Russiske tropper er i ferd med å drive ukrainske styrker ut av Kursk-regionen, hvor Ukraina har hatt fotfeste siden august i fjor. Etter samtaler med USA har Ukraina godtatt en midlertidig våpenhvile på 30 dager.
Russland har svart med å gi USA en liste over krav før de vil vurdere en fredsavtale.
Putin har beordret sine militære ledere om å beseire de ukrainske styrkene i Kursk så raskt som mulig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Ukrainske styrker har innledet en ny offensiv i den russiske Kursk-regionen, ifølge en uttalelse fra Ukrainas hær. Offensiven inkluderte et presisjonsangrep mot en russisk militær kommandopost nær Belaja, utført i samarbeid med ukrainske bakkestyrker. I fjor sommer rykket Ukraina inn i Kursk-regionen, men Russland gjenerobret senere deler av området. Både Ukraina og Russland forsøker nå å styrke sine posisjoner før Donald Trump tiltrer som president i USA, da han har signalisert et ønske om en rask avslutning på krigen.
4 måneder siden
Ukrainske styrker har okkupert deler av Kursk fylke i Russland, noe som haster for Putin å gjenvinne før Trump tiltrer. Russland har tatt tilbake rundt halvparten av det tapte området, men ukrainske styrker forsøker å holde posisjonene. Begge parter kjemper om landområder for å styrke sin forhandlingsposisjon før Trump blir president. Nordkoreanske soldater er satt inn i kampene i Kursk, med tap på minst 30. Russland opplever økende tapstall, men har også økt sine territoriale gevinster i Ukraina. Eksperter er usikre på et større russisk angrep i Kursk, og mener Ukraina vil holde sine posisjoner.
1 måned siden
Etter en samtale mellom Trump og Putin ble det kun oppnådd en begrenset våpenhvile i Ukraina, som innebærer en 30 dagers stans i angrep på energiforsyningen. Dette anses som et nederlag for Trump, da Putin ikke ser ut til å ville ha en full våpenhvile. Russland har et overtak ved fronten og presser på i Kursk, og Putin ønsker å beholde kontroll over okkuperte områder og Ukrainas utenrikspolitikk. Det er frykt for at Trump vil gi for mye til Putin på Ukrainas bekostning, og samtalene om en fredsavtale vil fortsette i Midtøsten.
1 måned siden
Ukrainske styrker skal ha mistet kontrollen over byen Sudzja i Kursk-regionen, ifølge Reuters. Russiske kilder har publisert bilder og videoer som viser russiske soldater i byen, noe som bekreftes av flere kilder. Det er ikke bekreftet av ukrainske myndigheter. President Putin skal ha besøkt Kursk og møtt soldater. Harde kamper pågår fortsatt i området. Byen har fungert som en viktig forsyningsrute for Ukraina. Ukraina har akseptert et amerikansk forslag om 30 dagers våpenhvile, mens Kreml avventer mer informasjon fra USA.
1 måned siden
Ukraina har foreslått en umiddelbar våpenhvile på 30 dager etter samtaler med USA, i et forsøk på å tekkes USA og få gjenopptatt våpenstøtten. USA har signalisert at avgjørelsen ligger hos Russland, men Vladimir Putin har foreløpig ikke kommentert forslaget. Eksperter spekulerer i at Russland kan være motvillig til å akseptere våpenhvilen, spesielt med tanke på deres nylige fremgang i Kursk-regionen. Samtalene fant sted i Jeddah, Saudi-Arabia, og fremgangen anses som positiv. Det gjenstår å se hva USA vil gjøre dersom Russland avviser våpenhvileforslaget, da Russland tidligere har signalisert at de kun ønsker fred på russiske premisser.
1 måned siden
Ifølge Reuters har Russland overlevert en liste med krav til USA som må innfris før de vil gå med på en fredsavtale med Ukraina. Kravene, som diskuteres mellom russiske og amerikanske embetsfolk, ligner tidligere krav om blant annet ukrainsk nøytralitet og anerkjennelse av annekterte områder. Ukraina har akseptert en våpenhvile på 30 dager etter samtaler med USA, men Kreml avventer detaljer om disse samtalene før de kommenterer saken.
1 måned siden
Vladimir Putin besøker russiske soldater i Kursk-regionen, hvor Russland har hatt fremgang og tatt kontroll over flere landsbyer. Ukraina er på defensiven og har trukket seg ut av Sudzja. Donald Trump håper på en våpenhvile og har sendt folk til Russland for samtaler. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Russland er i et dilemma, mens forsker Tor Bukkvoll sier Russland ser ut til å vinne tilbake territorium i Kursk. Nupi-forsker Marianne Riddervold understreker viktigheten av sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå gjentatte brudd på våpenhviler.
4 måneder siden
Ukrainske styrker okkuperte deler av Kursk-regionen i Russland i august, noe som markerte første gang siden andre verdenskrig at russisk territorium ble okkupert. Til tross for russiske forsøk, inkludert bruk av artilleri, droner og motoriserte brigader, har de ikke klart å gjenerobre området. Professor Tormod Heier ved Stabsskolen forklarer dette med manglende militær kapasitet, da styrker er bundet opp i Øst-Ukraina, samt inkompetanse i ledelse og samhandling mellom styrker. Okkupasjonen av Kursk sees som ydmykende for Putin og kan bli en viktig forhandlingsbrikke. Samtidig har Russland hatt fremgang i Øst-Ukraina, men med store tap på begge sider.
1 måned siden
Ukrainas president Zelenskyj avviser påstander om at ukrainske styrker er omringet i Kursk-regionen i Russland, og kaller det en løgn fra Putin. Kreml hevder at tiden renner ut for de ukrainske styrkene og tilbyr dem å overgi seg. USAs president Trump har bedt Putin om å spare soldatenes liv, noe Putin har akseptert på betingelse av overgivelse. Zelenskyj bekrefter at operasjoner fortsatt pågår. Ukraina startet en offensiv i Kursk i august, muligens for å bruke området i fremtidige forhandlinger.
1 måned siden
Russland hevder å ha gjenerobret landsbyene Zaolesjenka og Rubansjtsjina i Kursk-regionen fra ukrainske styrker. Disse ligger nord og vest for byen Sudzja. Ukraina gjennomførte en lynoffensiv i Kursk i august, men ble presset tilbake. Kampene i området intensiveres samtidig som samtaler om våpenhvile pågår. Russland hevder også å ha skutt ned 126 ukrainske droner, hovedsakelig over Volgograd og Voronezj, mens Ukraina hevder å ha skutt ned 130 av 178 russiske droner og melder om to ballistiske raketter avfyrt av Russland. Opplysningene om gjenerobringen er ikke bekreftet av uavhengige kilder.