må ta ansvar for fred, og oppfordrer Europa til å engasjere seg i forhandlingene. Russland vil vurdere våpenhvilen når de er informert om samtalene. Polen ser samtalene som et viktig skritt mot fred, og Zelenskyj bekrefter Ukrainas beredskap til å signere en mineralavtale med USA. Etter møtet vil USA gjenoppta militærhjelp, etterretningsdeling og forhandlinger for en varig fred.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
2 måneder siden
Donald Trump antydet at Ukrainas president Zelenskyj muligens vil besøke Det hvite hus for å signere en mineralavtale mellom USA og Ukraina. Dette kom frem under et møte mellom Trump og Frankrikes president Macron, hvor de diskuterte situasjonen i Ukraina og behovet for å skape varig fred. Trump advarte også om faren for en tredje verdenskrig dersom konflikten fortsetter, og uttrykte samtidig vilje til å reise til Russland. Macron og Storbritannias president Keir Starmer ventes å møte Trump for å diskutere sikkerhetsgarantier til Ukraina og sikre europeisk involvering i forhandlinger.
6 dager siden
Natos generalsekretær Mark Rutte reiser til Washington D.C. for møter med USAs utenriksminister Marco Rubio, forsvarsminister Pete Hegseth og sikkerhetsrådgiver Mike Waltz. Besøket skjer samtidig som statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg også er i byen for å møte president Donald Trump. Spenningene mellom USA og Europa har økt etter at Trump-administrasjonen tiltrådte i januar, med særlig bekymring knyttet til situasjonen i Ukraina og framtiden for Nato-samarbeidet.
1 måned siden
Natos generalsekretær Mark Rutte understreker behovet for at USA, Ukraina og Europa står sammen for å sikre varig fred i Ukraina. Uttalelsen kommer etter en hendelse i Det hvite hus der president Zelenskyj ble kritisert av både presidenten og visepresidenten i USA. Rutte oppfordrer Zelenskyj til å reparere forholdet til Trump.