En føderal dommer har blokkert Elon Musks DOGE fra å få tilgang til sensitivt materiale i det amerikanske finansdepartementet.
19 demokratiske statsadvokater saksøkte tidligere president Donald Trump for å stanse DOGEs tilgang til dokumentene, som inneholder sensitive persondata som bankkontoer og trygdeopplysninger fra millioner av amerikanere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En føderal dommer har blokkert Elon Musks DOGE fra å få tilgang til sensitivt materiale fra det amerikanske finansdepartementet. Dette avslår Musks forsøk på å overvåke statlige utbetalinger og potensielt få innsyn i sensitive personopplysninger. 19 demokratiske statsadvokater saksøkte president Donald Trump for å hindre DOGEs tilgang til dokumentene, som inneholder bankkontoer og trygdeopplysninger fra millioner av amerikanere. Systemet kontrollerer utbetalinger på over 6 billioner dollar årlig, og tilgangen har tidligere vært strengt begrenset til et fåtall tjenestemenn.
2 måneder siden
En føderal dommer har midlertidig blokkert Elon Musks og hans organisasjon Doges tilgang til sensitiv informasjon fra det amerikanske finansdepartementet. Bakgrunnen er en søksmål fra demokratiske statsadvokater i 19 delstater, som anklager tidligere president Donald Trump for å ha gitt Musk tilgang til data som inkluderer bankkontoer og trygdeopplysninger fra millioner av amerikanere. Søksmålet anklager Trump-administrasjonen for å bryte føderal lov. Statsadvokat Letitia James hevder at Musk ulovlig kan fryse føderale midler. En høring i saken er berammet til 14. februar, og alle som har fått forbud mot tilgang, må destruere kopier av materialet.
2 måneder siden
En føderal dommer har stanset Elon Musks «Doge» sin tilgang til det amerikanske finansdepartementets filer, etter en søksmål fra 19 demokratiske justisministre. Dommeren begrunner avgjørelsen med risiko for «uopprettelig skade» ved å gi politisk utnevnte tilgang til sensitive persondata. Musk kritiserer kjennelsen og anklager dommeren for å beskytte svindlere. Justisministeren i New York, Letitia James, mener Musk forsøker å hindre føderale utbetalinger. Musk svarer at James ønsker å opprettholde svindel og sløsing.
1 måned siden
En føderal dommer har avgjort at Elon Musks forsøk på å avvikle USAs byrå for internasjonal utvikling (USAID) er grunnlovsstridig. Dommeren beordret Musk og effektiviseringsdepartementet (DOGE) å gi USAID-ansatte umiddelbar tilgang til elektroniske systemer. Dommeren mener Musks overtakelse har tilranet seg myndighet fra Kongressen. DOGE og Musk må sikre at USAID kan flytte tilbake til sitt tidligere hovedkvarter. En annen dommer har tidligere besluttet at president Trump ikke kan fryse bistandsmidler bevilget av Kongressen.
25 dager siden
Demokratiske tjenestepersoner fra 19 delstater går til søksmål mot tidligere president Donald Trump for hans forsøk på å endre valgreglene. Søksmålet, anlagt ved en føderal domstol i Massachusetts, hevder at Trumps presidentordre er grunnlovsstridig, antidemokratisk og uamerikansk. Blant annet kritiseres nye krav om dokumentasjon på statsborgerskap ved stemmeregistrering og at alle poststemmer må være mottatt innen valgdagen. Justisministrene i de berørte delstatene argumenterer for at Trump overskrider sin myndighet. Trump hevder ordren skal sikre valget mot ulovlig stemmegivning, men dette blir avvist av valgfunksjonærer som påpeker at det ikke finnes bevis for omfattende valgfusk.
2 måneder siden
En ansatt i Elon Musks kommisjon DOGE fikk ved en feil redigeringstilgang til det amerikanske Finansdepartementets betalingsdatabase, som brukes til å utbetale billioner av dollar årlig. Tilgangen var kortvarig og ble raskt korrigert. Den ansatte skal ikke ha benyttet seg av tilgangen, men hendelsen har ført til interne undersøkelser. Riksadvokaten i New York har reist søksmål for å begrense DOGE-ansattes tilgang til systemene. Trump-administrasjonen begrunner DOGEs tilgang med at de skal stanse urettmessige utbetalinger og sløseri.
2 måneder siden
Elon Musk har oppnådd betydelig innflytelse i USA gjennom sin formue og kontroll over X, noe som har vakt bekymring for demokratiets tilstand. Han støttet Donald Trump og ga sitt team, DOGE, tilgang til sensitiv informasjon, noe som har ført til anklager om maktmisbruk. Kritikere mener Musk truer demokratiet, og demokrater forsøker å begrense hans makt gjennom protester og søksmål. Musk anklages også for å spre konspirasjoner og rasisme. Justisdepartementet har begrenset DOGEs tilgang til finansdepartementets informasjon, og en medarbeider har mistet jobben på grunn av rasistisk innhold.
2 måneder siden
Elon Musk har offentlig angrepet bistandsdirektoratet USAID og mener det bør legges ned. Bakgrunnen er at to sikkerhetssjefer ble permittert etter å ha nektet å utlevere sensitiv informasjon til inspektører fra Musks nyopprettede byrå DOGE. Inspektørene skal likevel ha fått tilgang til hemmeligstemplet informasjon, inkludert etterretningsrapporter, uten å ha nødvendig sikkerhetsklarering. Samtidig har Donald Trump frosset nesten all utenlandsk bistand fra USA, og USAID sin nettside er stengt. Dette har skapt frykt for at direktoratet skal legges ned og underlegges utenriksdepartementet. Flere titalls ansatte i USAID er permittert.
1 måned siden
En føderal dommer har beordret umiddelbar stans i avviklingen av USAID, som ledes av Elon Musk. Begrunnelsen er at avviklingen trolig strider mot den amerikanske grunnloven. Tusenvis av ansatte har mistet jobben, og bistandsprosjekter verden over har stoppet opp. Dommer Theodore Chuang understreker at det er opp til Kongressen å avgjøre om USAID skal avvikles, da etaten ble opprettet ved et kongressvedtak i 1961. Avgjørelsen kommer etter søksmål fra USAID-ansatte. WHO advarer om at bistandskutt vil koste millioner av menneskeliv.
2 måneder siden
To sikkerhetssjefer i bistandsdirektoratet USAID ble permittert etter at de nektet Donald Trumps nyopprettede byrå DOGE, ledet av Elon Musk, tilgang til hemmeligstemplet informasjon. DOGE-inspektørene manglet nødvendig sikkerhetsklarering, men fikk likevel tilgang til informasjonen, som inkluderte etterretningsrapporter. De to sikkerhetssjefene var juridisk forpliktet til å nekte dem innsyn. Kilder uttaler seg anonymt til nyhetsbyrået AP fordi de ikke har tillatelse til å dele opplysningene.