Høyres justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, foreslår å tillate telefonavlytting for å avdekke tvangsekteskap, da ingen er dømt for dette etter 2016. Til tross for et rekordhøyt antall saker i 2023, er bevisførsel vanskelig fordi ofre ofte trekker forklaringer.
Lønseth mener telefonavlytting kan avdekke at lovbrytere gjerne vil synliggjøre sine handlinger for andre. Hun foreslår enten å heve strafferammen for tvangsekteskap til 10 år eller å inkludere æresrelatert kriminalitet som et eget vilkår for kommunikasjonskontroll.
Justisministeren er åpen for å vurdere tiltak mot denne type kriminalitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
To profilerte Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, tar til orde for å øke maksstraffen i Norge fra 21 til 30 år. De mener at straffenivået bør heves, spesielt i alvorlige saker som drap, grov vold og overgrep mot barn. Lønseth understreker at hensynet til gjerningspersonen ikke bør være avgjørende. Et lignende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet ble nedstemt i 2017, men Frølich mener det nå er et stemningsskifte i samfunnet som gjør det mulig å få gjennomslag for en økning. Forslaget skal behandles på Høyres landsmøte, hvor partiprogrammet for neste stortingsperiode vedtas.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
4 måneder siden
Under Stortingets spørretime kritiserte Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth justisminister Emilie Enger Mehl for økt kriminalitet, spesielt blant unge, og færre politibetjenter i distriktene. Lønseth viste til SSB-tall som viser en økning i ran begått av unge med 170 prosent de siste tre årene. Mehl svarte med å fremheve regjeringens Gjengpakke 1, som innebærer to milliarder kroner til politiet og økt opptak til Politihøgskolen. Lønseth mente Mehl unngikk å svare konkret på spørsmålene og etterlyste strengere straffer og kutt i byråkrati for å styrke politiet. Debatten reflekterte ulike syn på hvordan kriminalitet bør håndteres.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) åpner for at en ny samtykkelov ikke nødvendigvis kommer før valget, til tross for tidligere løfter fra hennes forgjenger Emilie Enger Mehl (Sp). SV presser på for å få fortgang i saken, og viser til at kun én av ti anmeldte voldtekter fører til domfellelse. Aas-Hansen sier hun vil foreslå endringer i seksuallovbruddskapittelet for å sikre en bedre rettstilstand for personer utsatt for voldtekt, men vil foreløpig ikke love et konkret tidspunkt for fremleggelse. Hun understreker at seksuell omgang uten samtykke allerede er straffbart i Norge.
2 måneder siden
To Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, ønsker å øke maksstraffen fra 21 til 30 år for alvorlige forbrytelser, inkludert drap, vold og overgrep mot barn. De argumenterer for at dagens system fører til strafferabatt i saker der gjerningspersonen har begått flere forbrytelser. Et tidligere forslag om å øke maksstraffen til 26 år ble nedstemt i 2017. Nå håper de på et stemningsskifte og vil fremme forslaget på Høyres landsmøte, for å gi dommerne større handlingsrom og sikre rettferdighet.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) har signalisert at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om å vurdere utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst. Frp-leder Sylvi Listhaug mener at kriminaliteten blant unge under kriminell lavalder har økt kraftig.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) signaliserer at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn til mistanke. Tidligere justisminister Mehl (Sp) støttet forslaget. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst, og Frp-leder Sylvi Listhaug mener kriminaliteten blant de som er under den kriminelle lavalderen har økt kraftig.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
18 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.