USAs påtroppende president Donald Trump og Ungarns statsminister Viktor Orban møttes nylig på Trumps eiendom i Florida, deres tredje møte i år. Orban, som har et nært forhold til både Trump og Kreml, har tidligere uttalt støtte til Trumps løfte om å avslutte Ukraina-krigen raskt.
Trump har indikert at USA kan redusere støtten til Ukraina, noe som kan legge større press på europeiske land. Møtet fant sted kort tid etter at Trump og Emmanuel Macron diskuterte en fredsplan med Ukrainas president.
Orbans uttalelser og Trumps signaler skaper usikkerhet rundt fremtidig amerikansk politikk i konflikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump hevder han har en plan for å avslutte krigen i Ukraina, og visepresident JD Vance skal tale på sikkerhetskonferansen i München. Samtidig gir Trump motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene med Russland, og et planlagt møte mellom Trump og Putin i Saudi-Arabia ekskluderer Ukraina. Vance har uttalt at utplassering av amerikanske soldater i Ukraina fortsatt er en mulighet. Zelenskyj krever å bli inkludert i forhandlingene og uttrykker mistillit til USAs fredsplan. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt frykter at Trump ikke vil ivareta Europas og Ukrainas interesser. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av USA som sikkerhetsgarantist og har invitert USAs forsvarsminister til Norge.
2 måneder siden
Donald Trump antydet at Ukrainas president Zelenskyj muligens vil besøke Det hvite hus for å signere en mineralavtale mellom USA og Ukraina. Dette kom frem under et møte mellom Trump og Frankrikes president Macron, hvor de diskuterte situasjonen i Ukraina og behovet for å skape varig fred. Trump advarte også om faren for en tredje verdenskrig dersom konflikten fortsetter, og uttrykte samtidig vilje til å reise til Russland. Macron og Storbritannias president Keir Starmer ventes å møte Trump for å diskutere sikkerhetsgarantier til Ukraina og sikre europeisk involvering i forhandlinger.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg besøker Det hvite hus for å fremme norske økonomiske interesser, blant annet lettelser i amerikanske tollsatser. Møtet skjer samtidig som USAs president Donald Trump presenterer en kontroversiell fredsplan for Ukraina som gir Russland betydelige fordeler, noe Norge og Stoltenberg har uttrykt bekymring for. Ukraina står overfor nye bombeangrep, og temaet vil trolig dominere mediedekningen under besøket. Trump styrer selv pressekonferansen, noe som kan gjøre møtet uforutsigbart. Norge ønsker å balansere mellom å fremme egne interesser og å markere støtte til Ukraina i en tid med stor usikkerhet og politisk uro i USA.
5 dager siden
Donald Trump hevder han legger enormt press på Russland for å få til en fredsavtale i Ukraina-konflikten, til tross for nylige russiske angrep på Kyiv. Under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg uttrykte Trump frustrasjon over bombingen og mener både Russland og Ukraina er klare for fred. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at partene beveger seg i riktig retning, men at noen detaljer fortsatt må finjusteres. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener de russiske angrepene er et forsøk på å presse USA som mekler. Europiske diplomater frykter at Trumps forslag kan innebære store territorielle tap for Ukraina. Statsminister Støre og Nato-sjef Stoltenberg roser USAs rolle i fredsinitiativet, samtidig som de understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus for første gang. Samtalen omhandlet krigen i Ukraina og handelspolitikk, og det var god stemning under pressekonferansen. Flere norske politikere, inkludert Erna Solberg, Sylvi Listhaug og Abid Raja, har kommentert møtet. Solberg uttrykte usikkerhet om hvor påvirkelig Trump er, men håper møtet la grunnlag for videre samarbeid. Listhaug etterlyser mer konkret informasjon om resultatene, spesielt om Ukraina og handel. Raja understreker viktigheten av tydelige budskap om fredsløsninger som ikke går på bekostning av Ukraina. Handel og toll ble også diskutert, særlig i lys av Trumps varslede tollsatser som midlertidig er satt på pause for Norge. Møtet fant sted i en tid med økt spenning rundt Ukraina, og flere politikere påpeker viktigheten av USAs fortsatte engasjement i europeisk sikkerhet.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
5 dager siden
USAs president Donald Trump møtte Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til en arbeidslunsj i Det hvite hus. Møtet varte nesten en time lenger enn planlagt, og samtalene handlet om Ukraina, Russland og handel mellom landene. Tidligere ambassadør Kåre Aas beskriver møtet som meget bra og fremhever at Trump gjorde sitt ytterste for å være en god vert, til tross for tidligere uro rundt møtet. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at Trump vektla det gode forholdet mellom USA og Norge, og at Støre lyktes med å bygge en tettere relasjon til Trump. Møtet bekreftet Norges støtte til Ukraina samtidig som det viste respekt for ulike synspunkter om Russland. Samlet sett vurderes møtet som positivt og i tråd med norske mål.
6 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 dager siden
USAs president Donald Trump uttrykker skuffelse over russiske angrep i Ukraina. Han oppfordrer Russland til å stanse angrepene og signere en avtale.
3 måneder siden
USAs påtroppende president Donald Trump var ikke et tema under Natos forsvarssjefmøte i Brussel. Trump har tidligere krevd at Nato-landene bruker en større del av sitt BNP på forsvar, og har nå økt kravet til 5 prosent. Natos øverstkommanderende i Europa, general Chris Cavoli, ville ikke spekulere i hva en fremtidig Trump-administrasjon vil gjøre. Støtten til Ukraina var et sentralt tema på møtet, der forsvarssjefene gjentok løftet om å bistå Ukraina i krigen mot Russland. Flere land er urolige for at Trump skal kutte i USAs støtte til Ukraina, men fastholder at deres egen støtte ligger fast.