Artikkelen spår et år med store forandringer i 2025, både politisk og økonomisk. Donald Trumps inntreden som president i USA kan føre til endringer i internasjonal handel og krigshandlinger.
I Norge er det sannsynlig med lederskifte i Arbeiderpartiet før valget. Økonomisk forventes rentenedgang og reallønnsvekst, men også en fortsatt positiv realrente.
Det spås borgerlig flertall ved valget, men ikke nødvendigvis et rent flertall for Høyre og Frp. Artikkelen konkluderer med at de fleste vil få et godt nytt år, uten dramatiske endringer i norsk politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
4 måneder siden
Artikkelen skildrer en verden preget av usikkerhet og konflikt ved inngangen til 2025. Donald Trumps maktovertakelse i USA og et viktig valg i Tyskland vil sette tonen for det nye året. Flere internasjonale konflikter, inkludert krigen i Ukraina og Midtøsten, bidrar til en ustabil situasjon. Maktbalansen i verden er i endring, med Kina og Russland som utfordrer den vestlige verdensordenen. Det er en økende grad av usikkerhet, som krever at både enkeltmennesker og nasjoner må være forberedt på å stå på egne bein og samarbeide med allierte. Artikkelen nevner også flere uløste konflikter som vil fortsette i 2025.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer forventninger om renteheving i USA som en konsekvens av Donald Trumps handelspolitikk og økende inflasjon. Økonomer fra DNB Markets og Handelsbanken påpeker at dette kan påvirke Norges Banks pengepolitikk. DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken vil heve renten for å dempe høy kjerneinflasjon, og Handelsbanken ser økt sannsynlighet for stigende renter. Begge er enige om at Norges Bank trolig vil gjennomføre et rentekutt i mars, men understreker at en svekket kronekurs kan forhindre ytterligere kutt. DNB Markets forventer at Norges Bank vil stoppe rentenedgangen etter tre kutt i år, delvis på grunn av forventninger om renteoppgang i USA.
3 måneder siden
Det er usikkerhet blant økonomer om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Mens noen forventer tre kutt, tror andre det kan bli fire eller færre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert et første kutt i mars 2025. Donald Trumps tilbakekomst som president i USA skaper ytterligere usikkerhet, da hans politikk kan påvirke både internasjonal økonomi og Norges rentebane. Økonomer er bekymret for Trumps tollsatser og økte forsvarsbudsjettkrav, men er likevel relativt sikre på at Norges Bank vil holde fast ved planen om å kutte renten i mars.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventninger om fortsatt boligprisvekst i Norge, samtidig som den ser på usikkerheten knyttet til Donald Trumps planlagte innføring av nye toller. Eiendom Norge forventer en sterk boligmåned, drevet av lettelser i egenkapitalkravet og lavt boligtilbud. Samtidig varsler Trump «Liberation day» med nye toller mot handelspartnere, noe som skaper bekymring for global vekst. Økonomer frykter at tollene kan føre til svakere vekst i USA og at markedets tillit til Trumps politikk er svekket. Dette kan få store konsekvenser for både inflasjon og vekstutsikter, og det er usikkert om Trump kan reversere utviklingen ved en eventuell nedtur.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan Donald Trumps handelspolitikk påvirker forventningene om rentenedsettelser i Norge. USAs innføring av tollsatser mot Mexico, Canada og Kina kan føre til prisstigning i Norge. En potensiell handelskrig kan svekke kronen, og Handelsbankens makroøkonomer antyder at Norges Bank kan utsette rentekuttet i mars hvis kronen blir presset. Samtidig kan alternative produkter, særlig fra Kina, bli mer konkurransedyktige på det norske markedet.
3 måneder siden
Nordea forventer at Donald Trumps politikk vil gi en «Trumpflasjon» med økt økonomisk vekst og inflasjon i USA. De tror ikke på flere rentekutt fra Federal Reserve i 2025, og ser for seg et oppsving i investeringer og sysselsetting. Trumps handels- og innvandringspolitikk, inkludert tollsatser og deportasjoner, forventes å drive prisveksten opp. Redusert arbeidsinnvandring kan føre til mangel på arbeidskraft og økte lønninger, som igjen kan bidra til høyere inflasjon. Nordea mener at amerikansk økonomi tåler høyere renter enn tidligere antatt, og at den nøytrale renten kan være høyere enn tidligere anslått.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økonomiske usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk og dens mulige innvirkning på global økonomi. Sjeføkonomer fremhever at bedrifter er tilbakeholdne med investeringer grunnet uforutsigbarhet. Artikkelen retter også søkelyset mot kommende inflasjonstall i USA, som kan påvirke sentralbankens rentebeslutninger. Samtidig diskuteres utsiktene for norsk økonomi, hvor lav arbeidsledighet og forventninger om økt detaljhandel blir vektlagt.
26 dager siden
Donald Trumps tollangrep den 2. april 2025 markerer et skifte mot proteksjonisme og mindre globalt samarbeid, og kan utløse en handelskrig med mottiltak fra flere land. Kina kan dumpe varer i Europa, og EU kan svare med egne beskyttelsestiltak. Norge er spesielt sårbar siden landet står utenfor EUs tollunion, noe som kan ramme eksportjobber og Oljefondet. Usikkerheten skapt av Trumps politikk fører til at forbrukere og bedrifter holder igjen på pengene, noe som kan ha store økonomiske konsekvenser.