Artikkelen argumenterer mot Lars Monsens påstand om at norsk dyreliv er i tilbakegang. Den hevder at mange dyrebestander, inkludert fjellrev, rødrev og de fire store rovdyrene, har økt betydelig de siste tiårene.
Artikkelen fremhever at moderne viltforvaltning, med samarbeid mellom grunneiere, jegere og myndigheter, har vært en suksess. Jakt blir fremstilt som en ubetydelig faktor for viltbestanden sammenlignet med naturlig predasjon, og det argumenteres for at kommersiell bruk og tilrettelegging i nasjonalparker er en større trussel mot dyrelivet.
Artikkelen kritiserer også Monsens bruk av svenske nasjonalparker som eksempel, da det foregår jakt der også.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
Lars Monsen har foreslått å opprette en nasjonalpark i Davvi, Finnmark, for å forhindre vindkraftutbygging, og ønsker et totalt jaktforbud for å beskytte dyrelivet. Forslaget har utløst både støtte og motstand, spesielt fra reindriftssamer som er skeptiske og viser til tidligere konflikter med Monsen. Artikkelen kritiserer politikere for å unngå vanskelige debatter om vindkraft og den økende polariseringen i nord, og understreker at regjeringen må ta ansvar for å finne løsninger for å unngå splittelse i nordområdene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler troféjakt på ulv i Norge, der en ulvetispe ble drept kort tid etter at maken ble drept. Aktivt Rovdyrvern (ARV) observerer den ulovlige jakten, og en av deres medlemmer opplevde sterk sorg ved synet av den drepte ulven. Det hevdes at jakten drives av en «gutta-på-skauen»-mentalitet og økonomiske interesser, ikke samfunnsnytte. En representant fra SNO kritiserer også jegere for å bruke samfunnsnytte som argument. Norges ulveforvaltning er kritisert i Europa, og det påpekes at naturen taper på denne type jakt.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at skogbruk er en bærekraftig forvaltning av naturen, ikke en nedbygging. Skogeiere forvalter skogen for kommende generasjoner, og skogbruket bidrar til karbonbinding og biologisk mangfold. Det understrekes at det er viktig å skille mellom skogbruk og nedbygging, der skogbruk sikrer gjenvekst. Artikkelen kritiserer forslag om generelle hogstforbud og kommunal arealnøytralitet, og foreslår heller å etablere nytt skogareal ved nedbygging. Skognæringen støtter et nasjonalt naturkart for bedre planlegging og naturhensyn, og oppfordrer til dialog og samarbeid for å balansere vern og utvikling.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer DNT Oslo og Omegn for å planlegge utbygging ved Rondvassbu, midt i en sårbar tid for villreinen. Mens man søker etter måter å redusere menneskelig påvirkning på fjellet, mener artikkelforfatteren at DNT handler frekt ved å fremme sine planer nå. Det argumenteres for at DNT burde vente til den nye tiltaksplanen for villrein er klar, for å unngå å forverre situasjonen. Nasjonalparkstyret oppfordres til å ta en restriktiv tilnærming for å beskytte villreinens leveområder.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjellsbehandlingen av katter og hunder i Norge, og argumenterer for at katter ofte blir ansett som mindre verdifulle kjæledyr. Katter dumpes oftere, ID-merkes sjeldnere, og får sjeldnere veterinærbehandling og forsikring sammenlignet med hunder. Til tross for et stort antall katter i Norge, lever mange som hjemløse og dør årlig. Artikkelen kritiserer manglende tiltak for å bedre katters velferd, og peker på artssjåvinisme som en underliggende årsak til at katter ikke får samme omsorg som hunder. Den konkluderer med at alle dyr bør behandles med respekt og egenverdi.
1 måned siden
Artikkelen omhandler problemstillingen rundt familiedyr og adgang til tilfluktsrom i Norge. NOAH kritiserer forbudet mot dyr i tilfluktsrom, og påpeker at mange nordmenn forventer å kunne ta med dyrene sine i en krisesituasjon. Det argumenteres for at dyr er familiemedlemmer, og at det er inhumant å ikke planlegge for deres sikkerhet. Artikkelen understreker også dyrs psykologiske betydning i krisesituasjoner, og konkluderer med at et forbud skaper unødig konflikt og lidelse. Den fremhever at flere land tillater dyr i bomberom, og at Norge skiller seg ut med sitt forbud.
3 måneder siden
Lars Monsen utforsker et gammelt og sårbart samisk fangstanlegg for villrein i Varangerhalvøya nasjonalpark. Anlegget består av lange ledegjerder som leder inn til en stor innhegning, og ble bygget av samene over flere hundre år. Arkeologer mener at anlegget kan ha spilt en rolle i overgangen fra villreinjakt til tamreindrift. Området er sårbart, og parkforvaltningen ønsker å begrense besøk for å unngå skade. Samene drev en omfattende handel med reinskinn, og var i kontakt med handelsmenn fra fjerne områder. Monsen understreker viktigheten av å behandle naturen med respekt og varsomhet, og oppfordrer folk til å la kulturminner ligge urørt.
3 måneder siden
Oslo tingrett har opphevet den midlertidige stansingen av ulvejakt i ulvesonen, og tillater dermed felling av tolv ulver i Innlandet og Østfold. Avgjørelsen kommer etter at dyrevernorganisasjoner fikk stoppet jakten rett før jul. Retten konkluderer med at Klima- og miljødepartementet har gjort en grundig vurdering, og at det ikke foreligger feil i saksbehandlingen. Høyesteretts tidligere vurderinger av naturmangfoldloven er fortsatt gjeldende. Lisensfellingen gjelder i revirene Risberget-Ulvåa, Boksjø og Fjornshöjden frem til 15. februar. Det er foreløpig ikke kjent om noen av partene vil anke tingrettens beslutning.
3 måneder siden
Artikkelen hyller Lars Monsen og hans nye NRK-serie «Monsen og nasjonalparkene». Monsen beskrives som en folkekjær friluftsmann som verken praler eller moraliserer, men som deler sin genuine glede over naturen. Han fremstår som en jordnær og feilbarlig person, som likevel er en dyktig observatør og formidler av naturopplevelser. Artikkelen fremhever Monsens evne til å koble seg til naturen og hans autentiske fremtoning, som står i kontrast til moderne trender. Han sees som en nasjonalskatt som forener ulike deler av Norge, og har samiske røtter.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.