Barne- og familieminister Kjersti Toppe forteller om sin erfaring som seksbarnsmor og hjemmeværende. Hun kritiserer samfunnets manglende verdsetting av omsorgsarbeid i hjemmet og skråblikket hun møtte. Toppe mener foreldre må ha frihet til å velge omsorgsløsning for barna.
KrF kritiserer Toppe for kutt i kontantstøtten, som de mener skaper ulikhet. Toppe forsvarer kontantstøtten som en viktig støtte for lavtlønte.
Hun understreker at familier trenger fleksibilitet i småbarnsperioden, og at en 'slækk' i jobb kan være bra for psyken. Hun er uenig i at man skal klandres om man ikke har barn i barnehage.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Familiepsykolog Charlotte Mjelde advarer mot tidlig barnehagestart for barn under tre år, og hevder det kan føre til stress og manglende nærkontakt med foreldre. Hun mener utviklingen er drevet av samfunnets fokus på produktivitet fremfor barns behov. Barne- og familieminister Kjersti Toppe støtter viktigheten av foreldrestøtte og fleksible ordninger, men understreker at foreldre selv må velge hva som passer best for dem. Mjelde foreslår politiske tiltak som bedre pensjonsopptjening for småbarnsforeldre og mer fleksible permisjonsordninger. Regjeringen har nylig bevilget 550 millioner kroner til å styrke bemanningen i barnehager.
3 måneder siden
Aftur Nerdrum, kjent fra NRK-serien «Familien Nerdrum», mener at morsrollen ikke får den anerkjennelsen den fortjener i samfunnet. Hun kritiserer dagens feminister for å være for maskuline og for å nedvurdere det å være mor. Nerdrum, som selv er tobarnsmor, ønsker å fremme en ny forståelse av femininitet der kvinner omfavner sin kvinnelighet og verdsetter familielivet. Hun mener at morsrollen er en stor oppgave som burde verdsettes like høyt som en doktorgrad. Interessen for familien Nerdrum har økt betraktelig etter NRK-serien, noe som har ført til stor pågang på Nerdrum-museet.
2 måneder siden
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten møter kritikk for sin spørsmålsstilling til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, angående kombinasjonen av jobb og familieliv. Kritikere, inkludert stortingspolitikere og en ungdomspolitiker, anser spørsmålet som kjønnsdiskriminerende og utdatert. Solvang forsvarer seg med at spørsmålet var relevant da Vågslid tidligere hadde meldt forfall til Debatten grunnet hensynet til barn, og at det gir Vågslid en mulighet til å snakke om viktigheten av å kombinere toppverv og familieliv. Vågslid selv har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Fredrik Solvangs spørsmål til barne- og familieminister Lene Vågslid om hvordan hun vil kombinere statsrådsjobben med morsrollen. Spørsmålet anses som gammeldags og opprettholder forventningen om at kvinner setter karrieren til side ved familieforøkelse. Det påpekes at en mannlig statsråd trolig ikke ville fått samme spørsmål, noe som illustrerer manglende likestilling i arbeidslivet. Spørsmålet underbygger også en feilaktig antagelse om at det er vanskelig å kombinere en krevende jobb med morsrollen.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer fenomenet «mammapolitiet», der mødre kritiserer hverandre for ulike valg knyttet til barn. Spesielt influencere som Sophie Elise Isachsen opplever mye kritikk, ofte for små ting som barnevakt eller ferie. Kritikken kommer ofte fra andre mødre, som kanskje har urealistiske forventninger til seg selv og andre. Dette presset om perfeksjon, forsterket av sosiale medier, kan føre til at mødre føler seg utilstrekkelige og dermed kritiserer andre. Artikkelen oppfordrer til mer fellesskap og støtte blant mødre, og til å akseptere at det finnes mange måter å være en god mor på.
1 måned siden
En ufør person kritiserer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å fremme en arbeidslinje som ikke fungerer for uføretrygdede. Vedkommende forteller om å tape penger på jobb fordi barnetillegget fjernes, og mener systemet straffer de som vil bidra. Kritikken er at det trengs handling for å endre dette. Personen oppfordrer Brenna til å lytte til de med erfaring som ufrivillig ufør, og endre systemet slik at det blir økonomisk mulig å jobbe uten å miste trygdeytelser.
1 måned siden
Jordmorbedriften «Min Fødsel» reagerer på det de opplever som manglende kunnskap om trygge, assisterte hjemmefødsler, og kritiserer sammenblandingen med uassisterte fødsler i den offentlige debatten. De understreker viktigheten av å skille mellom disse to formene for hjemmefødsel, et synspunkt Helsedirektoratet støtter. En undersøkelse viser at mange tror uassisterte hjemmefødsler er trygt, noe som bekymrer jordmødrene. Hjemmefødsel er for tiden ikke en del av det offentlige tilbudet i Norge, men private aktører tilbyr tjenesten, og Helsedirektoratet anbefaler at sykehusene vurderer å tilby det dersom de har ressurser. En analyse antyder at det kan være kostnadsbesparende å integrere hjemmefødsler i det offentlige tilbudet.
1 måned siden
SV har kalt kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun inn til Stortinget for å svare på den kritiske bemanningssituasjonen i norske barnehager. Bakgrunnen er mangel på kvalifisert personell, synkende søkertall til barnehagelærerutdanningen og generelt for lav bemanning. SV mener kunnskapsministerens nylig lanserte veileder for bemanning ikke er tilstrekkelig, og ønsker sterkere politiske virkemidler. De mener bemanningsutfordringene bunner i for lav grunnbemanning og for svak bemanningsnorm, og vil at normen skal gjelde på gruppenivå, ikke bare barnehagenivå. SV understreker at mer penger alene ikke løser problemene, og vil vite hvordan statsråden jobber med organisering og strukturer.