Danmark vurderer å kriminalisere «stealthing», definert som det å fjerne kondomet under samleie uten partnerens samtykke. En norsk sexolog mener Norge bør følge etter, og beskriver handlingen som et overgrep.
Danske myndigheter advarer mot nettforum der menn deler tips om hvordan utføre «stealthing». Lovforslaget i Danmark har møtt kritikk, hovedsakelig grunnet bevismessige utfordringer.
«Stealthing» kan føre til alvorlige konsekvenser som spredning av seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet, og kan gi psykiske traumer. I Norge er det usikkert om «stealthing» er straffbart, men manglende bruk av kondom kan være et skjerpende moment ved straffeutmåling i voldtektssaker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringen kunngjorde mandag at de vil legge frem en ny samtykkelov før påske, for å sikre en bedre rettstilstand rundt seksualisert vold. En samtykkelov innebærer at begge parter må gi et tydelig samtykke før seksuell omgang. Forsvarsadvokat Mette Yvonne Larsen er kritisk og mener loven kan føre til bevisproblemer og svekke rettssikkerheten. Hun påpeker at dagens lovgivning allerede straffer seksuell omgang uten samtykke. Lovforslaget må legges frem innen utgangen av april for å kunne behandles av Stortinget før sommeren.
25 dager siden
Justisminister Astrid Aas-Hansen presenterte et forslag til en ny samtykkelov på Arbeiderpartiets landsmøte, der prinsippet «bare ja er ja» er sentralt. Loven vil definere seksuell omgang uten aktivt samtykke som voldtekt, med en strafferamme på seks år. Aas-Hansen understreker at passivitet ikke kan tolkes som samtykke, og at begge parter har et ansvar for å forsikre seg om at den andre ønsker sex. Forslaget har møtt kritikk fra advokat Mette Yvonne Larsen, som mener det vil gjøre det vanskeligere å bevise overgrep i retten, spesielt i situasjoner der samtykke trekkes tilbake. Justisministeren erkjenner at loven byr på bevisutfordringer, men understreker viktigheten av et lovverk basert på frivillighet.
9 dager siden
En artikkel fra NRK belyser farene ved kvelningssex, der leger slår alarm om alvorlige helsekonsekvenser. Lege Dina Midttun fremhever at følelsen av eufori under kvelning egentlig er hjernens rop om hjelp på grunn av oksygenmangel. Kvelning kan føre til kramper, synsforstyrrelser, bevissthetstap og i verste fall død. Det finnes lite forskning på kvelningssex i Norge, men internasjonale studier viser at selv lite trykk mot halsen kan være farlig. England og Wales har innført en lov mot kvelning, men en slik lov finnes ikke i Norge. Leger er bekymret for normaliseringen av kvelningssex, spesielt blant unge, og understreker at samtykke til sex ikke betyr samtykke til å bli kvalt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler «overlevere» etter seksuelle overgrep som kjemper for at EU skal vedta et forslag om å hindre spredning av overgrepsbilder av barn på nett. Forslaget, kjent som «chat control», møter motstand på grunn av bekymringer om personvern og masseovervåking. «Overlevere» argumenterer for at beskyttelse av barn må prioriteres, og at manglende handling vil tillate at overgrepsbilder fortsetter å sirkulere. De frykter at forslaget kan bli utvannet eller skrinlagt, spesielt med det nåværende polske formannskapet, men håper at Danmark vil ta saken videre i 2025. Samtidig har antallet overgrepssaker økt kraftig, noe som understreker behovet for tiltak.
3 måneder siden
Stine Sofies Stiftelse har i en ny rapport tatt til orde for strengere straffer for digitale seksuelle overgrep mot barn. De mener dagens strafferamme på tre år er for lav og viser til at Danmark og Sverige har en strafferamme på seks år. Stiftelsen understreker at digitale overgrep kan ha like alvorlige konsekvenser for barn som fysiske overgrep, og at mange barn opplever skam, angst og depresjon som følge av dette. Kripos støtter stiftelsens krav om økt strafferamme og mener dagens straff ikke reflekterer alvorlighetsgraden i de mest alvorlige sakene. Stiftelsen mener også at norske teknologiselskaper og banker må ta et større ansvar for å forebygge nettovergrep.
2 måneder siden
SV krever at regjeringen overholder løftet om en samtykkelov og fremmer et forslag i Stortinget om å få loven vedtatt før påsken 2025. En slik lov vil definere sex uten samtykke som voldtekt. Bertine Vågenes, kjent fra en gruppevoldtektssak i Bergen, tror en samtykkelov kunne ha endret resultatet i hennes sak, og understreker at voldtekt rammer en av fem kvinner i Norge. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, kritiserer de nåværende voldtektsbestemmelsene for å være utilstrekkelige og viser til internasjonal kritikk av norsk lovgivning på dette området.
1 måned siden
En gjennomgang av voldtektsdommer viser at unge menn ofte straffes strengere for sovevoldtekt enn voksne for seksuelle forhold med sårbare tenåringer. Advokatforeningen og Straffelovsrådet støtter å fjerne minstestraffen for sovevoldtekt, slik at hver sak kan vurderes individuelt. Aftenposten har gått gjennom 92 dommer og funnet flere tilfeller der straffenivået for sovevoldtekter strider mot folks rettsoppfatning. Justisministeren ventes å legge fram forslag til endringer i strafferammene før påske, men spørsmålet om hvordan man skal regulere dårlig oppførsel i fylla er fortsatt et tema.
1 måned siden
En Oslo-mann i 30-årene er varetektsfengslet i Danmark, siktet for å ha deltatt i en kidnapping der en kvinne ble utsatt for vold, voldtekt og skamklipping. Dansk politi mener mannen ble hyret som torpedo for å kreve løsepenger. Han skal ha mottatt instruksjoner via den krypterte meldingstjenesten Signal om hvordan han skulle mishandle kvinnen, og volden ble filmet og delt. To danske statsborgere er også varetektsfengslet i saken. Politiet etterforsker om flere bakmenn er involvert. Oslo-mannen er tidligere domfelt i Norge for mindre forhold.
1 måned siden
En Aftenposten-gjennomgang av 92 dommer viser at unge menn ofte straffes strengere for sovevoldtekt uten samleie enn voksne som utnytter sin stilling til å ha sex med tenåringer. Blant eksemplene er en ung mann som fikk samme straff for å ha hatt oralsex med en sovende kamerat, som en barnevernsansatt som hadde samleie med en tvangsplassert tenåring. Tidligere høyesterettsdommer Kristin Normann kritiserer rettstilstanden. Justiskomiteens leder Helge André Njåstad (Frp) deler bekymringen og mener lovverket må gjennomgås.
4 måneder siden
EU vurderer et lovforslag kalt «chat control» for å bekjempe spredning av seksuelle overgrep mot barn på nett. Forslaget innebærer skanning av all digital kommunikasjon, inkludert krypterte tjenester, for å identifisere overgrepsmateriale. EU-kommissær Ylva Johansson argumenterer for at dette er nødvendig for å beskytte barn, mens kritikere advarer mot masseovervåking og brudd på personvernet. De store tech-selskapene truer med å stenge tjenester som WhatsApp og Signal i Europa dersom loven vedtas. Europol har sett en økning i spredning av overgrepsmateriale og understreker behovet for tiltak. Saken er utsatt til 2025.