Meteorsvermen Quadrantidene er en årlig hendelse som inntreffer i januar. Den er synlig fra 26. desember til 12. januar, men er på sitt sterkeste 3.
og 4. januar. På den nordlige halvkule kan man se opptil 120 stjerneskudd i timen fredag og lørdag.
Meteorsvermen består av rester fra en død komet som brenner opp i jordas atmosfære. For å observere meteorene trenger man ikke spesialutstyr, men et mørkt sted og litt tålmodighet. Det anbefales å la øynene venne seg til mørket i 15-20 minutter, og meteorene er lettest å se omtrent to tredjedeler opp fra horisonten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler meteorsvermen Quadrantidene, som er synlig på nattehimmelen i starten av januar. Meteorsvermen kan gi opptil 120 stjerneskudd i timen. Maksaktiviteten var natt til 3. januar, men gode observasjonsforhold er meldt flere steder i landet i helgen. Særlig Sør- og Østlandet, samt Finnmarksvidda, ser ut til å få klar himmel. Lite måneskinn gir gode forhold for å se stjerneskuddene. Artikkelen forklarer også hva en meteor er, og at meteorsvermer oppstår når flere meteorer kommer fra samme område på himmelen.
3 måneder siden
Helgens klare vær gir en sjelden mulighet til å se meteorsvermen Quadrantidene, en av årets største. Meteorsvermen hadde sin største aktivitet natt til fredag, men det gode været gir gode muligheter for observasjon natt til lørdag og søndag. Stjernekikkere kan se meteorer som skytes ut fra en asteroide nær Karlsvogna. Opptil 120 meteorer i timen kan være synlig under optimale forhold. Sørlandet og Østlandet ser ut til å få gode forhold, mens Midt-Norge trolig får snøbyger. Finnmarksvidda og vestlige deler av Finnmark har også gode muligheter for klar himmel. Meteorologene oppfordrer folk til å være tålmodige og kle seg godt.
3 måneder siden
Flere himmelfenomener vil være synlige på nattehimmelen. Meteorsvermen Quadrantidene er på sitt mest intense med opptil 120 stjerneskudd i timen. Samtidig er planetene Venus, Mars og Jupiter synlige med det blotte øye, og Saturn med teleskop. Disse planetene står på linje nær månen, som er i nymånefasen. Det er også meldt om mulig nordlys fra Trondheim og nordover, men nordlysindeksen er usikker. Romforsker Pål Brekke anbefaler å oppsøke mørke steder for å få best mulig opplevelse av himmelfenomenene.
4 måneder siden
Meteorsvermen Geminidene er synlig på nattehimmelen 14. desember, med gode forhold for stjernetitting i store deler av landet, spesielt på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge. Vestlandet og Trøndelag får dårligst forhold. Astronom Vegard Rekaa anbefaler å se mot vest med månen i ryggen for best sikt. Selv om fullmånen lyser sterkt, er det verdt å se etter stjerneskudd. Meteorsvermen vil være synlig noen netter til, men avtar etter 15. desember. En meteor er en liten stein fra verdensrommet som brenner opp i atmosfæren.
3 måneder siden
I januar er det flere uvanlige himmelfenomener å se. Fredag kveld kunne man se Venus ved siden av månen. Meteorsvermen «Quadrantidene» er synlig frem til 12. januar. Den 16. januar vil Mars være i opposisjon, og 21. januar vil hele fem planeter være synlige etter solnedgang: Saturn, Venus, Uranus, Jupiter og Mars. De fire førstnevnte vil være synlige med det blotte øye, mens Uranus krever teleskop.
3 måneder siden
Meteorsvermen Quadrantidene ga en spektakulær stjernehimmel natt til lørdag. Meteorologisk institutt oppfordret folk til å se opp, og mange delte bilder av fenomenet på sosiale medier. Anne-Mette Sjøvik og hennes mann observerte stjerneskudd fra hytta på Venabygdsfjellet, og beskrev det som den vakreste stjernehimmelen de hadde sett. Quadrantidene er en av årets største meteorsvermer, og kan gi opptil 120 stjerneskudd i timen når den er på sitt mest intense.
3 måneder siden
En sjelden komet, C/2024 G3, forventes å bli svært lyssterk og muligens den klareste i 2025. Kometen er en såkalt 'solstryker' som passerer ekstremt nær solen, noe som gjør den vanskelig å observere. Den beste muligheten for å se kometen vil være noen dager etter passeringen av solen, rundt 20. januar. Kometens bane er slik at den kun besøker det indre solsystemet omtrent hvert 135 000 år, og det kan gå enda lengre tid før den er synlig igjen. Eksperter anbefaler bruk av kikkert eller teleskop for å øke sjansene for å observere dette sjeldne fenomenet.
3 måneder siden
En ny komet er synlig på himmelen denne helgen, og den kan bli årets sterkeste. Kometen, som ble oppdaget i april i fjor, er nå på vei mot solen og vil være nærmest den 13. januar. Den er best synlig fra sørlige breddegrader, spesielt i Sør-Norge, rett etter solnedgang eller før soloppgang. Kometen kan bli synlig med det blotte øye, men en kikkert kan være nødvendig. Det er usikkert hvor lyssterk den vil bli, men den kan overgå Venus. Kometen vil ikke være tilbake på 135 000 år, så det er en sjelden mulighet til å se den.
2 måneder siden
Skyfri himmel gir gode muligheter for å se flere himmelfenomener samtidig. Planetene Venus, Mars, Jupiter og Saturn står på rekke, og det er økt sannsynlighet for nordlys i Nord-Norge, Møre og Romsdal og Trøndelag, kanskje også nord på Østlandet. Romforsker Pål Brekke anbefaler å dra vekk fra byen for å unngå lysforurensning, og å bruke en nordlys-app for å få varsler. Meteorolog Ingrid Oppheim Bækkelund minner om at klarvær gir kaldere temperaturer, og anbefaler å kle seg godt.
3 måneder siden
En lyssterk komet, C/2024 G3 (Atlas), er synlig, men eksperter advarer mot å observere den med kikkert når den er nær solen på grunn av risiko for øyeskade. Kometen er mest synlig fra sørlige breddegrader, men kan muligens sees fra Sør-Norge før soloppgang eller etter solnedgang. Kometen passerer nærmest solen mandag og kan gå i oppsmuldring. Det er generelt vanskelig å se kometen fra Norge på grunn av dens nærhet til solen.