Artikkelen omhandler «Mona», en voldsutsatt kvinne som har ventet på svar på sin søknad om voldsoffererstatning i tre år. Hun er en av over 6000 personer i Norge som står i kø for å få behandlet sin søknad.
«Mona» ble utsatt for fysisk og psykisk vold i 15 år, og sliter nå med PTSD. Saken hennes ble henlagt, og hun opplever ventetiden som en stor belastning.
Landsforeningen for voldsofre bekrefter at mange opplever det samme. Kontoret for voldsoffererstatning jobber med å redusere ventetiden, men for «Mona» er det en fattig trøst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Hanne Stenvaag, leder for et krisesenter i Tromsø, som hjelper voldsutsatte. Hun fremhever at vold i hjemmet er tabubelagt, og at mange ofre venter lenge med å søke hjelp. Artikkelen belyser også Partnerdrapskommisjonen, ledet av professor Lena Bendiksen, som gransker partnerdrap for å forebygge fremtidige hendelser. Stenvaag kritiserer den langsomme saksbehandlingen i norske domstoler og etterlyser mer ressurser for å beskytte ofrene og begrense voldsutøveres handlinger. Hun viser til at en tredjedel av de som bor på krisesenter har levd med vold i over fem år, og understreker behovet for mer forebygging.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
3 måneder siden
Artikkelen belyser en betydelig økning i antall besøksforbud og brudd på disse. En kvinne deler sin historie om frykt og utrygghet etter å ha flyktet fra en voldelig samboer, spesielt knyttet til usikkerheten rundt forlengelsen av besøksforbudet. Hun beskriver hvordan volden har satt dype spor og preger hennes daglige liv med angst og traumer. Statistikken viser en markant økning i både antall utstedte besøksforbud og registrerte brudd. Samtidig har politiet fått et nytt verktøy i form av omvendt voldsalarm, som innebærer bruk av fotlenke for den siktede. Kvinnens bistandsadvokat understreker at situasjonen er krevende for politiet på grunn av ressursmangel.
2 måneder siden
Yasmin Ali, som flyktet fra Syria i 2016, har ventet i to år på svar på sin søknad om norsk statsborgerskap. Hun er en av mange som opplever lang ventetid hos UDI, som har rundt 20.000 ubehandlede søknader. Ali opplever at mangelen på pass begrenser hennes muligheter for reise og jobb. Advokat Arild Humlen forklarer at strengere dokumentasjonskrav bidrar til økt ventetid. UDI beklager situasjonen og sier de jobber med å redusere ventetiden. Yasmin føler seg forskjellsbehandlet og lengter etter friheten et norsk pass vil gi.
1 dag siden
Lange passkøer preger flere steder i Norge, spesielt i storbyene. Mange må vente til etter sommerferien for å få time.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Partnerdrapskommisjonen som venter på en lovendring for å kunne starte sitt arbeid med å analysere partnerdrap og komme med forslag til forebyggende tiltak. Kommisjonen trenger tilgang til taushetsbelagt informasjon fra ulike etater, men lovforslaget om dette har trukket ut i tid. Representanter fra feltet understreker at vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem som krever raskere og mer effektive tiltak, da mange ofre lever i taushet og venter lenge før de søker hjelp. Det er uenighet om hvorvidt alle etater skal ha plikt til å gi informasjon til kommisjonen.
2 måneder siden
Monica Høyland og Tommy Gretland flytter fra sin kommunale leilighet i Sarpsborg etter tre år preget av vold, innbrudd og hærverk. Paret forteller om en rekke ubehagelige hendelser, inkludert hyppige innbrudd i naboleiligheter og ødeleggelser. De opplever at de fleste problemene forårsakes av besøkende i området. Kommunen og politiet er klar over problemene og har forsøkt ulike tiltak, som kameraovervåking og økt patruljering. Paret opplever likevel at situasjonen har forverret seg og beskriver området som et friområde for kriminelle. De har nå flyttet inn i en campingvogn som en midlertidig løsning, mens de drømmer om å finne et roligere sted å bo.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
22 dager siden
Magnus venter fortsatt på erstatning etter å ha blitt kullosforgiftet under en bunkerfest i 2020, en hendelse som resulterte i hjerneskade og betydelig redusert livskvalitet. Til tross for at to menn ble dømt til å betale ham 900.000 kroner, har han ikke mottatt noen utbetaling fordi de ikke har midler. Magnus er en av mange som befinner seg i en lignende situasjon, hvor de venter på erstatning etter straffesaker. Totalt skylder over 4000 straffedømte ofrene sine 1,5 milliarder kroner. Statens innkrevingssentral er involvert for å bistå med innkrevingen, men mange ofre opplever lang ventetid og uvisshet. Skatteetaten har observert tilfeller der dømte personer unngår å ta arbeid for å slippe å betale erstatning.