Under FN sitt naturtoppmøte i Roma har landene blitt enige om en plan for å finansiere vern av biologisk mangfold frem til 2030.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at landene er enige om hvordan de skal gi mer effektiv støtte til land som trenger økonomisk hjelp for å stanse tap av natur.
Målet med avtalen er blant annet å beskytte 30 prosent av naturen i hav og på land, samt å restaurere 30 prosent av ødelagt natur innen 2030.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Naturmeldingen, regjeringens plan for å stoppe tap av natur, har møtt kritikk fra flere hold. Rødt mener meldingen gir tillatelse til mer utbygging, mens Høyre savner konkrete tiltak og foreslår et kart over grå arealer for å styre utbygging dit. NRK har avslørt et stort antall naturinngrep de siste årene, ofte vedtatt uten tilstrekkelig oversikt. Regjeringen har som mål å bevare 30 prosent av landarealet innen 2030, men det er uenighet om meldingen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Naturmeldingen skal behandles i Stortinget 30. januar.
1 måned siden
Kommuner og foreninger i ti fylker mottar 28 millioner kroner som kompensasjon for vindkraftutbygging. Klima- og miljødepartementet opplyser at pengene skal brukes til å fremme friluftsliv og naturmangfold i berørte områder. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) understreker viktigheten av å gi noe tilbake til de som er berørt av vindkraft, og at støtteordningen skal bidra til å bevare naturen og styrke friluftslivet. Midlene skal gå til konkrete tiltak som utbedring av turløyper, oppføring av sanitæranlegg og etablering av grillplasser.
19 dager siden
Regjeringen planlegger å kjøpe klimakvoter for å nå sitt nye klimamål om 70-75 prosent utslippskutt innen 2035, sammenlignet med 1990-nivå. Dette er anslått å koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Klimameldingen legger ikke opp til nye klimakrav for norsk næringsliv. Klimaministeren mener det er effektivt å støtte andre land i å redusere sine utslipp, som for eksempel utfasing av kullkraft. Norge har allerede satt av midler til internasjonale klimakvoter og har inngått en avtale med Usbekistan om å fase ut subsidier til olje- og gassprosjekter. Klimaministeren understreker at klimatiltak er viktig sikkerhetspolitikk for å skape tryggere og mer stabile samfunn.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) har varslet at Norge ikke vil følge EUs foreslåtte klimamål om 90 prosent utslippskutt innen 2040. Norge har et mål om 90-95 prosent kutt innen 2050 og vil være et lavutslippssamfunn, mens EU sikter mot netto nullutslipp. EU diskuterer fortsatt 2040-målet, og det er ikke enighet blant medlemslandene. Sandvik var i Brussel for å fremme norske interesser, spesielt knyttet til EUs direktiv for skog- og arealbruk (LULUCF), som har slått uheldig ut for Norge og andre skogrike land. Norge jobber sammen med flere andre land for å få til justeringer i regelverket.
26 dager siden
Regjeringen har presentert sitt nye klimamål for 2035, og foreslår et kutt i klimagassutslipp på mellom 70 og 75 prosent. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) fremhever at målet er ambisiøst, realistisk og lettfattelig. Dette målet er lavere enn Miljødirektoratets anbefaling om 80 prosent reduksjon, fordi regjeringen ønsker å unngå omfattende kjøp av klimakvoter. Eriksen ser for seg at hoveddelen av kuttene vil skje nasjonalt eller i samarbeid med EU, og han håper på bred politisk enighet i Stortinget for å sikre stabile rammevilkår for næringslivet. Han skisserer også tre mulige veier mot 2050-målet, og argumenterer for en balansert tilnærming med jevne tiltak over tid for å unngå store kostnader.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
11 dager siden
Artikkelen argumenterer for at vern av gammel skog er avgjørende for å opprettholde biologisk mangfold og sikre fremtidig matproduksjon. Den fremhever at gammel skog er hjem for tusenvis av arter, regulerer klimaet og beskytter mot klimaendringer. Til tross for Stortingets mål om å verne 10 prosent av skogen, er manglende finansiering et hinder. Konsekvensene av tap av biologisk mangfold kan bli store, både økonomisk og miljømessig. Artikkelen oppfordrer regjeringen til å prioritere skogvern i de kommende budsjettene, og understreker at vern av skog er en investering i beredskap mot naturkrisen.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.