Artikkelen argumenterer for at Norges Banks renteøkninger har hatt minimal effekt på kronekursen, og at inflasjonen hovedsakelig var importert. Det hevdes at sentralbankens pengepolitikk har skadet kommuneøkonomien, boligbygging og folks økonomi, mens storbankene har tjent på den høye renten.
Artikkelen kritiserer også Norges Banks salg av kroner og investering i utlandet.
Det konkluderes med at renten må settes ned for å lette den økonomiske situasjonen for husholdninger og næringsliv, samt for å stimulere boligbygging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen kritiserer bankenes økte renteinntekter og høye lederlønninger, samtidig som mange sliter med økte levekostnader. Økonomer spår ingen snarlig rentenedgang, noe som gagner bankene. Norges Banks renteøkninger har ikke tøylet inflasjonen, som i stor grad skyldes importerte varer og høye matvarepriser. Matvarekjedene kritiseres for å utnytte faste datoer for å øke prisene, noe som rammer forbrukerne og bidrar til økt inflasjon. Det antydes at regningen sendes til folket, noe som kan få politiske konsekvenser, og at Norges Banks mandat bør revurderes.
1 måned siden
Artikkelen belyser uenigheten blant økonomer om hvorvidt Norges Bank vil senke renten. Etter overraskende høye inflasjonstall har mange avskrevet et rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonom Torbjørn Eika i KS argumenterer for at et rentekutt fortsatt er aktuelt, og peker på at pengepolitikken skal være fremoverskuende, hensynet til lønnsoppgjøret og en styrket kronekurs. Han mener markedet legger for stor vekt på enkeltmålinger av inflasjonen. Nordea Markets er blant de som ikke forventer rentekutt i det hele tatt de neste to årene.
4 måneder siden
Norske aviser melder om flere økonomiske utfordringer. Inflasjonen er tilbake på målet, men strømprisene stiger. LO mener Norges Bank bør ta hensyn til at prisveksten kommer utenfra, og ikke øke renten. Den svake kronekursen har ført til økt eksport, men det er behov for å utvikle nye næringer. Rentemarkedet har redusert forventningene til fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Stavanger kommune har vedtatt å fjerne eiendomsskatten. Tidligere statsråd Ola Borten Moe kritiserer utenlandskablene. Strømforbruket økte i november, men regningen ble lavere enn i fjor. Nicolai Tangen har gått glipp av åtte milliarder kroner etter å ha overført eierskapet av sitt livsverk til en stiftelse.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer regjeringens økonomiske politikk, som prioriterer økte offentlige utgifter fremfor skatte- og avgiftslettelser. Dette har ført til høyere inflasjon og at Norges Bank holder renten uendret på 4,5 prosent. Høy prisvekst, spesielt på matvarer, gjør at rentekutt skyves ut i tid. Regjeringens pengebruk kritiseres for å være inflasjonsdrivende, i motsetning til skatte- og avgiftslettelser. SSB-analyser viser at økt statlig forbruk bidrar til press på prisene og renten, mens skatteletter har mindre effekt. Nordmenn må derfor vente lenger på rentekutt sammenlignet med andre land.
1 måned siden
Artikkelen hevder at grådighet hos eierne av Norgesgruppen og Rema 1000 bidrar til økonomiske problemer for mange nordmenn. Matvareprisene har steget kraftig, og kjedene har økt sine overskudd betydelig, mens bøndene tjener mindre. Dette har ført til at Norges Bank har utsatt rentekutt. Det foreslås tiltak som å splitte opp Norgesgruppen og innføre en dyrtidsskatt for å bedre situasjonen for de som sliter økonomisk.
4 måneder siden
Den norske kronen har hatt nok et svakt år i 2024, med betydelig svekkelse mot store valutaer som dollar, pund og euro. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten kritiserer Norges Banks pengepolitikk og mener en kraftig renteøkning ville styrket kronen. Norges Bank forventes å holde renten uendret, selv om den amerikanske renten nå er lavere. Det er uenighet blant økonomer om effekten av renteendringer på valutakursen, og noen mener den svake kronen er et resultat av endringer i norsk økonomi siden 2014, inkludert lavere vekst og reduserte oljeinvesteringer. Flere økonomer tror vi må venne oss til en svakere krone.
29 dager siden
Høyre anklager regjeringen for å føre en økonomisk politikk som bidrar til høye renter, noe som rammer vanlige folk. Statsministeren har tidligere antydet rentekutt, men Norges Bank valgte å opprettholde styringsrenten på 4,5 prosent for å dempe prisveksten. Sentralbanken peker på ekspansiv finanspolitikk og høye investeringer i petroleumssektoren som årsaker. Regjeringen forsvarer sin politikk og understreker at rentesettingen er Norges Banks ansvar. En økonomiprofessor mener regjeringens handlingsrom er begrenset og at de høye prisene rammer hardest de som ikke eier bolig.
1 måned siden
Norges Bank skuffet mange ved å ikke kutte renten nå, til tross for tidligere signaler om et mulig kutt i mars. Sentralbanksjefen begrunner beslutningen med at prisveksten har vært høyere enn ventet, spesielt på matvarer. Selv om mange nordmenn vil oppleve økt kjøpekraft på grunn av lønnsvekst, vil de med lavest inntekt fortsatt slite med høye priser på nødvendige varer. Norges Bank forventer nå at det første rentekuttet vil komme først til høsten, og advarer om at rentenivået trolig ikke vil returnere til det lave nivået vi har sett de siste ti årene. Regjeringens tidligere antydninger om snarlige rentekutt har skapt skuffelse og kritikk fra opposisjonen.
3 måneder siden
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det er på overtid at Norges Bank kutter renten, da prisveksten har vært under inflasjonsmålet siden april 2024. Han viser til at kjerneinflasjonen kun har steget med 0,8 prosent siden mai, noe som gir en årsvekstrate på 1,3 prosent. Bjørnstad kritiserer Norges Bank for å ha bommet grovt i sine prisvekstanslag og mener renteøkningene har vært en unødvendig belastning for folk og næringsliv. Han påpeker at prisveksten har kommet ned av seg selv, og at den høye renten ikke har hatt noen effekt på den importerte prisveksten. Selv om han mener rentenedgangen kommer for sent, er han ikke tilhenger av kraftige rentekutt.
1 måned siden
Artikkelen belyser ulike aktørers syn på et eventuelt rentekutt fra Norges Bank. Borettslag og kommuner håper på lavere renter for å redusere økonomisk press, mens blomsterkjeden Mester Grønn frykter at et rentekutt vil svekke kronen og dermed øke importprisene. Styreleder i Ammerudlia borettslag, Anne Elton, uttrykker et ønske om rentekutt for å unngå økning i felleskostnadene. Ordfører i Åsnes kommune, Einar Toverud, påpeker at høye renter rammer kommunens økonomi hardt. Direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad, er ambivalent, da han både ønsker en sterk krone, men forstår forbrukernes behov for lavere renter.